Kontroly vody

Kontroly  vody

Kategorie: BYDLENÍ

Jste – li pevně přesvědčení, že voda z kohoutku je 100 % kvalitní, dále toto nečtěte. Realita ovšem bývá jiná. V současné době se stále více provádějí kontroly pitné vody v domácnostech. Samozřejmě i v domácnostech zásobovaných „městskou“ vodou.

pitná voda 006a.jpgCo lze v pitné  vodě najít? Úplně všechno možné. V Praze jsou to např. estrogeny. Dle Ing. Pačese lze v pitné vodě najít až 68 druhů léčiv!

 

Ve studnách to bývá ještě zajímavější. V oblasti kolem Poděbrad je hodně vody. Lze tam najít obsah železa až 22 mg/l. Úplně žlutá voda. Kromě toho jsou tam i mangan a další prvky. Kvalitní vhodnou filtrací se přesto lze dostat k nule.

 

Nedávno se dělal rozbor staré  kopané studny 4 m hloubka. 730 mg/ l  dusičnany. Norma je 50 mg/l. Zde nepomohla ani reverzní osmóza. Za tou bylo pořád ještě 70 mg /l. Bylo nutno zařadit denitrifikační kolonu.  Samotná reverzní osmóza je tedy k ničemu.

 

Ve vesnicích pod dálnicí je ve studnách velmi velké množství sodíku. To je jasné, dálnice se v zimě solí. Naše životní prostředí je opravdu velmi znečištěné.

 

Co s tím? Přestat pít vodu?

 

Určitě ne. Pít musíte. Není ale jedno, co pijete. Ovšem ani drahá voda ještě nemusí být kvalitní. Proto se dnes v domácnostech stále více montují úpravny vody i na „městskou vodu.“ 

 

Kvalita firem zajišťujících kvalitu vody.

 

Určitě není vhodné kupovat úpravny vody někde v hypermarketech, jen proto, že je to tam o 50,- Kč levnější. I když si koupíte sebedražší zařízení se sebevyšší slevou, může Vám být k ničemu. Např. levnější kolony proti vápníku a železu mohou být i kolem 3 000,- Kč. Mohou ale mít klidně účinnost jen kolem 5 % ! Dražší i 95 %.

 

Pokud např. máte ve vodě sodík, ( soli), odželezňovač přestane fungovat. Taktéž porušíte jeho funkci, nalijete-li li do studny SAVO, nebo podobný výrobek.

 

Je to chemie. To běžný prodavač nezná. Tím že nakoupíte „spoustu krámů“  třeba sebedražších, může taky znamenat, že se navzájem vynulují. Není to tedy jen otázka pitné vody ale i provozu domácnosti. V nekvalitní vodě nevyperete prádlo, koupelna je pořád šíleně špinavá, do myčky a pračky kupujete zbytečně tuny Calgonu,…

 

Rozbory vody

 

Kvalitní firma postupuje takto. Přijde do domácnosti a provede na místě rozbor vody. Na základě tohoto rozboru vody, není – li tato 100 % vyhovující, a je tak tomu v 80 % případů i třeba domácností napojených na „potrubní pitnou vodu“ , provede doporučení vhodných filtrací a úpraven vod.  Taktéž poradí s vlivem této vody na zdraví lidí. Jak se to bude projevovat, budete – li závadnou vodu pít dál, je – li závadné.

 

Mnohdy se stává, že voda je pitná v přípojce, ale v domovních rozvodech potrubí žijí bakterie. Dva domy, napojené na stejnou „potrubní pitnou vodu“ nemusí mít stejnou kvalitu vody. Pokud je někdo na konci městského potrubí, obvykle má tolik nánosů v potrubí, že se nestačí divit.

 

Je již na zákazníkovi, dá – li přednost kvalitní filtraci – čisté pitné vodě-  a investuje do svého zdraví, nebo raději koupí novou sedací soupravu.  Analýzy vody nejsou drahé. Ve stovkách Kč. Aby kvalitní filtrace byla dostupná i pro méně majetné občany, lze ji pořídit velmi výhodně na splátky. Třeba i s novou vrtanou studnou.

 

Proč nemít vlastní kvalitní vrtanou studnu? A vodu zdarma? 

 

Zajímavé chemické termíny:

 

Přechodná tvrdost

Je to, co se vám vysráží v bojleru. Ovlivňuje ji Ca. Mn, HCO3. 

 

Celkové tvrdost vody

Celkovou tvrdost ovlivňují Ca, Mn, SO 4 a HCO3.

 

Dvojmocné železo

Vyskytuje se ve vodě. Je rozpuštěné. Voda může být klidně čirá, přesto, že je v ní třeba 22 mg/ l.  Fe.

 

Trojmocné železo

Až dvojmocné železo zoxiduje, vysráží se (ve formě bahýnka, nebo jehliček). Nyní již vím, proč mám doma v bojleru každé 2 roky 3 kbelíky červeného bahna z městské vody.

 

Jak vidíte, oblast kvality  vody je „malinko složitější“, než koupit si výhodně se slevou  domácí úpravnu vody v barevné krabici někde v Makru. Ekologie je o informacích, nikoliv o penězích. Ale zdraví máte jen jedno! A to je dnes, po zavedení poplatků u lékaře, opravdu velmi drahý, mnohdy nedocenitelný  „produkt“.

 

autor: Ing. Sýkora Pavel

zdroj:www.studnyvrty.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Kontroly vody - Autor: franta 17. 3. 2008

     



bydleti.cz


Životní styl