Vrtané studny III. - Vysokohorské podmínky

Vrtané studny III. - Vysokohorské podmínky

Kategorie: STAVBA

Ve vysokohorských podmínkách je vše jinak. Můj dobrý známý, studnařský a hydrogeologický expert, spoluautor vodního zákona RNDr. Nakládal říká, „ V nadmořské výšce 600 – 900 m.n.m. je to jednoduché. Zde je obrovské množství vody, nebo žádná.“



vrtané studny 007.jpgVe skálách se vrtá velmi dobře. Jenom přesně musíte vědět kde. Základem je proto kvalitní  hydrogeologický průzkum. Pokud minete ve skále pramen o 2 – 3 metry, můžete vrtat i 100 m, bude tam sucho.

 

I na „vrcholu skály“, v nadmořské výšce 1321 m, realizoval ST Kodek vrtanou studnu pro tepelné čerpadlo. Pro hotel –  větší vydatnost studny. Výkon tepelného čerpadla 50 kW.  Hloubka jen 41 m, vydatnost 4,5 l/s !!! Pro vysokohorské podmínky je tepelné čerpadlo voda – voda obrovskou výhodou. Zajišťuje vysokou účinnost topení v zimě v létě, nezávisle na počasí.   I v srpnu, když se tam vrtalo, sněžilo! Tepelné čerpadlo vzduch voda by tam mělo, ve vysokohorských podmínkách,  velmi   nízkou účinnost. To není jako v Praze, nebo v Brně. Průměrná teplota vzduchu v topném období je v Praze cca + 3,9o C. Kdežto na Sněžce průměrná roční teplota vzduchu, včetně letních „veder“  + 0,9o C.

 

Podobně dobré výsledky má ST Kodek, jako studnařská firma, i v CHKO, národním parku , navíc OPACHSV. ( oblast přirozené akumulace a ochrany spodních vod). I v takových podmínkách dokázal realizovat tepelné čerpadlo pro vytápění Horské Chaty. 100 kW. Vydatnost studní  6,5 l/s.  

 

Teploty vody

 

Teplota vody ve studních bývá někdy velmi zajímavá. V Uherském Brodě byla celý rok, v kopané studni 6 m + 19o C. A nejednalo se o chybu měření, ani tepelný kanál. Po roce klesla na běžných + 12o C.

 

Naproti Lázním Darkov je vrtaná studna 16 m. + 28o C. Zákazník má strach, že mu bude znárodněna. Jedná se o státní bohatství.

 

Na Rožnovsku, v některých místech, bývá taky vyšší teplota.

 

Na Děčínsku je to jasné. 450 – 500 m + 32 až 38o C. Ale to už, kvůli hloubce, nejsou studny. Ale voda tam teče. Kvalitní a vydatná.

 

Otrokovice – i zde je poměrně zajímavá teplota. Na konci zimy, po roztátí sněhu, kdy obvykle teploty klesají, stále + 14,5o C. Tepelné čerpadlo 50 kW  pro vytápění dílny fabriky. 

 

Tatry, Krkonoše, Alpy, Jeseníky, Beskydy

 

Tatry. Zde je vody poměrně hodně. Je nutno najít vápencovou puklinu. Jinak je zde dražší  vrtání. Tvrdá skála. Tatry začínají v Ardenách, pak se zanořují, vynořují se na Slovensku, deformují zemské jádro ( proto jsou na Slovensku tak častá termální koupaliště), pak se zanořují a vedou až do Asie. Krkonoše  dobré vrtání, obtížná legislativa, hodně vody, pozor, může být mírně radioaktivní. Alpy  Jugoslávské jsou vápencové, snadné vrtání, vydatná voda. Jeseníky  vrtané studny dost vydatné. Beskydy  Říká se o nich, že jsou to duté kopce. Skutečně, při vrtání 6 x 100 m ( tepelné čerpadlo země voda)  u Frýdlantu, 3 vrty ve vzduchu, pukliny i přes 16 m, další puklina zvodnělá.

 

Nedovrtané studny – znechucení zákazníka

 

Mnoho studnařských firem s velkou sebedůvěrou přijede k zákazníkovi, za 1 – 2 dny, když se jim nedaří, zmizí. Někteří zákazníci jsou opravdu pak znechuceni a všechny firmy házejí do jednoho pytle.

 

Levná ceny, nízká kvalita, velká hloubka

 

To je klasický trik, který buď zákazníka znechutí, nebo mu navýší cenu. Vrtá se hluboko, i když to není třeba. Na Půlčínských skálách nedávno nějaký „umělec“ ( firma) odvrtal 70 m studnu, vzal peníze a odjel.  Sucho ve studni.  Hloubka neznamená automaticky vodu. Obdobně dopadnul před 3 týdny i známý v  Bílé Vodě.

 

Studny svépomocí

 

Dnes je tato činnost nelegální. Nedávno ovšem jeden zákazník u Hluku si nechal odvrtat studnu. 300 mm, 12 m.  „Kvalitní“,  drahá.  Jenže ji vyvrtali mimo zvodnění, malá vydatnost. Zákazník ji potřeboval na tepelné čerpadlo voda – voda. Tedy velkou vydatnost. Otevřel časopis „Udělej si sám“ , zhotovil si vrtnou soupravu pro ruční vrtání a vyvrtal ručně studnu. Dnes topí spolehlivě tepelným čerpadlem voda – voda.

 

Je nutné obracet se na odborné firmy. Nikoliv odporné. Studnařina je náročné řemeslo.

 

Autor:Ing. Sýkora KODEK

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Přesto, že článek byll napsán před několika lety - Autor: Ing. Pavel Sýkora 5. 11. 2010
 Opravdu jsou Pulčínské skály tak náročné na studny - Autor: lidečkan 6. 11. 2010
 Ale né, i na Půlčinských skálách máme dobré  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 6. 11. 2010
 a jak je to s tím vrtáním studní na Haiti ?  - Autor: voda 18. 3. 2012
 Video z vrtání studní na Haiti :  - Autor: je zde 18. 3. 2012
 jaké je na Haiti podloží ?  - Autor: ?  18. 3. 2012
 Je tam hodně vápence, ale i jíly.  - Autor: Ing. Sýkora 18. 3. 2012
 Na Červenohorském sedle vrtala - Autor: Ing. Sýkora 6. 5. 2017
 Studny Liberec - Autor: Ing. Sýkora 13. 8. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl