Zahradní škůdci

Zahradní škůdci

Kategorie: ZAHRADA

Zahradní pěstování a radosti s tím spojené, vám však mohou pokazit škůdci a různé rostlinné choroby. Rostliny, které jsou napadeny nějakou tou chorobou se bohužel už zachránit většinou nedají. Původcem nemocí jsou nejčastěji viry, bakterie nebo houby. Hlavním přenašečem jsou mšice. Další škůdci ale bývají také velmi zákeřní. 



Jak zatočit se škůdci

Hraboš polní, ohryzává stromy a rád si pochutnává i na zelenině. Jako prevence slouží kultivace půdy a sečení trávy, na zahrádce je důležité posbírat všechno spadané ovoce, které hraboše láká.

salat

Krtek, je chráněný, vysaďte odpuzujícího pryžce křižmolistého nebo využijte speciální odháněče a plašiče.

Plži, Pokud plž zrovna nespořádá rostlinku celou, zůstane po něm sliz. Bohužel mají plži rádi zeleninu, okrasné rostliny nebo třeba jahody. Můžete je sbírat, posypat solí, nastražit na ně skleničky s?pivem zahrabané do země, nebo nasadit do akce kachny a slepice.

Slimák, nejúčinnější, jak se ho zbavit, je sbírání. Nejvíc jich pochytáte k večeru a brzy ráno. V kbelíku je zalijte vroucí vodou, poměrně milosrdně – rychle – je usmrtíte. Po vychladnutí je můžete nalít na kompost.

rejsek

Rejsek, pokud jste na zahrádce objevili rejska, nemusíte ho vyhánět. Pokud mu na své zahrádce vyhradíte vhodné místo, ubytuje se v něm a na zahrádce vám bude pomáhat se škůdci. Bude pojídat slimáky, hraboše i myši.

Mšice, těch se můžeme zbavit hned několika způsoby. Mýdlový postřik - Nastříkejte ho na vrchní i spodní stranu listů. Ideální je aplikovat ho večer po západu slunce, a to alespoň jeden týden. Olej - V litru vody rozpusťte decilitr řepkového oleje a použijte na rostliny. Popel z cigaret - ukládejte vajgly do uzavíratelné nádoby nebo sáčku a nechte je v něm několik dnů. Pak je vyvařte ve vodě a nechte je několik hodin louhovat. Stačí přecedit, nalít do postřikovače a použít!

beruška

Nejlepší zabiják a přirozený, je slunéčko sedmitečné, pro mšice skutečný zabiják. Jenom jeho larva sežere až tisíc mšic za měsíc. Dospělé berušky sní cca 70 mšic denně.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl