Pěstování hruškojeřábu – přirozeného křížence

Pěstování hruškojeřábu – přirozeného křížence

Kategorie: ZAHRADA

V sortimentu méně známých ovocných druhů je hruškojeřáb spíše raritou a těžko lze očekávat, že se mezi pěstiteli nějak více rozšíří. Přesto však je pozoruhodný z několika pohledů.



Co to je hruškojeřáb?

Hruškojeřáb latinským jménem Sorbopyrus má ovoce je velmi chutné, sladké. Dále je zajímavý i pro svoje okrasné hodnoty a mohl by nalézt větší uplatnění v okrasných partiích zahrad, ale i v obcích a městech.

Sorbopyrus byl objeven kterako náhodný semenáč ze samovolného zkřížení mezi hrušní a jeřábem mukem (Sorbus aria) v Alsasku u města Bollville v 17. století. Výběrem pak byly získány další odrůdy tohoto křížence. Například u nás to je tzv. hrušeň Tatarova, získaná v r. 1858 v Praze na Smíchově.

Hruškojeřáb je stromek volně dorůstající výšky až 10 m. Vzrůst je jehlancovitý. Listy jsou oválné, 5 – 10 cm velké, na rubu šedě plstnaté. Na podzim vybarvují do červenožlutých až hnědožlutých barev. Kvete počátkem května, květy jsou v chocholících s více kterak 20 květy v květenství. Jsou velmi ozdobné, zejména prašníky mají krásnou červenofialovou barvu. Jednotlivá květenství udrží do sklizně 1 – 4 plody, čili propad plůdků je značný. Velikost plodů je závislá na velikosti násady.

hruškojeřáb

Plody hruškojeřábu

Plod je kulatý až hruškovitý, velký do 5 cm. V době zralosti je žlutý s červeným líčkem. Hruštičky lze prakticky ihned konzumovat. Mají příjemnou, medově sladkou chuť. Dužnina je zpočátku chruplavá, později jemná a rozplývavá. Po několika málo týdnech začínají hruštičky moučnatět a dále hniličet. Skladovatelnost a konzumní zralost tedy nepřesahuje dobu 1 měsíce.

Sklizeň

Sklízí se obvykle od 2. pol. srpna. Při větším množství lze plody uplatnit do kvasu. Protože hruškojeřáb obsahuje velké množství cukrů, je z něj nejen výtečná pálenka, ale hodí se i k přípravě skvělých marmelád a jiných kuchyňských pokrmů.

Množení

Semena většinou nebývají klíčivá (protože se jedná o mezidruhového křížence) a proto se hruškojeřáb množí štěpováním na hrušňový semenáč ale i na jeřáb obecný. Do plné plodnosti vstupuje ve věku 7 – 8 let. Chorobami ani škůdci netrpí.

hruškojeřáb


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl