Jak zabezpečit SVJ – instalace bezpečnostních systémů

Jak zabezpečit SVJ – instalace bezpečnostních systémů

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Správné zabezpečení bytových domů a SVJ pomůže ochránit majetek všech obyvatel domu nebo bytového komplexu. Poradíme vám, jaké způsoby zabezpečení jsou vhodné a na co si dát pozor.



Bezpečnostní otázky SVJ

Zloději jsou v poslední době více a více vynalézaví. Ke své činnosti využívají i moderní technologie. Proto je důležité své majetky chránit. Na tom, jestli se bytový dům bude potýkat nebo už potýká se zvýšenou kriminalitou, se často podílí více faktorů. Těmi jsou hlavně lokalita nemovitosti, složení nájemníků, jejich zájem o společné prostory a dodržování bezpečnostních opatření. V případě, že se SVJ rozhodne řádně zabezpečit objekt, otázky ohledně požadavků, které bezpečnostní agentuře pokládají, se stále opakují. Jde hlavně o zabezpečení dveří – a to všech – od domovních dveří, po kočárkárnu i sklep. Dále se řeší zamezení vstupu neoprávněným osobám, správa klíčů a přístupových systémů a v neposlední řadě instalace kamerových systémů.

Komplexní řešení nade vše

Pokud zvolíte komplexní zabezpečení domů, snížíte možná rizika na minimum. Kombinace zabezpečení mechanickými systémy, technické a fyzické zabezpečení a režimová ochrana ve správné souhře dá vzniknout neprostupné ochraně majetku SVJ.

kamera

Jak zabezpečit vchod

Bezpečnostní dveře

Bezpečnostní dveře jsou základ. Pro zabezpečení domovních dveří v bytovém domě je ideální, pokud jsou vybaveny ocelovou nebo hliníkovou konstrukcí a osazeny bezpečnostním kováním. Klíče nebo čipy, které slouží k uzamykání dveří, mají jen nájemníci a je o nich veden přehled, aby nedocházelo k tomu, že klíče od hlavního vchodu mají stále i lidé, kteří v domě už dávno nebydlí. Vchodové dveře by měly být vybaveny samozamykacím mechanismem s antipatkovou funkcí – dveře se po zaklapnutí samy zamknou, ale zevnitř je možné je otevřít i bez klíče nebo čipu.

Domácí telefon usnadní identifikaci

Domovní telefon je základ. Pokud zvolíte interkom nejen s přenosem zvuku, ale i obrazu, velmi to usnadní identifikaci osoby, která by chtěla vstoupit do domu.

Kontrola návštěv

Ve větších bytových komplexech nebo domech je ideální zřídit recepci nebo vrátnici. Tuto funkci zastává fyzická ostraha, která nejen, že kontroluje kamerové záznamy, ale může vyžadovat zápisy o nově příchozích do návštěvní knihy. Pracovník ostrahy má po krátkém čase přehled o nájemnících a dokáže rozeznat potenciálního pachatele od pravidelné návštěvy.

Ochrana a zabezpečení společných prostor

Kamerové systémy – pozor na GDPR

Instalací kamerových, elektronických a zebezpečovacích systémů vytvoříte další pomyslnou hradbu před vstupem nepovolaných osob. Kamerové systémy se instalují do společných prostor jako jsou chodby, výtahy, kočárkárny, garáže, sklepy a další. Jen pozor, instalace kamerového systému podléhá obecnému nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Pokud SVJ instaluje kamerové systémy, stává se správcem osobních údajů a se záznamy, které získá, musí náležitě nakládat.

kamera

EZS se speciálním dohledem

Dalším neocenitelným pomocníkem jsou elektronické zabezpečovací systémy (EZS). Ty se dají napojit na přístupové i kamerové systémy. Chybět by neměly ani požární systémy (EPS). Nad monitoringem může mít dohled jeden strážný nebo se dá napojit na pult centrální ochrany (PCO), kdy má nad celým systémem dohled bezpečnostní agentura. Profesionální bezpečnostní agentura dokáže připravit celkový návrh zabezpečení, který obsáhne vše a nebude mít slabá místa. Takovou bezpečnostní agenturou, která na zabezpečení SVJ pohlíží komplexně je například TOP security.

Komplexní zabezpečení SVJ nechrání pouze před neoprávněným vstupem nebo zloději, ale dokáže díky požárním systémům detekovat i vznik požáru, únik vody a nebezpečných plynů. Pokud by k takové situaci došlo, okamžitě se informace o poplachu odesílá do připojených zařízení (mobilní telefon, ostraha, majitel objektu atp.).

kamera

Zabezpečení jednotlivých bytů

Pokud by selhala ochrana společných prostor, nastupuje zabezpečení konkrétních bytů. Zabezpečit svůj vlastní majetek můžete hlavně montáží bezpečnostních dveří, které jsou speciálně konstruované, aby nebylo možné je vypáčit, rozebrat nebo poškodit. Bezpečnostní dveře mohou sloužit i jako protipožární ochrana a také mohou bránit přenosům zvuků. Instalace mříží nebo bezpečnostních rolet se hodí hlavně pro majitele bytů v nižších patrech a přízemí. Využití skel s bezpečnostní fólií zase zabrání rychlému poškození nebo roztříštění oken. Pro ochranu šperků nebo finančních obnosů, které máme doma je dobré využít trezor.

kamera

Čím lepší a propracovanější ochrana majetku bude, tím je menší pravděpodobnost násilného vniknutí a jeho zcizení. Nenechávejte bezpečnost náhodě.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl