Je nutné mít na domu hromosvod?

Je nutné mít na domu hromosvod?

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Bouře jsou pro někoho vítaným dobrodružstvím, které rád pozoruje. Pro jiné je zdrojem strachu a obav, děs vyvolává i nepříjemný burácivý zvuk. Blesky mohou být životu nebezpečné a pro stavby ničivé. Nejen proto na ochranu staveb před blesky myslí legislativa. Týká se to i vás?



Asi jste se již setkali s názorem, že hromosvod není potřeba a není stoprocentní ochranou. Je pravdou, že se v praxi asi nedosáhne vždy laboratorních podmínek, kde se tato zařízení vyvíjí. A že blesk jde většinou do země. Na druhou stranu může způsobit na domě velké škody a ohrozit život svých obyvatel. I proto na hromosvody myslí legislativa, konkrétně vyhl. 137/1998 Sb. ministerstva pro místní rozvoj, Obecné technické požadavky na výstavbu, §47 Ochrana před bleskem. Dle této vyhlášky se hromosvody musí instalovat tam, kde by blesk mohl ohrozit život, způsobit výbuch, existuje riziko přenosu požárů apod.

hromosvody

Typy hromosvodů

Na evropském trhu se nachází zejména aktivní hromosvody s tzv. včasným vyvoláním vstřícného výboje (ESE). Tento typ nabízí vzestupnou cestu k té sestupné blesku. V českém prostředí však tento typ příliš velkou oporu nemá, užívají se zde spíše hromosvody Franklinova typu. Hromosvody lze buď instalovat přímo na objekt (hřebenové a mřížové vedení, či tyčový hromosvod), nebo mimo objekt (stožárový, závěsový, klecový). Ceny se dále odvíjí od velikosti domu a pohybují se v řádech nižších desítek tisíců.

Tip na závěr: každý dodavatel by vám měl doložit certifikaci nabízeného hromosvodu, abyste ověřili jeho skutečnou funkčnost.

hromosvod

Dodavatelé na jednom místě

Nemusíte dlouho hledat dodavatele hromosvodů a trávit další hodiny jejich oslovováním. Pokud máte tři minuty času, zadejte si poptávku na Poptávej.cz. Vyplníte zde jednoduchý formulář, kde popíšete co nejdetailněji svou představu. Na poptávky pak reagují firmy přímo z vašeho okolí. Vytvoří vám cenovou nabídku na míru, kterou obdržíte na vámi uvedený e-mail, a následně si tak jednoduše zjistíte situaci na trhu. Vyberete si dodavatele, který vám sedí nejvíce, a další podmínky už dojednáte společně. A nebo nevyberete. Ani to nevadí. Služba Poptávej.cz je totiž pro poptávající zcela zdarma a nezávazná, jejím prostřednictvím můžete poptat celou řadu profesí.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl