Tepelná čerpadla v kostce

Tepelná čerpadla v kostce

Kategorie: BYDLENÍ

Přinášíme vám vše, co potřebujete vědět o tepelných čerpadlech na jednom místě přehledně a jednoduše. Jaké existují typy tepelných čerpadel a na jakém principu fungují?



Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typů čerpadel a pro jaké prostory jsou vhodná? Jaká je návratnost investice do tepelných čerpadel? Pojďme se na vše podívat podrobně.

Jaké tepelné čerpadlo vybrat?

Tepelných čerpadel na trhu nalezneme v dnešní době již mnoho. Jako snad u všeho se i v případě tepelných čerpadel vyplácí sázet na kvalitu, zkušenost a profesionalitu. To vše vám může nabídnout společnost Tenaur, působící na českém trhu přes 21 let. Za sebou má tisíce spokojených zákazníků, kterým se investice do tepelných čerpadel Tenaur vyplácí každý den.

Tepelná čerpadla se dělí na čtyři typy, podle principu fungování. Podrobněji se podíváme na každý typ těchto čerpadel.

1.Tepelné čerpadlo – vzduch/voda

Tepelné čerpadlo fungující na principu vzduch/voda se díky jeho menší velikosti většinou dá použít pro jakýkoliv objekt nebo pozemek, proto se stává častou volbou spotřebitelů. I jeho pořizovací cena je velmi příznivá, čímž se návratnost investice urychluje. Tepelné čerpadlo vzduch/voda pracuje s vnější teplotou vzduchu. Z tohoto důvodu je vhodnější pro teplejší oblasti, pro chladnější oblasti si představíme jiný typ tepelného čerpadla. Někdy je nutné doplnit jej záložním zdrojem energie.

2. Tepelné čerpadlo – země/voda

Jak již zmiňujeme výše pro chladnější oblasti se hodí jiné čerpadlo – a to právě tepelné čerpadlo na principu země/voda. Pro výrobu energie využívá tepelnou energii nakumulovanou v zemi ze slunečního záření. Proto i v chladnějších oblastech je jeho výkon stabilní, nevyčerpatelný a dosahuje lepší návratnosti investice. Pro zmenšení náročnosti na rozlohu můžete využít vertikální vrt pro kolektor do zeminy. Tepelná čerpadla země/voda se navíc mohou pyšnit dlouholetou životností.

3. Tepelné čerpadlo – vzduch/vzduch

Tento typ tepelných čerpadel se hodí především pro bytové jednotky, komerční a kancelářské prostory a podobně. Jeho výkon je totiž vhodný pouze pro menší neodizolované prostory, avšak v takových prostorech je plně dostačující a funkční variantou. Jeho výhodou jsou nízké pořizovací náklady a také možnost použití jako klimatizace. Vzhledem k častému vnitřnímu využití je tepelné čerpadlo vzduch/vzduch uzpůsobeno jak rozměrově, tak designově.

4. Tepelné čerpadlo – voda/voda

Tepelná čerpadla fungující na principu voda/voda využívají pro získávání energie dva zdroje vody, nejčastěji dvou studní. Uvítají jej také majitelé vodních ploch nebo toků jako jsou například rybníky, těch však není mnoho a využití veřejných zdrojů často není možné. Samotné čerpadlo je velmi výkonné a jeho instalace je rychlá a nenáročná.

Kde využít tepelné čerpadlo?

Tepelná čerpadla společnosti Tenaur se dají využít jak pro stávající stavby, tak pro novostavby. Jedná se o velmi ekologické řešení vytápění, které je šetrné k životnímu prostředí i vaší peněžence. Investice do tepelných čerpadel se totiž velmi rychle vrací a to až 8 % ročně. Využít také můžete některé dotace na tepelná čerpadla jako je například Nová zelená úsporám.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl