Ukliďte si v šatníku podle Marie Kondo! S Black Friday ho pak můžete vyplnit novými kousky!

Ukliďte si v šatníku podle Marie Kondo! S Black Friday ho pak můžete vyplnit novými kousky!

Kategorie: ŽIVOTNÍ STYL

Teploty pomalu klesají k nule, a i když nás možná čeká ještě pár teplých dnů, není pochyb o tom, že je načase schovat letní oblečení a pomalu vytáhnout to podzimní. Kvůli tomu obvykle musíte sáhnout dozadu do skříně, kam jste ho po skončení sezóny uklidili, přičemž možná jako spousta dalších lidí zjistíte, že máte plný šatník věcí, které jste si už několik let neoblékli. Pak vám akorát zabírají místo a dělají nepříjemný nepořádek.

 

 



Proč tedy přelom ročních období nevyužít k tomu, abyste svůj šatník trošku odlehčili a zorganizovali? Zkuste se při tom například řídit tipy Marie Kondo, japonské guru v oblasti úklidu a organizace domácnosti i pracovního prostředí. U nás v Česku se proslavila svou knížkou Zázračný úklid, která se stala naprostým bestsellerem, a na videoplatformě Netflix diváky zaujala reality show „Tidying Up with Marie Kondo“, kde principy ze své knihy ukazuje v praxi.

Vše hoďte na jednu velkou hromadu!

Ta představa je příšerná, viďte? Avšak pokud skutečně vyprázdníte všechny skříně, dostanete se skutečně do všech koutů a přihrádek, kam jste nejspíš uložili věci, na které už jste dávno zapomněli. Sice to pro vás bude energeticky i časově dost náročné, takže se do toho určitě nepouštějte po příchodu z práce. Ale až s úklidem skončíte, budete vědět, že jste opravdu uklidili v každé skříňce i zásuvce, díky čemuž se budete cítit přímo úžasně.

Marie Kondo

Nechte si jen věci, které ve vás vyvolávají radost

Jakmile máte všechno oblečení na jedné hromadě, je načase přejít k základnímu principu metody Marie Kondo. Spočívá to v tom, že jeden po druhém vezmete každý kus oblečení do ruky, a pokud ve vás vyvolá pocit radosti, tak si ho ponecháte. Jestliže s danou věcí naopak nemáte spojeny žádné pocity nebo jsou dokonce negativní, tak jí poděkujte za to, jak vám dosud sloužila, a vyhoďte ji. Díky tomu budete nosit jen oblečení, které máte skutečně rádi, což je vlastně cílem celého úklidu.

Věci, o kterých jste rozhodli, že si je necháte, pak úhledně poskládejte a ukliďte zpátky do skříně. Ideálně byste to měli udělat tak, abyste měli vše hezky zorganizované, proto se nebojte použít boxy a organizéry. Aby byl úklid skutečně efektivní, musíte odhodit stranou nostalgii i to, kolik jste za oblečení utratili. Množství vyhozených věcí můžete brát jako poučení do budoucna. Až si například budete prohlížet Zara Black Friday leták, tak aspoň bezmyšlenkovitě nevykoupíte půlku obchodu a budete více přemýšlet o tom, co se vám opravdu líbí.

Nezapomínejte ani na boty - nové pak kupte v akci Black Friday!

Se střídáním ročního období se pojí i výměna obuvi, takže pokud máte ve sklepě nebo v úložném prostoru pod postelí schovaných dvacet párů bot, určitě využijte stejné metody i na jejich protřídění. Tady vezměte v úvahu i to, jak moc máte sešlapanou podrážku nebo jestli boty nejsou celkově opotřebované tak, že by vám nějak bránily v jejich běžném nošení. Pokud jste naznali, že tento podzim či zimu nezvládnete bez nové obuvi, zkuste se například podívat, co má pro vás připravené Humanic Black friday, abyste si dopřáli jak kvalitu, tak i nízkou cenu.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl