Energie, monopoly, globalizace. Jaké nás čekají zítřky? - 2.díl

Energie, monopoly, globalizace. Jaké nás čekají zítřky? - 2.díl

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Včera 2.1. 2007, na tuším Radiožurnále, byl velmi zajímavý pořad. Generální ředitel ČEZu mluvil o energetické koncepci našeho regionu. Současná spotřeba ČR je 64 Terawathodin elektřiny ročně. V roce 2010 až 2020 by měla být pesimisticky 100 Terawathodin, optimisticky 120 Terawathodin elektřiny ročně. Musíme uvážit, že v té době již budou dosluhovat stávající uhelné elektrárny. Nové jaderné elektrárny se nestaví. Zřejmě bude tedy nutno elektřinu dovážet. Stavět na biomase, rychlerostoucích energetických plodinách je naprosto nedostatečně. Nestačilo by ani celá plocha ČR.



Jak se k tomu staví naši politici? Omezováním limitů těžby uhlí, nerealizací zdrojů energie. Odkládáním problému. Energetická koncepce je vize na  20 – 30 let. Vlády jsou zde na 2 – 4 roky. Tak se tímto problémem zatím příliš nezabývají.   Další možností je realizace elektráren na ruský zemní plyn. Tím bychom ovšem byli závislí na Rusku. 

 

To jsou věci, která prostý občan neovlivní. Co z toho ale pro něj vyplývá ? Důležitá informace. Energie budou stále dražší a zdražování bude možná mnohem rychlejší, než se čekalo.

 

Je nutné s tím počítat. Při realizaci tepelných čerpadel počítat s těmi o málo dražšími, avšak mnohem účinnějšími. Nejvyšší topný faktor v ČR mají zřejmě tepelná čerpadla Helio.  Díky vstřikování chladiva a dalším úpravám, vymyšlených vlastním vývojovým centrem a ověřených dlouholetými zkušenostmi, dosahují topného faktoru až 7,3 ! To je doloženo měřením státní zkušebna Arzenal Vídeň. Tedy hodnověrný údaj.

 

Jak zdražují  energie ?

 

Od 1.1.2006 rostla cena elektřiny pro elektrokotle z cca 1,1 Kč/kWh na 1,59 Kč/kWh.

Tedy  o nějakých  50 %.

Od 1.1. 2007 roste cca jen o 0,20 Kč /kWh. Tedy 19,5 %.

 

Cena akumulační sazby el. Energie:

Od 1.1.2006 rostla cena elektřiny pro akumulační vytápění  z cca 0,89 Kč/kWh na 1,29 Kč/kWh.

Tedy  o nějakých  50 %.

Od 1.1. 2007 roste cca na 1,44 až 1,45 Kč /kWh. 

 

Kromě tepelných čerpadel se velmi zajímavý proto jeví automatický ekol. Kotel.

Např. pan Brtník v Pusté Polomi protopí 80q paliva v ceně 142 Kč/q. Velký nazateplený rodinný dům. To je 11 360,- Kč /rok za 31 825 kWh tepla. .

 

Pokud by topil elektřinou, platil by  61 867 Kč včetně paušálu.

 

Obrázek graf01

 

Energie se budou  stále zdražovat, zdražovat a zdražovat. To je jisté. Občan by proto měl myslet,  myslet a myslet. Nebo se v brzkém budoucnu nedoplatí.

 

Autor: Ing. Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz

 

Souvisejicí články:

Energie, monopoly, globalizace. Jaké nás čekají zítřky?


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl