Renovace a natírání dveří

Renovace a natírání dveří

Kategorie: ÚDRŽBA

Proč kupovat nové dveře, když můžeme zrenovovat ty staré. Renovací dveří nejen ušetříme, ale vdechneme novou duši dveřím, které nám oddaně dlouhé léta sloužily a staly se součástí našeho domova. Renovace dveří není tak náročná, aby ji nezvládl i průměrně šikovný člověk.



renovace dveří 2.jpgNejprve bychom si měli ujasnit, zda nám stačí jen přetřít původní barvu a nebo jestli chceme starý nátěr odstranit. Pokud nejsou dveře poškrábané a barva na nich je v dobrém stavu (nepopraskaná, nepoškrábaná či jinak narušená), pak stačí dveře jen přetřít. Na původní barvu tak  prostě naneseme další vrstvu. Ve většině případů bych se ale přimlouval pro odstranění původního nátěru. Získáme tak kvalitnější nátěr s delší životností.

 

Způsob renovace dveří bez odstraňování původního nátěru

 

Nejprve dveře zbavíme kování. Před nátěrem je potřeba dveře řádně umýt a popřípadě odmastit hlavně v okolí kliky. Doporučuje se rovněž mírně tím nejjemnějším smirkovým papírem přebrousit. Dveře  nenatíráme přímo na futrech ale dáme je do vodorovné polohy, aby barva vytvořila souvislý film.  Jednotlivé vrstvy barvy klademe do kříže. Vhodné je použití speciálního válečku, který po sobě nezanechává tahy jako štětec. Malování musíme snažit dokončit co nejrychleji. To znamená natřít jednu vrstvu najednou, aby se na místech spojů nevytvořily viditelné pruhy.  Nesmí se nám stát, že začne okraj jedné natřené části schnout dříve, než se spojí s jinou částí nátěru.  Vznikl by nám tak po zaschnutí na dveřích nehezký spoj.

 

Způsob renovace dveří s odstraněním původního nátěru

 

Druhý způsob spočívá v odstranění původního nátěru. To se dá v podstatě  dvěma způsoby. Buď teplem anebo s použitím speciálních chemických prostředků. Na tepelné odstranění  potřebujeme buď opalovací lampu  nebo   elektrickou tepelnou pistoli. Pozor jen na skleněné výplně, které   žárem mohly popraskat. Druhým způsobem  s použitím speciálních chemických prostředků využijeme tzv. odstraňovačů barev. Můžou být tekuté případně v podobě pasty. Většinou obsahují dimetylenchlorid nebo žíravý natron. Pozor na dodržení zásad bezpečnosti při práci uvedených v návodu! Používáme gumové rukavice. Opět nejprve dveře zbavíme kování.

 

Práce s tekutým odstraňovačem

 

Tekutým odstraňovačem štětečkem natíráme na povrch dveří (dveře opět ve vodorovné poloze). Necháme odstraňovač působit tak dlouho až barva nezačne nabobtnávat. Pak ji odstraníme škrabkou. Dřevěný povrch poté podle typu odstraňovače zneutralizujeme dle návodu.

 

Práce s odstraňovací pastou

 

Odstraňovací pasta naneseme na povrch dveří a to  ve velkém množství. A necháváme ji dlouho působit. Čím silnější vrstva barvy tím déle. Pak ji seškrábneme a opět povrch neutralizujeme (viz návod).renovace dveří.jpg

 

Nátěr

 

Po odstranění nátěru dveře jemným smirkovým papírem přebrousíme. To co zbrousíme ale nevyhazujeme. pomocí těchto pilin a syntetické pryskyřice vytvoříme tmel, kterým vyspravíme škrábance. Takto docílíme, že vyspravené nerovnosti budou mít podobný odstín. V případě, že dveře nebudeme lakovat bezbarvým lakem nebo lazurou, ale netransparentní barvou je možné rýhy vyspravit jakýmkoliv tmelem na dřevo. Po zatmelení místa jemně přebrousíme. Pak již následuje opět vlastní nátěr jako u varianty první.

 

Po zaschnutí nátěru našroubujeme kování. Doporučujeme nahradit stávající kování  kováním  novým, čímž podtrhneme celkový dojem z renovace dveří. Jak vidíte renovace dveří není tak náročná, aby ji nezvládl i průměrně šikovný člověk a navíc z takovýchto dveří máme určitě větší radost než kdybychom zakoupily nové.

 

Autor: EŠ

 

Související odkazy:

Renovace a údržba dřevěného zahradního nábytku

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Jednoduchá renovace ?  - Autor: Luky 7. 9. 2011
 Postup při renovaci - Autor: Sara 6. 6. 2013
 horkovzdušná pistole - Autor: sunnny 8. 4. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl