Stárnutí novostaveb. Nulový dům.

Stárnutí novostaveb. Nulový dům.

Kategorie: STAVBA

buy naltrexone

buy naltrexone

Jak to udělat, aby vaše letos stavěná novostavba byla „in“ i po 15 – 20 letech?



Když jsme v roce 1987 stavěli u švagra dům, chtěli jsme, aby byl dlouho moderní. Proto jsme zvolili sendvičovou zeď, do které jsme vkládali 5 cm skelné vaty + 5 cm vzduchu. Spousta zedníků nad tím kroutila hlavou, s tím, že nic takového nikdy neviděli, ani nedělali. Tím jsme předběhli dobu o nějakých 15 let. A investice zas o tolik vyšší nebyla. Tehdy byla velmi levná lidská práce a cihla za 1 nebo 2 Kčs?

Dnešní zastarávání novostaveb ovšem může být daleko, daleko rychlejší. Již letos měla být v platnosti norma, cca o 30 % zvyšující energetické požadavky na úspornost novostaveb. V Německu i Slovensku jsou tyto požadavky platné již minimálně 10 let. Tedy tím svět nepředháníme, ale doháníme.

Nulový dům

To ale není vše. Doba jde rychle dál. Technický pokrok v době kapitalismu určuje zákon. Ne úroveň technických poznatků, jak dokládá například dokument „Kdo zabil elektromobil“. „ Korporace mají zájem vydělat,co to jde, na starých technologiích.“ Zákon však určuje, že od roku 2018 dostanete stavební povolení již jen na výstavbu novostavby v pasivním standardu, od roku 2020 již jen nulový standard. Velmi snadno se tedy může stát, že vaše dnešní moderní novostavba za 9 let bude „stará haitra patřící do muzea“. Pokroku doby se neubráníme.

Co to znamená v praxi?

Źe novostavby, již v příštím roce mohou být výrazně dražší. A pak se i nadále budou zdražovat, s výraznými skoky v roce 2018 a 2020.

Máme se bát nových technologií a požadavků stavebních úřadů?

Vůbec ne, naopak se na ně připravit. Zjistit si, čemu věnovat pozornost při dnešní stavbě domu, co již v budoucnu těžko napravíte. Pokud máte včas jasnou vizi, čeho chcete dosáhnout, vše se výrazně zlevňuje a je to mnohem funkčnější a jednodušší, než když jednotlivé technologie a úpravy „plácáte na dům postupem doby, jak vlaštovky hnízdo“. Opět si neodpustím staré dobré baťovské heslo: „kdo je připraven, není ohrožen“.Tyto zásady úprav platí i pro rekonstrukce stávajících domů, ne jen pro novostavby. Abyste každých 7 let neplácali na zeď dalších 10 cm polystyrenu. Jak říká kuchař Polhreich „ někdy nestojí ani o korunu víc, udělat to pořádně“.

Je to rozumné, tak drasticky snižovat spotřeby energií domů?

Energie rychle zdražují. Na Slovensku je již ohlášeno zdražení zemního plynu o 40 %. Německo a Švýcarsko vypínají atomové elektrárny. Česká republika zaplatí v průběhu 20 let 860 miliard Kč do fotovoltaiky. Takže zdražování energií je jistota, na kterou se vyplatí vsadit. Před 10 lety říkal jeden jezuita:„ ty staré rodinné domy za 20 let nebude nikdo chtít“.
Tehdy jsem nechápal, jak to myslí. Měl přehled lepší, než energetičtí auditoři a státní ekonomové.

Co lze čekat od pasivního domu?

No úspory energií. Je ale nutno rozlišovat reklamní sdělení od technických dat. Jsou pasivní domy, které při ploše 200 m čtverečních mají fakturu za komplet elektřinu pro dům 61 000,- Kč / rok, jiné, poloviční pasivní domy, s velkým solárním systémem, spotřebují na vytápění a teplou vodu 4 000 kWh + kubík dřeva ročně. Ovšem pozor, stejně velký dům, novostavba bez zateplení a bez solárního systému, ale s kvalitním účinným tepelným čerpadlem má ještě nižší náklady na vytápění a teplou vodu, než pasivní dům bez tepelného čerpadla.

Stejně bych ale pasivní standard u novostaveb doporučoval. A pasivní dům bez tepelného čerpadla považuji stále za konstrukční vadu.

Poradenství zdarma:

Již léta se firma KODEK věnuje poradenství v oblasti energetických úspor a pasivních domů. Rádi vám zdarma nacení váš dům, podle vašich výkresů, nebo náčrtů , jako zděný pasivní standard. Možná budete překvapeni, že zdi budou užší, díky zděnému materiálu trvanlivé a cena možná nebude výrazně dražší, neboť mnohdy lze použít prefabrikovaných polotovarů, což výrazně zlevňuje, zrychluje stavbu a zvyšuje kvalitu. Ani stavba svépomocí není neřešitelný problém. Není na ní co pokazit. A zdi budou kvalitní a tvrdé, nebudete se muset obávat životnosti „měkkého“ zateplovacího systému na fasádě domu.

Budete – li chtít, již dnes se můžeme pokusit váš dům dostat do standardu Nulový dům. Tyto technologie pořídíte výrazně levněji, než v roce 2020, a i v roce 2020 váš dům bude moderní, ne zastaralý.

Charakteristika tepelné pohody

Zpravidla, čím jste starší, tím vyšší teplotu požadujete na dosažení tepelné pohody. A čím jste starší, tím dražší jsou energie. A nevytápěný dům rychle degraduje. Takže teplo, to je hned po potravinách, zásadní věc. Úsporám se nevyhnete. Je to nutnost ekonomického přežití, pokud se nechcete stát štědrým donátorem síťových dodavatelů energií. Pasivní dům, nebo nulový dům je jedna z cest, a je škoda ji nevyužít, pokud stavíte novostavbu.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický auditor
Zdroj: www.kodek.cz

Související články:
Pasivní domy zděné kvalitní
Tepelná čerpadla pro Pasivní a nízkoenergetické domy
Nízkoenergetický dům bez zateplení
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 no, zajímavé.  - Autor: Moudiváček 6. 7. 2011
 Nulový a pasivní dům je perfektní na přežití:  - Autor: trok 6. 7. 2011
 Tepelne cerpadlo ? - Autor: FFF 17. 10. 2011
 Autor přednášel vytápění a větrání pasivních  - Autor: Ing. Sýkora Autor  24. 10. 2011
 Pasivní domy. Mýty, zbožná přání a realita. - Autor: kluon 24. 10. 2011
 já těm pasivním domům nevěřím. Je to kšeft - Autor: Tommi 21. 11. 2011
 Bobtající struska ničí v Ostravě budovy - Autor: nekvalita 5. 12. 2011
 Pasivní dům bez zateplení.  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 21. 12. 2011
 11 kWh / m2 a rok za vytápění a teplou vodu  - Autor: Nulový dům 21. 12. 2011
 jestli má někdo Pasivní dům 120 m čtverečních - Autor: k článku 21. 12. 2011
 Základ je podle mě komín - Autor: Tereza 15. 6. 2012
 Dříve omítka vydžela staletí, dnes pár let.  - Autor: Vědci zkoumají proč 19. 8. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl