Peletky nebo peletky

Peletky nebo peletky

Kategorie: BYDLENÍ

Peletky, to je nové, moderní, ekologické a úsporné vytápění. Hlásají média. Co se nám pod tímto názvem nabízí?

Co se nám pod názvem pelety nabízí?

 

Všechno možné. Od lisované slámy do válečků o průměru 2 – 3 mm, délky 6 mm, přes dřevěný odpad až po zemědělské zbytky.  Výhodou tohoto paliva je možnost automatizace. Nevýhodou je cena, nestabilní parametry – hlavně výhřevnost a skladba. Při ceně 5 – 7 Kč / kg  ( prodejci záměrně uvádějí cenu v Kč / kg, přesto, že u tuhých paliv je vžitá cena v metrických centech – že, kdo by ale kupoval metrák za 500 – 700,- Kč, to by si hned uvědomil, že uhlí je několikanásobně levnější a že s těmi úsporami to asi pravda mnoho nebude) mnohdy k úsporám nedojde. 

 

Dalším cenovým trikem dealerů peletek je uvádění ceny bez DPH. Což je dost nepochopitelné.  Ve stavebnictví je uvádění cen bez DPH pochopitelné – někdy 9 %, jindy 19 %. V oblasti peletek je ale DPH jasné a neměnné.  Ale ono to vypadá opticky lépe – máme cenu 4 Kč/kg bez DPH, ve skutečnosti vč. DPH téměř 4,80 Kč.

 

Peletky produkují poměrně agresivní zplodiny, komín je nutno vložkovat nerezí. Regulovatelnost peletek proti uhlí je horší. Zatímco uhelný automatický ekologický kotel má regulovatelnost od 10 % do 100 % výkonu, u peletek je velmi omezená – jen od 30 – 100 % výkonu. Proto, chcete – li peletkový kotel provozovat i v létě na ohřev teplé vody, je nutný přerušovaný provoz, tedy zátop, nebo zakoupit dražší kotel včetně samozápalu.  Je jasné, že takový kotel bude i servisně náročnější, neboť je složitější.   Cítíte, jak se nám proklamovaná úspora ztrácí v nedohlednu? Ještě přidám informaci, že u jistého druhu peletek dochází k podstatnému zkrácení životnosti kotlů.

 

Výhřevnost dřevních  peletek, to je taky příběh sám pro sebe. Není stabilní, je dána druhem výrobce, aktuálním druhem suroviny, nastavením lisovacího tlaku, vysušením suroviny,…Velmi překvapen byl jeden Slovák, který topil dřevěnými peletkami, a bratranec mu poslal peletky z Německa. Zásobník na německé peletky vydržel při stejných teplotách dvojnásobnou dobu hoření, než na slovenské peletky.  Většina prodavačů peletek je vám schopna slíbit cokoliv.  Znám jednoho prodavače peletek, který odvážně tvrdí, že jeho zboží – peletky mají vyšší výhřevnost než černé uhlí. Když se ho zeptáte, jakou výhřevnost má to černé uhlí, tak neví.  Dříve jsme se ptával výrobců peletek, čím zvyšují jejich výhřevnost, neboť  uváděná výhřevnost jejich peletek je mnohem vyšší než perfektně suchého dřeva. ( A přitom peletky jsou , nebo mají být vyrobeny ze dřeva. ) Odpovídali mi mnohdy, že lisováním. Tak jsem jim radil, ať si to nechají patentovat, a lisují třeba benzín.   

 

peletkovy-kotel-008.jpg

 

Jaké jsou další možnosti levného, komfortního, pohodlného ekologického vytápění?

 

Automatický ekologický kotel na „přesličkovou“  peletku.  Její výhřevnost je stabilní, nejedná se o žádný garážový výrobek.  Sama příroda tyto peletky lisovala několik milionů let. Tedy kvalita. Peletka je tak kvalitní, že pokud ji hodíte do vody, nejen že se nerozpadne, ale ani nenasaje vodu.  Zde vidíte tedy i mnohem snadnější skladování. 

 

Regulovatelnost je perfektní – od 10 do 100 % výkonu. Kotel je tedy možno v létě užívat třeba jen na ohřev teplé vody.  „Přesličková“ peletka umí stáložár – nemusí mít tedy samozápal.  Kotel se zapaluje 1 x za rok, palivo v zásobníku vydrží i několik dnů bezobslužného provozu.  Kotel nemá žádný složitý šnekový podavač, není nutno vložkovat komín. Kotle se v celé ČR montují již téměř 25 let. Vyzkoušená kvalita.

 

Co cena, úspory?  Řekl bych, že velmi zajímavé.  Metrák paliva za 199,- Kč včetně DPH v Krkonoších, kde nyní právě pobývám.   Přeloženo do řeči peletek  1 kg  za  1,67 Kč bez DPH. Běžný rodinný dům spotřebuje místo 80 q běžného hnědého uhlí (ořech, kostka) cca 56 q „přesličkových peletek“ – drobného hnědého uhlí. Tedy celoroční náklady na vytápění domu 11 144,- Kč. No není to krása?  Já myslím, že to je ta pravá odpověď na krizi.  Investovat do úspor.  Tak nízké náklady na vytápění domu zaplatíte i z důchodu.  V Krkonoších jsou stovky těchto kotlů i velkých kotelen i v Krnapu.   

 

Pro srovnání – 1 kWh elektřina přímotop je dnes v ceně 2,60 Kč. 1 kWh tepla z automatického ekologického kotle vychází na 0,5 Kč.  Tedy více než 5 x levnější teplo.  Ve skutečnosti jsou úspory vyšší. U kotle na tuhá paliva neplatíte paušál 4 500,- Kč / rok, tak jako u elektřiny.

 

Jak z toho ven?  Co volit?

 

Je i možnost volit střední cestu. Tedy automatický ekologický kotel na více druhů paliv. Znamená to pro vás palivovou (energetickou) bezpečnost. Spaluje peletky, uhlí hnědé, černé i kusové dříví.  Na kotle na peletky lze získat dnes dotaci 80 000,- Kč.

 

Budoucnost není globalizace, ale lokalizace a soběstačnost. Až všichni pochopí, že převážet zboží z jedné polokoule na druhou a opačně je nesmysl a až ceny všeho vyletí nahoru, pak bude mít vyhráno ten, kdo bude soběstačný a dokáže se o sebe postarat. To věděli už naši předkové, staří sedláci.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Dotace zvyšují. Od 17. 8. 95 0 - Autor: Ing. Pavel Sýkora 11. 8. 2009
 Peletky nebo peletky - Autor: mirka 12. 9. 2009
 Není peletka jako peletka - Autor: Viktor Pilát 29. 1. 2010

     



bydleti.cz


Životní styl