Zvyšování účinnosti tepelných čerpadel

Zvyšování účinnosti tepelných čerpadel

Kategorie: ÚDRŽBA

Člověk by si myslel, že pokud něco vyrábí výrobce s 50 letými zkušenostmi a hromadnou výrobou, těžko to někdo ještě vylepší. A opak může být pravdou.



Pan S. z Prostřední Bečvy si zakoupil před 3. lety tepelné čerpadlo, systém voda-voda. Výrobce má 50-ti leté zkušenosti s výrobou. Nechal si jej odborně nainstalovat.  Bylo to    běžné topení ze studny. Tepelné čerpadlo odebíralo  teplotu ze studny cca 8 °C  ze studny, vracela 5 °C .

 

ST KODEK s.r.o. má velmi dlouhodobé a bohaté  zkušenosti z instalacemi tepelných  čerpadel . Jen v ČR realizoval několik set instalací, od rodinných domků přes horské chaty  až po průmysl. Má k dispozici odborně zdatné chlaďaře, topenáře i energetického auditora.  Kodek navrhnul chladírenské úpravy  na řešení zvýšení účinnosti  tohoto tepelného  čerpadla.  Zástupce výrobce souhlasil, i když byl skeptický. Říkal, že dojde max 5 – 15 % zvýšení výkonu. Úpravy tedy dle výrobce nemají smysl. Po provedení  chlaďařských úprav , které provedli  pracovníci ST Kodeku, se zvýšil odběr tepla ze studny o 100% !

 

Odpadní  voda má  dnes teplotu jen + 1,8 °C. Příkon kompresoru se zvýšil pouze o 15 %. Opravdu, jinou práci a jiné úspory lze vidět za zkušenými firmami v porovnání se začínajícími firmami. Přičemž se prodloužila životnost kompresoru tepelného čerpadla a snížila se hlučnost. ST Kodek opravuje tepelná čerpadla různých výrobců.  I těch, co sice poskytovali 7 leté záruky, ale mezitím ukončili podnikání, nebo zkrachovali. 

 

Do Francouzských Houspaců montuje Superheathery – ohřev teplé vody na vyšší teplotu do bojleru. Instalace tepelného čerpadla není výrobek. Je to dílo. Stejné tepelné čerpadlo, pokud nainstaluje 5 firem, každá může mít jiné  energetické úspory.  Pokud se instaluje dle projektu, může zase dojít k navýšení investice.  Nikoliv navýšení topného faktoru. Projektanti totiž bývají placeni z ceny projektu.  

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl