Úklid zahrady nemusí být dřina

Úklid zahrady nemusí být dřina

Kategorie: ZAHRADA

Na každé zahradě je stále třeba něco uklízet. Pokud ovšem máte k ruce dobré pomocníky, zbytečně se při tom neunavíte a nebudete ztrácet drahocenný čas.

stepkovac-008.jpgPři prostřihávání stromů, sestřihu živých plotů a keřů vzniká spousta zahradního odpadu a my pak stojíme před otázkou, jak s ním naložit. Pálit ho už není pod pokutou možné a jen tak ho vyhodit do kontejneru je škoda. Nejvýhodnějším a nejekologičtějším řešením je odpad rozdrtit v zahradním drtič nebo štěpkovači. Takto vzniklý materiál se dá dále dobře zužitkovat. Jemnou drť je možné použít například do kompostu nebo jako mulčovací materiál ke stromům a keřům. Výkonné benzínové drtiče dokáži zpracovat větve až do průměru 8 cm na větší štěpky, které se zase hodí jako palivo do krbových kamen.

 

Foto: Výkonný benzínový štěpkovač s robustní konstrukcí Atika dokáže zpracovat větve až do průměru  cm.

 

Kompostéry

 komposter-008.jpg

Ani drobného rostlinného odpadu jako je například posekaná  tráva, shrabané listí, plevel nebo malé větvičky, není rozumné se hned zbavovat. Můžete si z něj totiž vyrobit kvalitní humus, který vaší zahradě a úrodě jen a jen prospěje. Kdo se při pomýlení na kompost otřese s představou nevábně vonícího kouta zahrady, je na omylu. Dnes už je na výběr celá řada moderních stavebnicových kompostérů vyrobených z recyklovaného polyetylénu, které se snadno sestavují a navíc dokáží proces zrání biomasy podstatně uspíšit. Na výběr jsou v několika velikostech a mají propracovaný systém odvětrání pomocí ventilačních otvorů. Výjimkou není ani praktické řešení přiklápění, kdy jsou panty dány tak, že otvírání i zavírání víka zvládnete hravě jednou rukou.

 

Foto:Praktické panty umožňují u moderního kompostéru  K 700  jednoruční otvírání a zavírání.

 

Zahradní nářadí

 

rycfiskars.jpgPřestože náš život plné ovládla mechanizace, neobejdeme si při práci na zahradě, v okolí domu nebo v lese bez ručního nářadí. Aby s ním ovšem byla údržba záhonů, trávníku i dřevin jednoduchá a pohodlná, je třeba si vybrat kvalitní a dokonale ergonomicky tvarované. A je jedno zda se jedná o sekyru, pilku, nůžky na trávu nebo hrábě či rýč. Například u rýče na ergonomii velmi záleží. Pokud je správná, výrazně snižuje únavu těla i ramen.

 hrabe-Gardena.jpg

Stále oblíbenější je také takzvané multifunkční nářadí, u kterého je možnost výměny rukojetí a obslužných prvků. Stačí jen povolit jeden šroub a rozšíříte libovolné nářadí o další funkční násadu. Na několik pracovních úkonů tak nepotřebujete celou řadu náčiní a ušetříte nejen úložné prostory, ale peníze.

 

Foto: Rýče Fiskars mají speciální ergonomii a dokáží tak podstatně snížit únavu těla i ramen při práci.

 

Foto: S multifunkčním nářadím Gardena Combisystem stačí povolit jen jeden šroub a rozšíříte libovolné nářadí o další funkční násadu.

 

Zdroj a foto: Mountfield


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl