Příprava malého množství betonu

Příprava malého množství betonu

Kategorie: ÚDRŽBA

Když potřebujete něco vyspravit betonem buď si můžete koupit hotovou betonovou směs ve stavebninách a nebo si jej můžete udělat jednoduše sami. Což Vás vyjde podstatně levněji a není to ani složité.



 

Na přípravu betonu potřebujeme cement, písek, štěrk a vodu. Podle složeni, které určuje pevnost. Písek a voda musí být čisté. Proto nikdy nemícháme beton na zemi, vždy použijeme dřevěné podlahy nebo mícháme beton třeba na kolečkách. Do 1 m3 betonu na základy se dává 180 až 240 kg cementu, do betonu na mazaniny 220 až 300 kg cementu. Pro jednodušší přípravu můžeme použít univerzální poměr na tři lopaty písku dáme jednu lopatu cementu. My si směs namícháme v poměru a potřebném množství, abychom ji spotřebovali. Aby se šetřilo betonem, můžeme ji v základech prokládat většími tvrdými kameny, které se, ale musí namočit a důkladně očistit. Má být mezi nimi být mezera.

Při míchání betonu nejdříve odměříme potřebné množství směsi písku a štěrku. Uprostřed hromady upravíme dolík pro cement. Cement přikryjeme tenkou vrstvou štěrkopískové směsi, aby se nerozprašoval, a pak směs mícháme tak, že hromadu přehazujeme lopatou na vedlejší místo. Obsah lopaty pěkně převracíme, aby se směs dobře promísila. Tak přehazujeme směs "nasucho" tolikrát aby se dobře promísila.. Potom ji pomalu vlhčíme kropicí konví a opět přehazujeme "namokro". Vody přidáváme opatrně tolik, aby měla směs asi vlhkost syrové vykopané zeminy. Když ji vezmeme do ruky a smáčkneme ji, má zůstat hrudka betonu.

Pro železobeton bývá směs řidší. Beton začíná tvrdnout asi za půl hodiny po navlhčeni, proto se musí ihned zpracovat. Musíme proto navlhčit jen tolik směsi, kolik opravdu zpracujeme. Navlhčená směs se nemůže uložit na pozdější doby ani když je nějak přikrytá. Betonuje se bez přerušeni. Je-li nutno práci přerušit spárou, necháme spáru kolmou na zatíženi drsnou a při dalším betonováni ji očistíme a navlhčíme. Hotový beton musíme 7 až 14 dní kropit, aby neztvrdl příliš rychle a nevznikly, něm trhlinky. V této době se nesmí se namáhat a ani se nesmí po něm chodit.

Sami vidíte, že udělat malé množství betonu je jednoduché.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl