Jak na smog

Jak na smog

Kategorie: BYDLENÍ

To není jednoduchá otázka. Smog nyní trápí celou ČR. Jen politici mají jednoduchá, přímočará řešení.



Co je to smog?

Jsou 2 druhy smogu. Letní a zimní. V tom zimním má být více oxidů síry z uhlí. Jde o směs prachových částic a chemických zplodin, ke kterým, třeba na Ostravsku se vážou ještě chemikálie způsobující rakovinu. Ale on to nemusí být jen smog na Ostravsku, v Praze, nebo Brně. Ale třeba i na vesnici, v údolí mezi kopci.

Jak řešit smog?

Po mnoha letech plynofikace vidíme, že stále více rodinných domků má kouřící komíny. Dle mého názoru je nutné zavést ekonomickou ekologii. Pokud někomu vnutím dotacemi, zákazy a reklamou vytápění přímotopy, nebo zemní plyn, stejně bude „čadit z komína“.

Ekonomická ekologie

Je ekologie, která je finančně výhodná pro občana. To je základní jistota, že občan bude používat ekologický zdroj tepla. Pokud vytápění účinným tepelným čerpadlem bude levnější než tuhými palivy, těžko bude občan pracně a draze topit tuhými palivy.

Smog

Polétavý prach a biomasa

„Ekologové“ vnutili občanům myšlenku, že pořezat les (plíce planety) a nacpat stromy do kotle (topte všichni biomasou) je vrchol ekologie. Jaksi již zapomněli vysvětlit, že spalováním biomasy (dřevní a rostlinné hmoty) se uvolňuje obrovské množství polétavého prachu do ovzduší. Navíc, pokud les spálím, těžko budou stromy zachycovat prach, CO2 a škodliviny. Stromy, které nejsou, žádný „kyslík“ vyrábět nebudou. Právě ve Švýcarsku a podobných zemích zjistili, že obrovské množství polétavého prachu produkují právě lokální zdroje topení. Proto se tam propagují krby s CB spalováním. Jsou na ně dokonce dotace. Dvoukomorové spalování má mnohem nižší produkci prachu. Ovšem problém Ostravska bude spíše těžký průmysl, než lokální kotelny.

Obnovitelné zdroje

Je další slogan používaný „zelenými“. Ano, jsou to obnovitelné zdroje. Ovšem strom roste 100 až 110 let. Strom, který vy pořežete a nacpete do kotle, bude v lese chybět dalších 5 generací. Takže vy se obnovy nedočkáte. Zato smogu ano.

Smog je mezinárodní problém

Smog není národní problém. To vidíme např. na Ostravsku. V Polsku jsou limity prachu 4 x vyšší, než v ČR. Když jedete v dnešní dny na Bialsko Bialu, tak je tam téměř tma. Dokonce neoblíbený Mittal chce přesunout výrobu do Polska, protože by tam měl 4 x volnější limity. Takže poměrně dost smogu se valí i z Polska.

Jak tedy řešit smog?

Ekologickým a ekonomickým vytápěním rodinných domků, firem i měst a filtracemi vzduchu. Nejlépe filtrace s rekuperací. Nebo alespoň domácí pračky vzduchu. Čistý vzduch se stává vzácností. Ale i podmínkou zdravého života nás a našich dětí.
Zdraví a peněženku máme jen jednu. A obojí spolu souvisí.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.kodek.cz

Související články:
Krby s dvoukomorovým spalováním
Topný faktor 7,3 aneb Jak vytopit dům rychlovarnou konvicí
Inteligentní dům inteligentně
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 teď právě přišel "orgán," takže nám všechen  - Autor: orgán na smog 17. 12. 2011
 díky nedostatku dřeva bude méně polétavého  - Autor: pra 18. 12. 2011

     



bydleti.cz


Životní styl