Zimní péče o okna

Zimní péče o okna

Kategorie: ÚDRŽBA

Účet za topení může v zimních měsících vystřelit nemile vysoko, a to často bez zcela jasného vysvětlení. Nemusí se totiž vůbec jednat pouze o náklady, které k zimě patří, ale i ty, o které tolik nestojíte. Okna jsou totiž místem, kterým může utíkat velké množství vašeho vydřeného tepla. Co s tím? 



Zima na dveře už chvíli neklepe, naopak již hrdě vstoupila dovnitř. Zazimování vašeho domu se zdaleka nevztahuje pouze na zahradu. Abyste zimu přečkali v klidu a teple, péči musíte věnovat také dveřím a oknům. Není totiž nic nepříjemnějšího, než když vám táhne na nohy přes špatně těsnící okno.

Čistá okna – základ úspěchu

Fakt, že před zimou okna zapomenete umýt, se na první pohled nemusí zdát jako problém, který by měl ovlivnit jejich funkčnost. Projednou se snad nic strašného nestane a vy si můžete nerušeně užívat sváteční pohodu. Jakmile se to ale stane železným pravidlem a na okna sedá stále větší nános prachu, měli byste zpozornět. Titěrné štěrbiny mezi těsněním, sklem a hlavním materiálem okna dostávají pod přívalem prachu a nečistot zabrat. Rychleji tak dochází k opotřebení materiálu a celkovému stárnutí oken.

A že už přišla zima a je tedy na mytí oken pozdě? Na tuhle výmluvu vám neskočíme. Přes den teploty ještě často sahají nad bod mrazu, a tak stále máte příležitost dohnat to, co jste před prvním sněhem nestihli.

Jak se starat v zimě o okna

Nejlepší způsob, jak okna udržet dokonale čistá, je použít v prvé řadě vysavač. Odstraňte jemný prach a drobné nečistoty z rohů a záhybů oken a až poté se vrhněte na práci s mýdlovou vodou. Pokud se vám podaří najít čas přes den, pomůže ve schnutí oken nejenom vyšší venkovní teplota, ale možná i trocha sluníčka, které však bývá v zimě vzácné. Výhodou mytí oken přes den je také fakt, že lépe uvidíte šmouhy, které unikly vašemu pečlivému leštění. Na mytí ovšem nepoužívejte žádné drsné houby nebo jakékoliv jiné hrubé materiály. Poškozujete jimi nejenom lak, ale i těsnění.

V ideálním světě každé hospodyňky by toto fungovalo dokonale, nicméně tolik času bohužel málokdo skutečně má. Zkuste si tedy najít alespoň chviličku na to, abyste umyli skla, a především pak rámování. A když už budete u toho, pozorně se dívejte.

Kontrolujte

Na to, abyste zkontrolovali, jestli okna nemají praskliny v rámu nebo nejsou okenní tabule uvolněné, není pozdě nikdy. Předpokládáme, že zásadních problémů si běžný obyvatel domu či bytu všimne při jakékoliv manipulaci s oknem, nicméně pokud jednou za čas oknům věnujete o pět vteřin více pozornosti, může se vám to vyplatit. Malou prasklinku lzeještě snadno opravit tmelem nebo speciálními produkty. Přehlížené problémy se ale postupem času prohloubí a poslední, co v zimě chcete, je nutná výměna oken.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl