Příprava zahradní terasy na letní sezonu v 7 krocích. Jak na to?

Příprava zahradní terasy na letní sezonu v 7 krocích. Jak na to?

Kategorie: ZAHRADA

Jste hrdým majitelem zahrady, nebo alespoň terasy či balkonu, kde můžete v létě trávit spoustu času? Začněte ji probouzet k životu. Keře rozkvetou sice samy, zahradnímu posezení a doplňkům na terasu zase musíte pomoci vy.



Klíčové je, abyste si zahradu uzpůsobili svým potřebám. Jedině tak se v ní budete cítit dobře a budete v ní trávit rádi čas. Požadavky každého se mohou lišit. Někdo by rád zahradu na relax, někdo v ní chce pěstovat bylinky, jiný ji využije zase na aktivity spojené s vařením a kuchtěním. Jak si ji zútulnit k obrazu svému?

1. Příprava zahradního nábytku

Po zimě je třeba nachystat zahradní nábytek, který jste zazimovali, zase k použití. Pravidelná péče také prodlouží jeho životnost. Nejdříve byste proto nábytek měli očistit od nánosů pavučin, prachu nebo zbytků rostlin. Nábytek pečlivě prohlédněte, abyste odhalili praskliny, šrámy nebo třeba rez. Dřevo jde obrousit, rez můžete odstranit pomocí brusného papíru a použít vhodný nátěr.

TIP: Pokud posezení na zahradu ještě nemáte nebo jste před sezónou zjistili, že je naprasklý a nedá se opravit, nový můžete pořídit na Biano.cz, kde si jej stačí přehledně vyfiltrovat podle materiálu, barvy i ceny.

terasa

Zdroj obrázku: {John-Fs-Pic} / Shutterstock.com

2. Gril a letní kuchyně

Na přípravu vašeho grilu na sezonu berte v potaz typ grilu, každý potřebuje totiž trochu jinou údržbu. První byste měli odstranit prach a případné usazeniny. U plynového grilu zkontrolujte, zda jsou hořáky i rozvody plynu průchozí, zaměřte se také na rošty. U letní kuchyně se zaměřte na odstranění zbytků listů z podzimu, vyčištění krbových kamen, odstranění pavučin z rohů pergoly.

terasa

Zdroj obrázku: {Simon Kadula} / Shutterstock.com

3. Venkovní ohniště

Venkovní ohniště je skvělým místem pro relax. Abyste si jej vychutnali skutečně se vším všudy, zkuste jej umístit někam dál od pozemku, abyste si při opékání buřtů vychutnali i pohled na dům zase z jiného úhlu. Získáte tak navíc další místo na zahradě, které využijete a kam se budete častěji vypravovat.

terasa

Zdroj obrázku: {Rossi Ferraiolo} / Shutterstock.com

4. Stínění proti slunci

V zimě nebo na jaře se to zatím nemusí zdát jako intenzivní problém, v létě ale budete rádi, že jste na kvalitní zastínění mysleli včas. Využít můžete altány nebo pergoly, které můžete zvolit i s elektrickým zastíněním. Terasu můžete ale zastínit i pomocí slunečníků nebo plachet. Kdo je připraven, není překvapen!

terasa

Zdroj obrázku: {Paul Maguire} / Shutterstock.com

5. Dojem dělají detaily

Kromě posezení ale věnujte pozornost i detailům, které dotváří celek a mají velký vliv na atmosféru na zahradě. Díky nim bude kompletní a osobitá. A může se jednat o cokoliv - ať to budou ptačí krmítka nebo pítka, sluneční hodiny, lavička na čtení pod stromem nebo zvonkohra v průvanu, zahradní domeček, starý žebřík přetvořený na stojan na květiny, udělají vám radost kdykoliv na ně narazíte.

terasa

Zdroj obrázku: {9wooddy} / Shutterstock.com

6. Vhodné osvětlení

Abyste mohli trávit čas venku i po setmění, je třeba se zaměřit na vhodné venkovní osvětlení. To můžete podpořit decentními lucerničkami, lampionkami nebo světelnými řetězy. Pro posezení ale zvolte i centrálnější venkovní svítidlo, které bude ideálně v blízkosti venkovního stolu nebo přímo nad ním.

terasa

Zdroj obrázku: {jackmazur} / Shutterstock.com

7. Květináče a truhlíky

Dopřejte si venku prostor na pěstování bylinek nebo okrasných květin. Můžete si na terasu umístit velké květináče nebo truhlíky, nebo si dopřát na zahradě vyvýšené záhony, do kterých můžete zasadit bylinné záhony nebo třeba saláty. Mnohé sazeničky je totiž třeba zasadit časně zjara, aby vám do léta stihly vyrůst.

terasa

Zdroj obrázku: {Patrick Daxenbichler} / Shutterstock.com


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl