Moderní střecha z plechu

Moderní střecha z plechu

Kategorie: STAVBA

Plechová krytina byla donedávna především regionální záležitostí. V posledních letech ale získává na oblibě a postupně se z horských oblastí dostává i do měst a nížin. Pro oblasti s vyšší nadmořskou výškou je plechová krytina vzhledem ke svým vlastnostem téměř předurčena. Je lehká – nezatěžuje tedy krov, hladká – nánosy sněhu v zimních obdobích plynule sjíždějí ze střechy a nezatěžují ji svou vahou, má dlouhou životnost a nevyžaduje téměř žádnou údržbu.



Střechy_Lindap.jpgNe všichni však vědí, že pozinkový plech v moderní úpravě může imitovat tradiční pálenou krytinu a začlenit se tak bez problémů do okolní zástavby a přitom poskytovat odlišné vlastnosti. Společnost Lindab dodává barevnou plechovou krytinu jako ucelený střešní systém včetně doplňků a okapového systému barevně kombinovatelného s krytinou, okenními parapety apod.

 

Jak si vybrat

 

Krytina nepotřebuje téměř žádnou údržbu a její životnost se v závislosti na prostředí pohybuje mezi 40 – 60 lety. Základním materiálem je žárově pozinkovaná ocel, s barevnou ochrannou povrchovou vrstvou. Plech je povrchově upraven lakovými vrstvami zvanými Polyester (25µm) a HB polyester (50µm). Navíc je možné vybírat z provedení lesk a mat.  Zákazník si navíc může vybrat mezi devatenácti barevnými odstíny. Podle tvaru a materiálu se rozlišují dva základní typy krytin Lindab – hladká z rovinných plechů - falcovaná krytina Seamline s povrchovou úpravou HB Polyester a tvarovaná krytina, profilovaná do tvaru skládaných tašek s názvem Topline. I typ krytiny je do určité míry  regionální záležitostí. V severních oblastech se díky sněhovému zatížení používá převážně falcovaná krytina, která zde má svou tradici, ve městech a středně položených oblastech se v poslední době prosazuje  tvarovaná varianta, protože vzhledově připomíná klasickou tašku, nevyžaduje plné bednění krovu, stačí ji pokládat na laťování.

 

Jak ušetřitStřechy_Lindap 3.jpg

 

Díky nízké hmotnosti – 5 kg/m²  – se dají ušetřit značné náklady na rekonstrukci krovu u starších střech, úspory na základech a dimenzování krovu se projeví v případě novostaveb. S plechovými šablonami se dobře manipuluje,  montáž je snadná a poměrně rychlá. Krytina se vyrábí na míru každé střechy bez zbytečného odpadu a přebytků. Pokud je třeba, lze ji na místě  doupravit stříháním, což je výhoda zejména u atypických střešních konstrukcí.

 

Oba typy lze použít na střechy s nízkým sklonem. Profilovaná krytina Topline se používá na střechy se sklonem od 14˚. Krytinu Seamline můžeme použít na sklon střechy již od 3,6˚, dá se snadno tvarovat a použít na obloukové střechy a jinak architektonicky složité střešní roviny, což je její obrovskou výhodou. Splňuje veškeré požadavky na moderní design soudobých staveb a současně působí velmi tradičně v oblastech, které to vyžadují. 

 

Co vás zajímá

 

V jakých rozměrech se krytina Topline dodává?

 

Krytina je vyráběna přesně na míru krovu podle kladečského plánu který je zpracován na technickém oddělení firmy Lindab. Minimální délka krytiny je 540mm, max. délka je 6140mm a stavební šířka je 1000mm. Maximální délka je stanovena s ohledem na to, aby se krytina při manipulaci neprohýbala. Pokládka krytiny je díky velkým dílům velmi snadná a rychlá, což ocení nejen montážní firma, ale v důsledku především majitel, který je dočasně bez střechy nad hlavou.

 

Je možné pokládat krytinu Topline přímo na bednění?

 

V zásadě je možné klást krytinu přímo na bednění, jedná-li se o nezateplené podkroví s nevětranou střešní skladbou. Je však nutné dávat pozor aby jste se šroubem netrefili do mezery v bednění !!

 

Je kotvení krytiny Topline pomocí šroubů bezpečné vůči zatékání vody a ve kterých místech doporučujete krytinu kotvit?

 

Pro kotvení krytiny Lindab Topline jsou určeny speciální šrouby s těsnící podložkou z materiálu EPDM, který je odolný vůči slunečnímu záření. Tato podložka zaručuje naprosto dokonalý a vodotěsný spoj.Doporučuje se kotvit krytinu ve spodní části vlny, neboť v těchto místech je krytina dotažena šroubem přímo k lati a nemůže dojít k pohybu krytiny (směrem od těsnící podložky) při zatížení sněhem, nebo chůzí, tak jak je tomu v případě kotvení do vršku vlny.

 

Jaký volit podklad pro falcovanou krytinu Seamline?

 

Podklad pro krytinu Seamline musí být plnoplošný. Obvykle se volí prkenné bednění, protože je běžně dostupné. Alternativou mohou být OSB desky nebo různé lisované impregnované překližy. Výhodou této alternativy je výborná rovinatost a stálá hustota materiálu. Nehrozí tak nedostatečná přídržná síla kotvení jako v případě dřeva (suk, prasklina, řídké dřevo). Prkenné bednění má naopak výhodu, že je nasákavé. Případná omezená vlhkost v souvrství může být natažena bedněním a postupně odvětrávána - bednění tak může fungovat v omezené míře jako hydroakumulační vrstva. Jedná se pouze o mezní vlhkostní stavy, které jsou časově omezené a umožňují bezpečné vyschnutí dřeva. Ve skladbě nesmí být vlhkost trvale.

 

Může mít dlouhodobá sněhová pokrývka vliv na povrch krytiny Seamline?

 

Přítomnost sněhu nemá přímý negativní vliv na povrch ani jádro krytiny Lindab Seamline. Laková povrchová úprava je tvrzená a sníh ani zmrazky ji nemohou poškrábat a ni jinak poškodit.Naopak, hladký povrch krytiny napomáhá sjíždění sněhu, což je výhodou z hlediska zatížení, ale rovněž potíží, pokud by sníh měl sjíždět do prostoru parkoviště, vchodu, nebo například chodníku. Tento problém má snadné řešení v podobě systému bezpečnostních prvků střech Protectline. Na poškození povrchu krytiny je třeba dbát při pohybu osob na střeše, nebo shazování sněhu kovovými nástroji. Při těchto činnostech je namístě zvýšená opatrnost.

 

Střechy_Lindap 2.jpg


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl