Kvalitní okna eliminují hluk

Kvalitní okna eliminují hluk

Kategorie: STAVBA

Stále narůstající automobilová doprava a s tím spojený nárůst hluku, vytvářejí nový trend v požadavcích zákazníků, kteří ve zvýšené míře poptávají okna s většími hodnotami zvukového útlumu.



Nová okna mají výborné tepelně izolační vlastnosti,  jednoduše se udržují a mají dlouhou životnost. Okna dodávaná se standardním izolačním dvojsklem, v plastovém nebo dřevěném euro provedení, mají zvukový útlum 32 dB. 

 

 „Ekonomicky nejvýhodnější variantou pro okna s běžným zatížením městského venkovního hluku, je varianta se zvukovou třídou TZ13, tedy s 36 dB. Této hodnoty se docílí asymetrickou konstrukcí izolačního dvojskla. To znamená, že oproti standardnímu dvojsklu se jedno z použitých skel o tloušťce 4mm nahradí sklem o tloušťce 6mm. Tato změna která zvýší útlum o cca 4 dB se promítne v ceně oken navýšením okolo 200,- Kč/m2. Izolační dvojsklo této konstrukce lze doporučit všem našim zákazníkům, protože nějakému hluku jsme vystaveni téměř všude,“ říká  Ing. Petr Mašín, MBA, obchodní ředitel Geus okna a.s.

 

Pro objekty, které jsou vystaveny nadměrnému hluku,  jsou výplně otvorů  navrhovány na základě zvukových studií, které určí jak vysoký útlum musí okna splňovat. Jedná se zejména o stavby v okolí hlavních silnic, železnic a letišť.

 

„Společnost  Geus okna a.s. nabízí standardně okna se zvukovým útlumem 43 dB ve zvukové třídě TZI4 pro plastová i dřevěná eurookna. V současné době provádíme certifikaci oken se zvukovým útlumem 45 dB,  třída TZI5,  pro jednoho  z našich  významných klientů. Pro konstrukci takto špičkových oken je nutné použít ty nejlepší profilové systémy v kombinaci se speciálními skly se stavební hloubkou vyšší než 40 mm. U dřevěných eurooken je samozřejmostí použití europrofilu EURO 78 se dvěma dorazovými těsněními.

 

Již několikrát v minulosti jsme čelili i takovým výzvám jako byla protihluková okna s požadavky památkářů na zhotovení přesných kopií původních oken. I s takovými okny si vývojové oddělení firmy Geus okna a.s. dokázalo poradit. V této chvíli jsme vlastníky certifikátu na špaletová okna se zvukovým útlumem ve třídě TZI5, které jsou zároveň schváleny Národním památkovým ústavem,“ dodává Ing. Petr Mašín, MBA, obchodní ředitel Geus okna a.s.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl