Dotace na zahradní jezírka

Dotace na zahradní jezírka

Kategorie: ZAHRADA

V rámci boje proti suchu se připravují dotace na zachycování dešťové vody. Má jít nejen o budování jímek na dešťovou vodu, ale i zahradních jezírek. Co to znamená pro zahrady rodinných domků?



Dotace na zahradní jezírka znamená převratnou změnu. Nejen pro estetiku zahrady. Ta je samozřejmostí. Živá vodní plocha dá zahradě neopakovatelný rozměr. Voda je živel. Určitě víte, jak přitahuje děti. Nejen ale děti. Spoustu vážek, hmyzu ...ale i ptáků. Často přilétají i ledňáčci. Ve svém okolí ale vidím, že na zahradních jezírkách často hodují i volavky. A to již není tak veselé.

Ale zpět ke krásám a přínosům zahradních jezírek.

Hlavním přínosem má být zachycování dešťové vody. Finančně vyjádřeno, cca 60 m3 vody, lze takto získat, tedy cca 6 000,- Kč. To ale není všechno. Třeba toto zálivkové předehřívací a hnojící jezírko umožňuje zálivku zahrady. Množství česneku a švestek na této zahradě je velmi významné, a bez zálivky by nenarostlo.

Jezírko přitom není moc velké. Cca 3 x 7 m. Investor v něm má však 100 pstruhů a 50 sivenů. I malé jezírko na zahradě bez tekoucí vody tedy může poskytnout ročně cca 40 kg absolutně česrstvého a naprosto zdravého rybího masa. Dost jezírek, pro chov ryb na zahrádkách, ale bývá jen 2 x 2,5 m. I to postačuje. A voda je tímto výborně hnojena. To však není všechno.

Zahradní jezírko jako zdroj tepla pro dům.

Pokud uvažujete o tepelném čerpadle, zahradní jezírko šetří investici - nepotřebujete hlubinný vrt. Naopak, ve srovnání s hlubinným vrtem, u každého tepelného čerpadla zvýší zahradní jezírko výkon a účinnost. Je to dáno teplotami. Ty jsou u zemního kolektoru, potopeného v jezírku, v zimě i v létě výrazně vyšší, než u hlubinného vrtu. A jsou samozřejmě vyšší, než u zemního kolektoru zasypaného jen hlínou. Ve srovnání se zemním kolektorem zasypaném hlínou, postačuje u kolektoru v zahradním jezírku, nebo rybníku, několikanásobně menší plocha ale i několikanásobně méně potrubí. Při současném zvýšení výkonu a účinnosti.

Zahradní jezírko

Zahradní jezírko, pokud tepelné čerpadlo realizuje zkušená firma, může být výrazným zdrojem Tepla, vody, ale i potravin a zábavy pro dům.

Zkušenosti s chovem ryb na tomto rybníku 50 x 100 m jsou velmi zajímavé. Tento rybník napájí jen tři studánky. A stačí to.

"Pstruzi se ale vždy na jaře tlačí proti proudu. Jsou hloupí," říká investor. „ A tam již čeká 6 volavek, které zabíjí i půl kilové pstruhy. Já je pak musím večer sbírat a zakopávat. Daleko zábavnější jsou candáti. Koupím Candáty před třením, vypustím, vzadu na rybníce jim upletu z chvojí hnízda. Pak kontroluji, jak tam snesou jikry. Candáti jikry hlídají a útočí na mne. Vždy před dokončením útoku ale uhnou. "

 

A do tohoto rybníku by měl jít zemní, spíše podvodní, jezírkový kolektor pro celkem velké tepelné čerpadlo. Hotelové velikosti. Investor má vlastní les, ale dřevo na topení není ani pohodlné, ani levné.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Rybníky na horách a kopcích
Chov pstruhů na zahradě


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 To je bomba, to chci. Ryby,  - Autor: Dovolenkář 3. 5. 2016
 Rybník 50 x 100 m , fotka chybí - Autor: Ing. Pavel Sýkora 3. 5. 2016
 "Každý, kdo se přestane učit, - Autor:  Henry Ford 7. 5. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl