Úspory u zahradních a venkovních svítidel

Úspory u zahradních a venkovních svítidel

Kategorie: ZAHRADA

melatonin and weed combination

melatonin and weed combination go

Každý druh svítidla lze hodnotit z různých hledisek, jako je například jeho tvar, celkový design, použitý materiál a zpracování, barva apod.



Toto se dá použít obecně u všech druhů svítidel, ať už se jedná interiérová svítidla, tak i exteriérová resp. venkovní svítidla.

Často opomíjeným parametrem, avšak celkem zásadním, při posuzování svítidla je samotný zdroj světla, kde musíme při jeho provozu mimo výkonových parametrů a životnosti brát v potaz také energetickou náročnost, která je při dlouhodobějším svícení zvláště důležitá a v neposlední řadě i cenu.

V souvislosti s neustále stoupajícími cenami elektrické energie je výběr vhodného zdroje důležitým bodem při výběru svítidla a zákazník by měl mít dokonalý přehled o všech typech světelných zdrojů a jejich parametrech. Pryč jsou doby, kdy do venkovního svítidla se našroubovala obyčejná žárovka 60W či silnější a spotřebu elektrické energie nikdo příliš neřešil. Naštěstí pro kapsu zákazníka, se renomované firmy produkující svítidla a světelné zdroje, jako například Philips (u svojí značky Massive), již několik let aplikuje u venkovních svítidel takové konstrukční řešení, které dovoluje použít pouze úsporné kompaktní zářivky.

Venkovní svítidla

Tyto světelné zdroje, jak již název napovídá, jsou úsporné s dlouhou životností a zákazník je obdrží zdarma při koupi svítidla, což mu uspoří další finanční prostředky.

Použití kompaktních zářivek u zahradních svítidel je naprosto na místě, protože tato svítidla svítí denně několik hodin a v zimních měsících se tato doba může protáhnout až na 12-14 hodin denně. Je třeba si hned na začátku předem spočítat, kolik nás bude stát v nákladech svícení obyčejnou 60W žárovkou a kolik ekvivalent v použití kompaktní zářivky. Pokud vezmene průměrnou denní dobu svícení 4 hodiny, tak při současné ceně elektrické energie (4kč/kW), jsou roční náklady u obyčejné žárovky 350,- Kč a u kompaktní zářivky pouhých 70,- Kč. To je úspora 2800,- Kč za deset let provozu svítidla s použitím kompaktní zářivky a životností 15000 hodin oproti 1000h obyčejné žárovky.

Dalším způsobem, jak ještě více ušetřit je použití moderních LED diod. Svítidla s tímto světelným zdrojem jsou moderní a velcí výrobci svítidel je produkují již dnes v ucelených řadách. Uveďme jako příklad stejnojmenného výrobce LED svítidel Philips LEDINO, kde předpokládaná životnost je dle výrobce 20 let. Tedy dvacet let vás nezajímá výměna světelného zdroje za nový v případě „prasknutí“ žárovky a zároveň jsou vaše náklady na provoz téměř nulové. Příkon těchto svítidel je 2-7 W, tedy opět o řád méně než nejčastěji používané kompaktní zářivky. LED technologie je moderní a bez nadsázky se dá říci, že výroba a prodej nestačí vývoji. Neboli všichni současní výrobci LED technologií se snaží přijít se stále dokonalejšími svítidly či přímo světelnými zdroji. Přechod na LED zdroje sebou pochopitelně nese i výrazné zlevnění a tedy stále víc a víc zákazníků si může dovolit LED svítidla či zdroje a to i do standardních svítidlech v podobě LED žárovky. Tyto svítidla u zahradních aplikací můžete bez obav nechat svítit celou noc bez starostí o výši vášeho účtu za elektrickou energii.

Venkovní svítidla

Pokud bychom měli shrnout ekonomiku u venkovních a zahradních svítidel, měli bychom brát v potaz nejen cenu a design nového svítidla, ale také typ světelného zdroje, jeho životnost a spotřebu. Proto vždy kupujte svítidla s kalkulačkou v ruce a počítejte, kolik vás bude stát provoz a možná přijdete na skutečnost, že je lepší na začátku koupit dražší venkovní svítidlo s LED technologií, dlouhou životností a minimální spotřebou, než levné obyčejné svítidlo s obyčejnou žárovkou.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Počítám a počítám - Autor: Roman 19. 9. 2010
 LED svítídla - Autor: O.klik 20. 9. 2010

     



bydleti.cz


Životní styl