Bezúdržbová zahrada

Bezúdržbová zahrada

Kategorie: ZAHRADA

Dokončujete hrubou stavbu? To je nejvyšší čas, aby jste začali přemýšlet o realizaci zahrady. Aby jste pak několikrát nemuseli znova překopávat terén a dělat nové průrazy do domu. Co tak Bezúdržbová zahrada? Nabízíme několik zajímavých postřehů a typů pro bezúdržbovou zahradu.

Projekt zahrady

 

kvetoucí zahrada.jpgUrčitě se vyplatí včas přizvat zahradního architekta. Projekt zahrady k rodinnému domu nebývá drahý. Cca od 500,- Kč. Což není drahé. Vždyť za zpracování jen návrhu koupelny se platí mnohem více. Tyto projekty zpracovává např. Ing. Batka. (www.dreviny.info). Odborník, který má za sebou i několikaletý pobyt v USA na praxi.

 

Zahradu lze mít okrasnou, nebo užitkovou. Dost často kombinovanou. Hlavní je ale vhodná volba dřevin, aby zahrada byla bezúdržbová. Rozhodně doporučuji automatický závlahový systém. A právě zde narážíme na hospodaření s vodou, které se nám při špatné volbě může velmi prodražit. Opomeneme – li toto otázku řešit včas, hrozí zase dodatečné „bagrovací“ práce a případě sekání do domu. Máte – li již položenou dlažbu, takové sekání může být velmi problematické.

 

Bezúdržbová zahrada

 

Bezúdržbová zahrada vyžaduje jen občas posekat trávník. Dřeviny se neořezávají. Aby byla hezká, vyžaduje však nemálo vody. Vždyť jen jedno večerní zalévání lze počítat u zahrady cca 600 – 800 m2  2,5 kubíku vody. Po zdražení pitné vody na Severu Čech  bude stát taková zálivka  250,- Kč. Navíc, voda z vodovodu není vhodná. Teplotou, složením, vydatností.

 

Jímka – zdroj vody k zálivce

 

Zpravidla se u domu realizuje jímka na dešťovou vodu. 6 – 10 m3. Tu musíme včas, v rámci hrubé stavby, zakopat do země. Do ní ústí dešťová voda. Za čtvrt hodiny vydatného deště může u běžného rodinného domku napršet i 2, kubíku  měkké, kvalitní dešťové vody .

 

Často se do této jímky zaúsťuje i čistička, je – li dům čističkou odpadních vod vybaven. Zbytek vody dodává optimálně vlastní studna, lze využít i drahý vodovod.

 

V jímce je silné čerpadlo s vydatností cca 2 l/s.  Závlahové systémy vyžadují velký nárazový odběr vody. Proto je nutno mít jímku.  Plastové jímky s certifikátem těsnosti dodává (www.akvatik.cz). Je vhodné, pokud je jímka doplněna studnou. V případě horkého léta a slabých dešťových přeháněk je nutno o to více kropit zahradu. Taková studna má pak návratnost investice cca 1 rok. Studny, včetně průzkumu, hydrogeologických projektů a soudního znalectví na studny, v oblasti celé ČR zajišťuje p. Petrůj  (www.kodek.cz )

 

Neplaťte za déšť

 

Ve větších městech, areálech firem, na Slovensku už i v rodinných domcích se platí za odvod dešťové vody. Ten Vám VaK propočítá dle měření hydtrometeorologického ústavu. Pokud je dům vybaven jímkou na dešťovou vodu, za odvod dešťové vody neplatí.

 

Jak volit rostliny, keře, stromy?

 

Mnoho lidí si již vyzkoušelo, že si koupili hezkou rostlinu někde v hypermarketu, a ona velmi rychle uschla na jejich zahradě.  Byla vypěstovaná ve středomoří, nebyla zvyklá na podmínky ČR. Naopak, vím, že můj známý koupil sazenice od Ing. Batky. Tento má zahradní školku  u Valašského Meziříčí. Rostliny jsou otužilé, hezky rostou. 

 

Zahradní jezírka

 

Nepní jen funkci okrasnou. Mohou být i užitková. Nejčastěji se zde chovají kapři a líni. (stojatá voda). Pokud máte tekoucí vodu, ideální je pstruh. Nenáročná ryba.

 

Na ploše dvou betonových panelů umístěných do hloubky 1,5 m lze chovat až 1000 pstruhů. Můžete se vykoupat, máte perfektně čerstvé, zdravé rybí maso nadosah.

 

Těsnění rybníku se provádí folií, jílem, nebo kombinací.   Zvláštní druh rybníčku lze vidět na vysočině na kopci. U Svitav. Voda vytékající z čističky odpadních vod Akvatik u rodinného domu jde do odpařovacího rybníčku 2 x 4 m, ve kterém jsou ryby.

 

Tedy, chce to  opravdu na místě posoudit a vybrat nejvhodnější řešení. Každý pozemek má jiné možnosti, každý dům má jiné nároky. I problém, kam  s vyčištěnou vodou z čističky, lze vyřešit elegantně, esteticky a užitkové. 

 

zahrada 006.jpg 

 

Autor: Ing. Sýkora


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl