Zahradní a venkovní svítidla

Zahradní a venkovní svítidla

Kategorie: ZAHRADA

Zahradní a venkovní svítidla patří neodmyslitelně ke každému domu, jeho okolí a zahradě.



Lidé na zahradách v prostředí zeleně rádi tráví hodně času a snaží se toto prostředí maximálně upravit a přizpůsobit. V okolí domů se staví nejrůznější pergoly, sezení, chodníčky a podobné stavby, které mají nejenom praktický, ale velmi často i designový důvod. Důležitým a nepostradatelným doplňkem venkovního prostředí jsou také samozřejmě svítidla.

Na zahradní a vůbec všechna venkovní svítidla jsou kladeny vysoké technické požadavky. Svítidla musí splňovat technické požadavky dané normou – tedy musí být absolutně odolné proti vniknutí prachu a vody a zároveň musí být robustnější a pevnější, než jsou třeba svítidla interiérová. Stupeň ochrany – tzv. krytí, musí mít alespoň IP44 či vyšší a pokud budeme chtít svítidlo například úplně ponořit ( bazén či zahradní jezírko ) - musí mít dle normy krytí dokonce IP68 . Dalším požadavkem na venkovní a zahradní svítidla je odolnost proti slunečnímu svitu – tedy aby barva či povrch materiálu zachovávaly stále stejnou barvu a tvar a nebledly. Každý jistě již někde viděl levná plastová venkovní svítidla, která již po půl roce byla zežloutlá a nepůsobila dobrým dojmem.

 Zahradní a venkovní svítidla

Zahradní a venkovní svítidla lze jednoduše rozdělit do několika skupin:

1.– Sloupková svítidla.

Tato svítidla jsou tvořena sloupkem různého tvaru a vyzařovací částí. Výrobci uvádějí na trh mnoho typů – od doslova historických luceren až po moderní nerezové sloupy. Výhodou sloupkového svítidla je dobrá umístitelnost v podstatě kamkoliv po zahradě či okolí domu a dosažení tak žádaného funkčního i designového osvětlení. Vhodným výběrem tvaru a materiálu svítidla můžeme zvýraznit jistou část zahrady, nebo při použití více svítidel tuto zahradu jednoduše celou nasvítit. Sloupkové svítidla jsou známá svým dobrým přístupem - například při výměně nefunkčního světelného zdroje. Výrobci tato svítidla vyrábějí již s montážními patkami, tedy montáž zvládne každý.

2.– Nástěnná svítidla.

Tato svítidla jsou již podle názvu určena k aplikaci na stěnu domu či garáže a lze je v ucelených řadách směrovat do jednotného rázu celkového světlení s použitím pracovní lampy k ponku apod. I v případech,kdy jsou svítidla někde chráněna před povětrnostními vlivy,například pod přístřeškem, je nutné, aby splňovaly technické parametry pro venkovní použití. Některá svítidla nástěnná jsou vyráběna s již zabudovaným pohybovým čidlem. Čidla jsou nastavitelná jak na dobu sepnutí, tak na množství světla, kdy již svítidlo svítí a kdy ještě ne. Svítidla jsou vyráběna v designových sériích s ostatními typy venkovních svítidel, takže stejně jako u interiérových svítidel, lze použít na zahradě svítidla sloupková, nástěnná či závěsná v jednom designovém vzoru a tím dát venkovní prostoru jistou jednotící linii.

3.– Závěsná či stropní svítidla.

Tato svítidla jsou známa hlavně na pergolách či pod různými terasami či balkony.Opět svítidla musí splňovat technické parametry pro venkovní použití .Svítidla závěsná lze většinou velmi dobře upravit v délce závěsu, tedy zákazník si může podle své potřeby výšku závěsu upravit.

4. – Svítidla bazénová.

Tato svítidla se používají k osvětlování bazénů a v poslední době spíše k nasvětlování velmi moderních a často v posledních době stavěných zahradních jezírek. Tyto svítidla jsou přímo konstruována pro použití ve vodě

Zahradní a venkovní svítidla jsou v posledních letech stále oblíbenější a spotřebitelé jsou také náročnější ve výběru svítidel. Výrobci svítidel – například Massive se detailně věnuje zahradním svítidlům a u některých typů je dokonce záruka prodloužena na 15 let. Prodloužením záruky na tuto dobu je dostatečným důkazem o kvalitě zpracování a použitých materiálech.

Velmi často se též debatuje o typu použitých světelných zdrojů. Dříve používané obyčejné žárovky jsou velmi často nahrazovány úspornými kompaktními zářivkami. Například řada venkovních svítidel Ecomoods od výrobce svítidel Philips je již kompletně osazeno úspornými zdroji a již se ani nepočítá s používáním obyčejných žárovek. Velmi moderními jsou také LED diody v řadě LEDINO od firmy Philips. Tyto vysoce moderní svítidla mají moderní design a příkon LED diod je cca 3-15W na svítidlo. Pořizovací cena těchto svítidel je sice vyšší než u běžných svítidel, nicméně jednoduchou kalkulací lze zjistitm, že investice do úsporných svítidel se velmi brzy vrátí.

Současný trh nabízí velmi mnoho typů zahradních a venkovních svítidel. Orientace na trhu pro běžné spotřebitele je velmi těžká a proto se oblíbeným místem pro výběr svítidla stávají internetové obchody. Web www.svitidla-svetla-osvetleni.cz je klasickým internetovým obchodem, který je velmi přehledný, s jasnou orientací na kvalitní svítidla, s velmi dobrou cenovou politikou. Velmi důležitým argumentem pro návštěvu tohoto internetového obchodu je skutečnost, že tento web obsluhuje firma Elektro S.M.S., která má dlouholeté zkušenosti s prodejem svítidel, vlastní několik maloobchodních prodejen se svítidly a vlastní velký skladový areál se svítidly.
 

 Zahradní a venkovní svítidla


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Zahradní světýlka - Autor: Hans 16. 4. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl