Bio sečení trávy

Bio sečení trávy

Kategorie: ZAHRADA

Sečení trávy se v dnešní době stává na zahradě nutným zlem. Sekání trávy většinou nikoho nebaví. Víte jakou sekačku na trávu si vybrat? A co tak vyzkoušet být ekologický a vrátit se ke klasice.

Seceni-travy.jpgJakou sekačku na trávu si vybrat?  Dříve to bylo snadné. Každý měl doma kosu. Někdo ruskou, někdo rakouskou. Sekačky byly jen lištové. „Po domácku“  se vyráběly bubnové. .

 

Přijdete – li do odborného obchodu, pouze se Vás zeptají jak velkou máte plochu. Pokud řeknete 1000 m čtverečních, hned vám řeknou, že na to se používá již traktůrek. Že jinak by jste se moc nadřeli.  Vy si koupíte vřetenovou sekačku s pojezdem a v sadu pak zjistíte, že je k ničemu. Neposeče vám trávu, která je po kolena. Navíc má obrovské problémy s krtinci, tvrdými trávami, nerovností terénu apod.  Nakonec zjistíte, že vaše „na koleně“ vyráběná bubnová sekačka, kterou jste používali doposud, měla mnohem lepší parametry. Krtince srovnala, nerovnost jí nevadila, kamení jakbysmet.  Účel sekání. Naprostá většina sekaček dnes prodávaných jsou na anglický trávník. Tedy každý týden sekat trávu. Posekaná tráva je nekvalitní, ani slepice ji nechtějí žrát, tak na hnojení. Pokud chcete 3 x -  4 x za rok posekat sad, tedy vrostlou trávu, popř. ji sušit pro králíky a pod, je nutné použít sekačku lištovou, nebo bubnovou.

 

Ceny

 

Ceny obdobných sekaček jsou různé. Můžete si koupit za 18 000,- Kč s reklamou a losováním, nebo za 12 – 15 000,- Kč bez losování.

 

Ekologická sekačka

 

Dnes je velkým hitem používat živé sekačky. I ve městech (Dnes si pronajímá ovce i naše hlavní město Praha na vyřešení špatně přístupných míst).  Používají se ovce, nebo ještě méně náročnější kozy kamerunské. Trávu vypasou, i užitek vám dají, benzín a váš čas nepotřebují. Jen na ně neuvidíte reklamu nikde v TV ani v časopise. Taky nečekejte, že si vylosujete slevu, nebo auto.  Koza a ovce kamerunská se často chová „na dálku“. Je velmi nenáročná. Nepotřebuje vodu. Postačuje jí jen voda z rosy. Má velmi chutné maso.Pořizovací cena cca 2500,- Kč / „jeden sekací stroj.“

 

Kosa

 

Mnohdy po zvážení všech výhod a nevýhod zjistíte, že do menší zahrady nebo sadu je kosa ideální. Je nutno ji mít naklepanou, brousit a séct ráno. Jde to lépe, a ani se moc nezapotíte.   Po ránu se pěkně provětráte, naladíte a s novým elánem jdete pak do práce. Za rosy na jaře je příroda obdivuhodná. Nebojte se, že vám něco uteče. Neuteče. Posečete množství trávy dle potřeby domácího zvířectva. Např. 10 slepic denně sežere košík trávy.  Je lépe jim trávu nasekat. Kosa, zvláště začátečníkům, stačí jen velmi krátká. To je lepší, než křovinořez.

 

Autoři: Pavla Sýkorová, Pavel Sýkora

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 znám lidi, kteří koupili sekač - Autor: trek 19. 5. 2008
 drahý traktůrek na krásné zahr - Autor: trek 19. 5. 2008
 Mountfiled 7 let záruka. Koupi - Autor: Ch 25. 5. 2008
 Bio sečení trávy - Autor: Pavel 29. 1. 2009
 Bio sečení trávy - Autor: Pavel 29. 1. 2009
 Bio sečení trávy - Autor: Pavel 29. 1. 2009
 Bio sečení trávy - Autor: Pavel 29. 1. 2009
 Bio sečení trávy - Autor: Pavel 29. 1. 2009
 Bio sečení trávy - Autor: Pavel 29. 1. 2009
 Bio sečení trávy - Autor: Pavel 29. 1. 2009
 Bio sečení trávy - Autor: Pavel 29. 1. 2009

     



bydleti.cz


Životní styl