Bakterie, enzymy

Bakterie, enzymy

Kategorie: ÚDRŽBA

buy venlafaxine online uk

buy venlafaxine online uk

Biotechnologie v domácnosti.



Jak mohou bakterie a enzymy pomoci vaší domácnosti? Výrazně. Určitě si vzpomínáte, že biotechnologie, stejně jako mikroelektronika a robotizace byly prioritou rozvoje společnosti těsně před listopadem.

Dnes se nejčastěji bakterie a enzymy používají v odpadech. V žumpách dokážou během 1 měsíce rozložit tuhý odpad na „vodu“ a CO2. Stejně tak dokážou zkapalnit odpad v suchých WC, tzv. Latrínách. Mohou se používat i k čištění odpadního potrubí. V méně kvalitních domovních čistírnách odpadních vod se používají k odstranění zápachu, popřípadě k nastartování čov. Kvalitnější čističky odpadních vod problémy se zápachem nemají. Vysoké uplatnění mají bakterie a enzymy v zahrádkářství. Např. enzymy mohou zvýšit prokvašené trnkového kvasu pěstitel vypálí ze stejného množství kvasu (ovoce) výrazně více pálenky ( například Slivovice, pokud pálí ze švestek, správně z trnek). Je jen potřeba, na dno bečky, dát asi lžičku přípravku, který se dá koupit ve Vizovicích. Pak teprve sypat ovoce. Přípravek Vám rádi poskytnou, za mírnou úplatu, v každé dobré pěstitelské pálenici.

Enzymy

Na trhu je spousta výrobků. Pro suché záchody a hnojiště Latrín, pro žumpy a čističky Žumpík, lze koupit i samotné enzymy do septiku bez bakterií.

Velký význam mají bakterie při čištění odpadních vod. V Jáchymově vytéká z podzemí potok s radioaktivní vodou. Po 5 km potočního toku již voda není radioaktivní. Na kořenech stromů kolem potoka jsou bakterie, které likvidují radioaktivitu. Kořenové čističky fungují tak, že na kořenech rostlin jsou naočkovány bakterie, které čistí vodu. V západní Evropě je obvyklé, že za „mechanickými,“ městskými nebo bublinkovými čistírnami odpadních vod jsou ještě kořenové. Pro perfektní dočištění. Takové dočištění však již nepotřebují moderní čističky Akvatik. Tyto čistírny mají tak nízké hodnoty znečištění vyčištěné vody, že laboratoře je nedokáží změřit! Používají se od velikosti pro rodinné domy až po části měst.

 

Bakterie jsou pro život člověka velmi důležité. Mnoho lidí si kupuje živé mléčné bakterie, pro zvýšení obranyschopnosti organismu. V sopečných pramenech žijí bakterie při teplotách nad 160 stupňů celsia, které nepotřebují kyslík, ale síru. V Africe měly některé české strojírenské výrobky v minulosti s tím, že mazací tuk (vazelínu) jim sežraly místní bakterie. Bakterie se proto využívají i při čištění odpadní půdy a vody znečištěné ropnými látkami. Jak vidíte, příroda je „mocná čarodějka“. Ing. Mikula má na starosti firemní čistírnu odpadních vod u jejich firmy, která se zabývá galvanickým pokovováním. Odpadní vody obsahují těžké kovy. Jejich odstranění by vyžadovalo použití „ještě větších jedů.“ Řeší to však tím, že za aerobní čistírnou odpadních vod je nasazen rákos. Na povrchu rákosu žijí bakterie, které těžké kovy odstraní. Pak již vtéká voda do chovného rybníku svazu rybářů. Vzorky vyčištěné vody jsou pravidelně odebírány a kvalita vyčištěné vody je v pořádku.

Na trhu v ČR jsou ale různé čističky odpadních vod. Některé se po odsátí kalu, při servisu zavřou. A můžete si koupit druhou. Jiné ani nejdou opravit, neboť vše je v nich napevno navařeno. Pokud na dně čističky sklouzne např. element, čistička přestane fungovat, již nikdy ji neopravíte. To je velmi důležitá informace pro kupujícího. Čističky Akvatik lze velmi pohodlně případně opravovat i bez nákladného odsátí kalu. Díky p. Kůdelovi jsou konstruovány tak, aby případný servis byl snadný a tím pádem i levný.

Odpad pro někoho může znamenat problém, pro jiného příležitost, nebo surovinu.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj:www.akvatik.cz
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Biotechnologie proti radiaktivitě - Autor: Ing. Sýkora 26. 4. 2011

     



bydleti.cz


Životní styl