Jarní prořez stromů

Jarní prořez stromů

Kategorie: ZAHRADA

vasotec

vasotec saramortsell.se

Jarní prořez se týká jádrovin, peckovin a bobulovin. Veškeré stříhání a řezání se musí stihnout do rašení pupenů. Tedy vše mělo zvládnout do konce března.



Za okny je ještě zima, pomalu a jistě ji ale ubývají síly. Až se za několik týdnů zcela rozplyne, všem milovníkům zahrádkaření a zeleně opět nastane rušné období jarních prací, následované dobou letního relaxu ve vlastním zeleném království. Na to si budeme muset ještě chvíli počkat, nicméně práce na zahradě se již ozývá. Předmětem našeho zájmu by měly být zejména stromy - je vhodná doba na postřik a prořez ovocných stromů.

V únoru a březnu je také nejvyšší čas zkontrolovat veškeré zahradní nářadí, dokoupit osiva a hnojiva a připravit si květníky a dostatek zeminy na přesazování.

Gardena zahradní nůžky

Jarní prořez stromů

Při prořezávání se odstraňují odumřelé a poškozené větve nebo výhony napadené chorobami. Výsledkem je prosvětlení a provzdušnění koruny stromů a tedy podpora nového růstu kvalitních plodů.

Jarní prořez se týká jádrovin, peckovin a bobulovin. Veškeré stříhání a řezání se musí stihnout do rašení pupenů, obecně by se tedy vše mělo zvládnout do konce března. V době vymezené rašením pupenů až po plné vyvinutí listů totiž strom spotřebuje velkou část své uschované energie a jakékoli poškození, včetně ran z prořezávání, vede k těžkým stresovým situacím, které stromy oslabují.

Základem každého jarního prořezu jsou kvalitní nůžky a pilka – se správným pracovním nářadím lze samozřejmě prořezávat snadněji a rychleji, důležité ale je, že řezy zůstanou hladké, s čistými, neotřepenými okraji. Tím se sníží riziko možných chorob.

Jaké nůžky zvolit?

V zásadě se používají čtyři typy nůžek. Na čerstvé výhony a slabší mladé větve jsou vhodné zahradnické nůžky s dvěma ostřími. Při stříhání působí nože proti sobě. Výsledkem je čistý řez, při kterém není větev poškozená rozdrcením. U zahradnických nůžek se nevyplatí šetřit, s dobrými nůžkami zvládnete snadno přestřihnout i větve o průměru 2 cm.

Na starší větve a tvrdé dřevo jsou vhodné kovadlinkové nůžky s pevnou spodní částí.

Pokud potřebujete přestříhnout silnější větve, sáhněte po dvojručních nůžkách na větve – oboustranná páka umožní snadněji přestřihnout větší průměry a díky dlouhým ramenům s nimi navíc dosáhnete i na větší vzdálenost. V nabídce jsou i nůžky s teleskopickými rameny, které ještě zvětšují dosah nůžek.

Práci ve výškách bez použití žebříku umožní stříhací kopí. Jeho výhodou je veliký dosah a bezpečnější práce ze země.

Zdroj: Gardena
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl