Hlíva ústřičná a její pěstování

Hlíva ústřičná a její pěstování

Kategorie: HOBBY

Hlíva ústřičná je houba, která se po staletí používá v tradiční čínské a japonské medicíně k přípravě léčivých tinktur, mastí a suchých směsí. Obsahuje řadu léčivých a prospěšných biologicky aktivních přírodních látek, které jsou pro lidský organismus prospěšné. A navíc je i velmi chutná. Pěstování hlívy ústřičné je dnes díky speciálnímu balení substrátu docela jednoduché.



Obrázek hlíva_ústřičná 2Návod na pěstování: 

Substrát  v původním obalu  umístěte do prostoru s vlhkostí cca. 85%  a teplotou 10°-18°C. Až podhoubí zkolonizuje celý prostor v bloku, začne vytvářet plodnice.  Tvořící se plodnice vyrůstají  z otvorů, které jsou již v obalu prořezány. Hlíva potřebuje pro správný vývoj plodnic rozptýlené světlo.

 

Vyvíjecí se plodnice doporučujeme rosit několikrát denně vodou pomocí rozprašovače na kytky. Hlívu sklízíme těsně před tím, než začne vypouštět výtrusy /bílý prášek/. To poznáme tak, že střední kloboučky v trsu plodnic začnou narovnávat podvinuté  okraje do roviny. V tuto chvíli vykroutíme celý trs. Plodnice rostou v několika vlnách. Substrát plodí do doby než jeho obsah změkne a objem se značně zmenší. Poté substrát vysypeme na kompost a obal dáme k recyklaci.

 

Obrázek hlíva_ústřičná

 

zdroj: www.jedlehouby.cz

 

Související články:

Pěstování žampionů


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl