Voda na zahradě

Voda na zahradě

Kategorie: ZAHRADA

 "Bez vody není života, „ to říkali naši předkové. Voda je základ života. Voda hraje velkou úlohu i v architektuře a zahradách Orientu, Číny i Japonska. To věděli i ti cizinci, co skoupili českou vodu. No, když jim to někdo prodal, byli by hloupí, pokud by nekoupili.



Ale nechme politiku. Tam asi nedosáhneme. Na svou zahradu ano. Ministr zemědělství již nás straší nebývalým suchem. Předpoklady pro to má. V Krkonoších vysychají studny.

Není - li na horách sníh, těžko poteče do údolí voda. Lidé se o vodu začínají stále více zajímat. Kopou studny i v centru velkoměst. Zahrada bez vody rychle usychá. Někteří lidé spoléhají na dešťovou vodu. A budují velké dešťové jímky. Cca 6 - 10 m3. Ona ale nejsou dost velké. Zahradní zálivka jen trávníku, večer, vezme cca 3 m3 vody za 1/4 hodiny. Naopak, při letní bouřce vám běžná střecha domu dá cca 3,5 kubíku za 1/4 hodiny. Dlouho tedy z takové jímky na dešťovou vodu nevydržíte napájet zahradu vodou. Studna je mnohem výhodnější.

Zahradní jezírko

Čistička odpadních vod

Výhodou je, pokud máte domovní čistírnu odpadních vod Akvatik. Ta vám dá cca 800 litrů vyčištěné vody denně. A tuto vyčištěnou vodu můžete opět využít, ideálně přímo v místě znečištění. To je vysoce ekologické záležitost. Pokud by politici něco vážně chtěli dělat, v rámci boje proti suchu, tak toto je ta cesta. Oni se však chápou spíše různých hesel, jako Zákaz zalévání zahrad a podobně. A to je opět ůtok na Vaši zahradu. Pokud v létě několik měsíců neprší, rychle vám zahrada uschne.

Zahradní jezírko

Zajímavou variantou nakládání vod na zahradě je zahradní rybníček na videu. Občan do něj odvádí dešťovou vodu, studniční vodu. V rybníčku se voda prohřeje a prohnojí. A s tou vodou pak zalévá zahradu. Zahradním jezírkem Vaše zahrada ožije. Budou ji navštěvovat ptáci, vodní hmyz a podobně. A rostliny, včetně stromů, jen pokvetou a porostou. 

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Chov pstruhů na zahradě
Přechod Krkonoš v zimě
Stát chystá dotace na sběr dešťové vody
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Po povodních 1997 odbagrovali dna  - Autor: Suchar  14. 3. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl