Tepelné čerpadlo voda voda. Nejvyšší účinnost ukázka na smazání

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Systém tepelného čerpadla voda voda je jeden ze dvou nejúčinnějších systémů tepelných čerpadel. Dosahuje topného faktoru vyššího než 5 i do starých radiátorů.



Pro srovnání – má o 30 % vyšší výkon a účinnost než hlubinné vrty, pořízení systému voda voda však může být daleko, daleko levnější než hlubinné vrty. Zde vidíte tepelné čerpadlo voda voda, se speciálním měděným trubkovým výměníkem přímo na vodu ze studny. Je to inverter, umí tedy měnit výkon v rozsahu 4–12 kW. Tím vlastně optimalizuje výkon v oblasti nejvyšší účinnosti.

Tepelné čerpadlo má plný ohřev teplé vody do bojleru na + 60 °C. Dále má speciální – levný ohřev TUV na + 65 °C přehřátými párami chladiva. Dále umí zbytkovým teplem, tedy úplně zdarma, například vytápět skleník.

podlaží domu jsou přesně regulovány 2 směšovanými okruhy. Regulace tepelného čerpadla je autoadaptabilní. Samo si najde, díky 2 stanicím – v každém patře, optimální otopovou křivku. Tepelné čerpadlo bere vodu z nové vrtané studny 25 m. Tepelné čerpadlo šetří vodu ze studny. Samo si reguluje dodávku vody ze studny podle svého výkonu. Výbava tepelného čerpadla je tedy vynikající.

Realizace v horách Frýdlant nad Ostravicí.

Proč firmy systém voda voda málo realizují?

Realizovat systém voda voda je náročné na zkušenosti firem. Je to "boj s přírodou". A většina firem nechce bojovat, chce vydělat peníze snadno. Navíc systém voda voda je mnohem levnější než třeba hlubinné vrty, firmy by si realizací systému voda voda snižovaly zisk.

Firmy často nemají zkušenosti ani znalosti se systémem voda voda. Pokud chcete mít vysokou účinnost je dobré mít i vhodnou konstrukci tepelného čerpadla. Tedy měděný trubkový výměník přímo na vodu ze studny.

Jak funguje systém voda voda?

mít zdrojovou studnu, ze které se čerpá voda do tepelného čerpadla. Tepelné čerpadlo ji malinko ochladí a v nezměněné kvalitě odvádí do zasakovací, studny, trativodu, rybníka a podobně. Nedochází tedy ke snížení kvality vody. Pokud čerpáme pitnou vodu, vracíme do země pitnou vodu. Nedochází ani k odvodňování lokality. Vodu neodvádíme, vracíme ji do země.

Jak hluboké musí být studny?

U studní jde o vydatnost, ne o hloubku. Studny mohou být vrtané, kopané i ražené. Ve vhodném podloží postačuje tedy třeba jen zarazit ocelovou trubku do země a čerpat vodu.

Hloubka – někde 3 m, jinde třeba 38 m. Je nutné mít studnu vydatnou, ne hlubokou.

Vydatnost studny

Vydatnost studny je rozhodující a zásadní věc u tepelného čerpadla systému voda voda. Musí být 0,5 l/s na 10 kW výkonu tepelného čerpadla. Lze použít i poloviční průtok vody. Ale klesne vám výkon a účinnost! Fyzika je fyzika.

Účinnost tepelných čerpadel systému voda voda

Proč měděný trubkový výměník?

Měděný trubkový výměník u systému voda voda je důležitá věc!

1. zjednodušuje a zlevňuje instalaci

2. zvyšuje výrazně účinnost

3. téměř eliminuje nároky na servis

Například známý dům v Trenčíně, cca 20 let v provozu tepelné čerpadlo s měděným trubkovým výměníkem, na vysoce vápenité vodě. 21 německých stupňů. Výměník, po dobu 20 let provozu, nebylo nutno čistit nikdy. Měď je měď. Náklady na provoz domu byly v roce 2 000 směšně malé. Topení i s teplou vodou, dům nezateplený, 200 m2, jen 8 500 Sk. Tepelné čerpadlo topí dodnes. Kompresor tepelného čerpadla u systému voda voda má mnohem menší namáhání, mnohem nižší spotřebu elektřiny a mnohem delší životnost.

Měď je měď.

Jaký je cenová dostupnost, návratnost systému voda voda?

Právě že návratnost investice je vynikající. Je to dáno tím, že investice může být dost nízká, ale naopak účinnost je vysoká. Peníze se proto rychle vrací. U několika větších objektů byla návratnost pod 4 roky. Bez dotací.

u rodinných domků investice není vysoká. Tepelné čerpadlo s měděným trubkovým výměníkem on /off 7,7 kW je v ceně 94 900,- Kč bez DPH. 10 kW za 99 900,- Kč. Nepotřebuje přitom mnoho vody. 7,7 kW výkon tepelného čerpadla, který dnes postačuje pro většinu novostaveb, potřebuje pouze 0,38 l/s. S internetem je on-line diagnostika zdarma a záruka 7 let na celé tepelné čerpadlo, nejen kompresor.

Jaké jsou další výhody tepelného čerpadla systém voda voda?

V zimě neklesá výkon ani účinnost, nepotřebuje tedy záložní elektrokotel, postačuje malý jistič elektřiny na barák, tedy i nižší paušál umožňuje vysoce účinně v parném létě chladit do studny, kdy už běžné klimatizace dávno nefungují umožňuje chladit zadarmo - tzv. Natur cooling , tedy bez použití kompresoru tepelného čerpadla

Kde se používá systém voda voda?

Krkonoších je 100 kW tepelné čerpadlo voda voda. ytápění horského hotelu. Je to KRNAP a ještě CHOPASv. Chráněná oblast přirozené aktivity spodních vod. Spolehlivě funguje, náklady na topení a teplou vodu pro 45 lůžek, s přistýlkami 60 jsou jen 80 000,- Kč. Topí již od roku 2005. oda voda se tedy používá i v horských podmínkách.

Systém voda voda se používá od rodinných domků po hotely i fabriky. Tedy i pro velké výkony.

Jak šetřit vodu ze studny?

U invertorových tepelných čerpadel, které mění otáčky a výkon, tepelné čerpadlo si samo reguluje množství vody ze studny podle svého výkonu. Ono by to šlo i opačně, regulovat výkon tepelného čerpadla podle vydatnosti studny. Pokud by někdo měl problémy s vydatností.

Lze použít starou studnu na tepelné čerpadlo?

Pokud je stará studna vydatná, lze ji využít jako zdrojovou studnu. Pokud není dost vydatná, vedle se vyvrtá nová vrtaná studna a starou studnu můžete použít pro zasakování. A budete mít víc vody, než máte teď.

Je systém voda voda vyzkoušený a ověřený?

pracovníci firmy masterenergy.cz začali realizovat tepelná čerpadla voda voda již v roce 1998. Mají s ním tedy dostatečné zkušenosti. Tehdy pod heslem "Studna topí za vás" . Můžete se na ně obrátit. Od roku 1998 instalují všechny systémy tepelných čerpadel. Vzduch vzduch, voda vzduch, vzduch voda, voda voda, země voda – plastové i měděné hlubinné vrty, i plastové a měděné zemní kolektory. Není asi dnes mnoho firem, které by měly zkušenosti se všemi systémy.

V případě zájmu je můžete kontaktovat.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Autor: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl