Betonové kolektory tepelných čerpadel

Betonové kolektory tepelných čerpadel

Kategorie: STAVBA

how to buy naltrexone

buy low dose naltrexone canada online

Kolektor tepelného čerpadla je sběrač tepla. Sbírá teplo například ze země pak je to zemní kolektor tepelného čerpadla.



Teplo je kolektorem odebráno z nějakého prostředí, tepelné čerpadlo pak teplo „vyhoupne“ na vyšší teplotu a teplo dále pokračuje do radiátorů, akumulačních nádob, nebo podlahového topení.

Známe 2 typy betonových kolektorů. Nadzemní a podzemní. Nadzemní kolektory tepelných čerpadel se používaly dříve například v Německu, pod názvem Energetická hvězda. Jde o betonový odlitek speciálního tvaru, tak aby zachytával teplo ze slunce, deště, větru a podobně. Ve vnitř odlitku je pak potrubí s teplonosnou kapalinou, která odvádí teplo z betonového odlitku do tepelného čerpadla.

Betonové kolektory tepelných čerpadel

V ČR se stále více začínají používat kolektory v železobetonových pilotech, nejen výškových budov, ale i rodinných domů. Stále více rodinných domků se začíná stavět na pilotech. Je snaha stavět rodinné domy i na měkkém podloží, které se dříve pro stavby nevyužívalo, neboť nedostatek stavebních parcel vyhnal ceny stavebních pozemků za posledních 15 let do nevídaných výšin, i na malých vesnicích. Na obrázku je budoucí nádherný dům přímo u rybníka. Sen každého rybáře. Z obýváku, přes francouzské okno, může rovnou nahazovat do těsné blízkosti rybníka.

Před zalitím pilotu je nutno do něj umístit potrubí, které bude odebírat teplo z půdy – jako zdroj nízkopotenciálního tepla pro tepelné čerpadlo. Tento odběr tepla, kvůli stabilitě podloží a hlavně železobetonových pilotů, je nutno předem pečlivě zvážit.

Další možností je použití betonových opěrných zdí, obetonování kanalizace a podobně. Například při realizaci měděného potrubí do betonového monolitu na obrázku došlo k úspoře 500 m měděných trubek, ve srovnání s variantou, kdy se trubky ukládají do půdy.

Možnost využití betonového kolektoru je nutno předem zvážit. Tato konstrukce není vždy automaticky vhodná, pro každý rodinný dům, v některých případech ale betonový zemní kolektor může být nejvýhodnější řešení.

Äutor: Ing. Pavel Sýkora, Energetický auditor
Zdroj:www.kodek.cz

Související články:
Topte kanály
Tepelná čerpadla pro nízkoenergetické a pasivní domy
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 A vede beton dobře teplo ?  - Autor: Frantík 12. 6. 2011
 No tepelnou kapacitu ( z hlediska akumulace)  - Autor: je to betónové 12. 6. 2011
 číňané končí v Polsku se stavbou dálnice. Neplatí  - Autor: neplatiči 13. 6. 2011
 Ten druhý betonový obrázek k článku nevyšel,  - Autor: Ing. Sýkora 30. 9. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl