Krby jsou v kursu

Krby jsou v kursu

Kategorie: BYDLENÍ

Topení v krbu? Nejen efektní, ale i efektivní. Kdo letos na chalupě či chatě netopil v krbu, koketuje s myšlenkou, že si ho co nejdříve postaví. Stejnou touhou zmírají i majitelé rodinných domků.

Krb na dřevo

 

Obrázek Karma_topidlo_komfortni_ellipseTradičně se považuje za nekorunovaného krále pohodové atmosféry. Pohled do plápolajícího ohně má v sobě něco velmi magického, ovšem těžká romantika je vykoupena tvrdou dřinou a hlavně – provází ji spousta nevýhod. Majitel krbu na dřevo brzy zjistí, že zápory převažují nad klady. S topením v krbu je spousta práce i výdajů, samotná výstavba vyjde minimálně na 70 000 Kč. Otevřený oheň sice ústřední místnost rychle vytopí, ale po jeho vyhasnutí teplo rychle vyprchá. 

 

K zatopení v otevřeném krbu je třeba mít tvrdé nebo polotvrdé dřevo, které, na rozdíl od ostatních druhů, nevystřeluje jiskry. Balík o hmotnosti 13-15 kg vyjde na 60 Kč a do prodejny s krbovým dřevem musíte ujet nemalou vzdálenost. Otevřený krb není z dlouhodobého hlediska na topení, ale na ozdobu. „Poměr tepla využitého k vytápění a tepla získaného spálením paliva se pohybuje mezi 10 až 20 procenty,“ uvádí se v odborných materiálech.  

 

Velmi výhodnou alternativou k otevřenému krbu je krbová vložka. Poslouží dokonale majitelům nemovitostí, kteří investovali do hezkého interiéru a nelibují si proto v kouřem čpících tkaninách, či nábytku. Navíc zcela nesporným argumentem pro krbovou vložku je její účinnost – pohybuje se na úrovni 70 – 80 %.  Krbová vložka je vyrobená z žáruvzdorné oceli a keramického skla, jako palivo je ideální suché dřevo, eventuelně lze použít i dřevěné brikety. Teplý vzduch lze při instalaci dvouplášťové varianty krbu rozvést i do více místností. „Díky zasklení topeniště je provoz krbu velmi čistý. Kouř je beze zbytku odváděn do komína, sklo zachytí i případné uletující jiskry a oharky. Pohled do hořícího ohně však zůstává dokonalý,“ říká ing. Václav Bartoš, vedoucí manažer tuzemského prodeje společnosti KARMA Český Brod. Tato firma má ve své nabídce 12 typů krbových vložek na dřevo o výkonu 14 kW.

 

Krb na plyn Obrázek Karma_topidlo_komfortni_sorrento

 

Posezení u krbu může být nejen příjemné, ale i ekonomicky výhodné. Tato možnost se jednoznačně týká krbů plynových. „V Čechách zatím nemají tradici. Proto se tyto výrobky vyvážejí hlavně do západní Evropy, největší zájem je v Belgii a Anglii,“ objasňuje ing. Bartoš. Je však jasné, že i český spotřebitel si dříve nebo později spočítá, co se mu vyplatí. Když už se tak stalo v Anglii, kde je plápolající krb součástí tradice stejně jako pečlivě připravený čaj…

 

Plynový krb má oproti tomu na tuhá paliva řadu předností -stejně jako pravé anglické „tee“ oproti pytlíkům čajově směsi. I když zevnějškem jsou si oba typy krbů podobné, využití plynu jako paliva poskytuje možnost velmi přesné regulace. Díky zabudované elektronice lze, na rozdíl od klasických krbů, velmi snadno nastavit požadovanou teplotu v místnosti. K ovládání lze použít dálkový ovladač, čímž je docíleno maximálního pohodlí při obsluze. „Plynový krb vytopí až 180 metrů krychlových a finančně není jeho provoz náročný. Při plném výkonu 8,9 kW vyjde jedna hodina provozu na 10 Kč,“ vysvětluje ing. Václav Bartoš.

 

Obrázek Karma_topidlo_komfortni_ibizaVestavěný plynový krb si s romantikou krbu na dřevo v ničem nezadá. Plynový plamen prohořívá mezi poleny ze speciální keramické hmoty a iluze dřevěného ohniště je dokonalá.

O tom, že pohled plně prosklenými „dvířky“ (mohou být i obloukově zakřivena) je zcela srovnatelný s krby na dřevo, se může při návštěvě vzorkové prodejny v Českém Brodě přesvědčit každý.  

 

Další jasnou výhodou plynových krbů je i to, že velmi elegantně vypadající výrobek si k instalaci žádá navíc pouze vyvložkování komína. Odpadá nutnost shánění, skladování

a příprava dřeva,  vynášení popela a s tím spojená prašnost. Zatopit v plynovém krbu je otázka několika vteřin. Pohodu a romantiku příjemně sálajícího krbu si tak můžete velmi snadno dopřát každý den.

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl