Vrbové skulptury

Vrbové skulptury

Kategorie: ZAHRADA

Tam, kde chceme mít časem stylový a vkusný plůtek, můžeme zasadit vrbové proutí. Proutí z vrb necháme zapustit kořeny ve vodě, zasadíme a tvarujeme.



Vrbové skulptury, salaše a plůtky

Tam, kde chceme mít časem stylový a vkusný plůtek, můžeme zasadit vrbové proutí. Proutí z vrb necháme zapustit kořeny ve vodě a z takto předkořenělých řízků vybereme nejvhodnější a nejschopnější rostliny. Řízky z vrb zasadíme blízko sebe a necháme je volně růst, aby zesílily. Nemá cenu pletení uspěchat.

Poté co po roce či dvou vrby v půdě zesílí, přistoupíme k propletení předem promyšleného tvaru či malého plotečku. Pro proplétání se hodí jakékoli druhy vrb, především ale volíme velice pružné vŕbí a také bujnější taxony vrb. Můžeme použít i vrby, na kterých kvetou samčí květy – jehnědy, tzv. kočičky, které budou zjara pastvou pro včely.

vrbové skulptury

Místa, kde se vrby kříží a spoje nedrží, svážeme lýkem či jiným organickým motouzem, který se, na rozdíl od plastu, sám rozloží a vrby mezitím dokonale srostou. Můžeme si vytvořit altánky, domečky, přistínítka, plůtky a plotečky, sochy, skulptury, velká stínítka či velké ploty, salaše, schovávačky pro děti, přístřešky, dětské bunkry prostě to, co nás napadne. Je třeba myslet na to, že internodia vrb porostou dále vzhůru a budeme je muset tvarovat, odstraňovat coby ještě roční zelené výhony anebo nechat dále letorosty růst. Vše ale s citem, abychom rostliny neoslabili natolik, že by uhynuly a my museli proutí z vrb dosazovat. Zároveň však prostříháváme suché a nepotřebné pruty.

Naše vrbové výrobky nám poskytnou v létě příjemný stín, zjara některé druhy včelí pastvu a budou lahodit oku, snad skoro ke všem stylům zahrad, zvláště k ekozahradám, vesnickým, moderním a rustikálním zahradám a zahrádkám. Nebudeme mít zároveň problém případně „stavbu“ demontovat, ekologicky zlikvidovat a vysadit novou.

Tyto výrobky, je dobré tvarovat především z vrb, topolů, ale je tu možnost i jiných druhů, např. lísky, šeříky, svídy, dříny, brsleny apod. Které, na rozdíl od vrb, jsou vhodny i né do tolik vlhké země. Nevolíme druhy, které nesnáší úvazky a časté narušení kůry vede k výtokům mízy, klejotokům a následně k úhynu. Zároveň volíme dřeviny, u kterých lze předpokládat delší existenci a tudíž životnost našich výtvorů.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl