Zařizujeme byt pro alergika

Zařizujeme byt pro alergika

Kategorie: BYDLENÍ

Bláznivá doba a stále více nových látek kolem nás alergiím jenom nahrávají. Zrak ani jiný smyslový orgán nás neupozorní na to, co vdechujeme (prach, roztoči), indikátorem je často až alergická reakce, a to už bývá pozdě. Zařizujete byt a jste alergik? Není to žádný problém, pouze je potřeba dodržovat jistá pravidla a zásady. Nabízíme pár užitečných rad.

roztoc-008.jpgPředstava, že v draze opraveném bytě budete mít problémy s dýcháním, jelikož jste podcenili výběr kvalitní digestoře či matrací, není moc příjemná. „Sepište si před opravou bytu všechny priority, tak předejdete problémům. Na rozdíl od pylové alergie, před kterou v sezoně téměř neutečete, jde s roztoči účinnými prostředky, jako je například přírodní sprej MILBIOL, bojovat,“ radí alergoložka a imunoložka MUDr. Blanka Haindlová. „Alergeny roztočů z domácího prachu jsou totiž nejčastější příčinou celoroční alergické rýmy,“ dodává MUDr. Haindlová. Prašnost bytového a domovního prostředí závisí na několika faktorech. Některé můžeme ovlivnit při zařizování interiéru.

 

Alergické reakce vyvolávají především exkrementy roztočů. V průběhu svého života jsou jich schopni vyprodukovat množství, které odpovídá až dvě stě násobku jejich váhy. Libují si v teple, vlhku a tmě, proto se v domácnosti vyskytují především v lůžku, kobercích, sedačkách a dalších textiliích. Pomocí spreje MILBIOL se alergických onemocněních způsobených roztoči lze zbavit. Jedná se o čistě přírodní složení, které je pro lidský organismus naprosto neškodné. MILBIOL působí poměrně jednoduše, stačí nastříkat ze 40–50centimetrové vzdálenosti na postižený povrch, kam se ihned vsaje a vše zůstává suché. Aplikací spreje na dané materiály (nejpostiženější jsou především přírodní vlákna, bavlna) roztočům zničíte potravinovou základnu. Tím téměř ihned zastavíte nejen jejich vývoj, ale i rozmnožování, jelikož ani larvy nemohou v prostředí bez potravy přežít a umírají.

 

1. Postelí to začíná

 

Základem všeho je pokoj, kde spíte. Ložnice, dětský pokojíček nebo pokoj pro hosty, tam všude začíná velký boj s roztoči. Lůžkoviny je dobré nechat půl hodiny před uložením vyvětrat, a pokud to jde, vůbec nezastýlat. Přesně to totiž brání roztočům v jejich dalším vývoji a přežití. Péřové přikrývky a polštáře nahraďte dutým vláknem. Perte nad 60 °C, povlečení měňte nejméně 1x za 14 dnů. Přikrývky a polštáře 1x za 3 měsíce. Rám postele se snažte vybrat co nejjednodušší, tak aby prostor pro prach dostal minimální příležitost.

 

Doporučení alergologa: Nezapomínejte na pravidelné čištění matrací, kde život roztočů vzniká. Zde všude se doporučuje použít čistících prostředků proti roztočům, jako je např. MILBIOL. V dětském pokojíčku se snažte odstranit plyšové hračky, které jsou pro alergiky velmi nevhodné.

 Uklid-008.jpg

2. Podlaha

 

V první řadě nezapomínejte na kvalitní podlahu a snažte se minimalizovat textilie. Koberce či předložky podlahu sice oživí, ale líbí se i roztočům, kteří se v nich zabydlí. Dobrou variantou je dlažba či plovoucí podlaha. Tyto povrchy jsou jednoduché na údržbu, každodenní vytření vlhkým hadrem odstraní prach i roztoče.

 

3. Kuchyně

 

Významnou součástí bytu je pro většinu z nás kuchyně. Při její realizaci nezapomínejte na to, že by její součástí měla být i vhodná digestoř, která odsaje nejen páry vzniklé při vaření. Při správné údržbě nám život zpříjemní, naopak roztočům a plísním se dařit nebude.

 

Doporučení alergologa: Výkonná digestoř je to, na čem se vám doopravdy nevyplatí šetřit.

 

4. Nábytek

 

Nepodceňujte materiál, ze kterého je zhotovený nábytek a další předměty v bytě. Alergici by měli upřednostňovat dobře omyvatelný a na údržbu snadný materiál. Například v drobných rýhách ve struktuře dřeva se více drží prach a hůře se čistí než například sklo. Vhodné jsou proto snadno omyvatelné materiály, jako je plast, porcelán, sklo či kov. Častá údržba je jednoduchá a každé snížení množství prachu snižuje prostor pro roztoče, mikroby a plísně.

 

Doporučení alergologa: Korek, tkaniny či těžko udržovatelné materiály nedoporučuji z důvodů lehkého usazení nejenom prachu, ale i pylů. Vhodné nejsou ani lepené zátěžové koberce, které odpařují formaldehyd. To může být počátek toxicko-alergické reakce.

 

5. Okna, stěny

 

Záclony už mají svoji slávu dávno za sebou. Dnes je nahradily dekorativní žaluzie. Vybrat si můžete z bohaté nabídky odstínů, materiálů i výrobců. Oproti záclonám jsou i finančně dostupnější a jednodušší na údržbu. Hlavním kritériem by měla být snadná údržba a to žaluzie splňují. Tapety na zeď nahraďte malbou. Vlhkost v bytě uchovávejte kolem 50 %. Při vyšší vlhkosti vznikají ideální podmínky k množení roztočů, plísní a dalších mikroorganismů. Pravidelné větrání je velmi důležité.

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 To nejdůležitější, rekuperace, - Autor: tru 26. 7. 2008
 Zařizujeme byt pro alergika - Autor: Dana 15. 3. 2009

     



bydleti.cz


Životní styl