Jak se dimenzuje výkon kotlů.

Jak se dimenzuje výkon kotlů.

Kategorie: STAVBA

Jinak se dimenzuje výkon kotlů na tuhá paliva, jinak elektrokotle, jinak dřevoplyn.



Dimenzování výkonů.

 

Mám li běžný nezateplený rodinný dům 10 x 10 m, 2 patra, instalují se :

 

29 - 35 kW kotel na tuhá paliva.

Majitel domu přijde z práce odpoledne, dům vychladlý, musí rychle zatopit - rozfajrovat kotel. Na noc ho fest naloží, druhý den dopoledne ale zase vychladne. Zdroj tepla musí mít proto dostatečný výkon na "rozjezd".

 

24 kW na zemní plyn.

Tento zdroj je pohotový, náběh na plný výkon do 3 minut. Navíc funguje automaticky. Dům nevychladne.

 

12 kW elektrokotel.

Elektrokotli nevadí, topí - li třeba 12 hodin nepřetržitě. Tedy postačuje pro vytápění i tam, kde byl 35 kW kotel na tuhá paliva.

Stejně se dimenzuje i tepelné čerpadlo. 12 kW postačuje na 100 % vytopení celého domu, včetně extrémních mrazů.

 

35 kW dřevoplyn bývá málo.

Nejedná se o pohotový zdroj tepla. Trvá i několik hodin, než začne zplyňovat. Pokud se do něj dá mokré dřevo, srazí se výkon a likviduje se kotel.

Má krátkou životnost - cca 4 roky. Zplyňování dříví ( biomasy) je agresívní proces.

Dost těchto kotlů se v ČR prodává na inzerát. Je to pracné topení. Při spotřebě 30 kubíků dřeva ročně je nutno navíc mít 2 letou zásobu dříví kolem domu, aby vyschlo.

U zplyňovacích kotlů je obtížná regulace.   Pokud snížíte výkon kotle na 30 %, je to výroba dehtu. Proto se doporučuje kotle instalovat s akumulační nádobou. Do ní se topí na plný výkon, pak se kotel vypne.

JZD Javorník měli 80 kW dřevoplyn. Strašné topení. Dle předsedy topil kotel dobře akorát tehdy, když jim spadla v poli stodola, a oni topili několik let vyschlým dřívím.

Obrázek kotel1 

 

Plně provozuschopný dřevoplyn  kotel darovali za odvoz. Mají tam už 4 roky automatický ekol. kotel s otáčivým roštem. TO JE JINÉ TOPENÍ.

 

 

Automatický ekol. kotel na tuhá paliva s otáčivým roštem.

Postačuje 24 kW. Náběh na plný výkon do 3 minut. Poskytuje několik dnů bezobslužného provozu. Reguluje se termostatem z obýváku. 3 - 5 x levnější teplo. Nedehtuje, nezanáší se, netrpí nízkoteplotní korozí.   Má dlouhou ověřenou životnost a spolehlivost.

 

Autor článku ing. Pavel Sýkora

zdroj: www.kodek.cz

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl