Lampy a lampičky - široký výběr do každé domácnosti i kanceláře

Lampy a lampičky - široký výběr do každé domácnosti i kanceláře

Kategorie: OSVĚTLENÍ

effexor

effexor

Vyznáte se ve změnách, ke kterým došlo v posledních letech u lamp a lampiček?



Osvětlení typu lamp a lampiček patří již odjakživa do každého interiéru a většina z nás má ve svém okolí jak běžné stolní lampy, tak stojací pokojovou lampu. Tak jako u ostatních svítidel, tak i u lamp a lampiček došlo v posledních letech k výrazným změnám.

Variabilita ve směrování světla lampy

První velká změna je ve variabilitě – lampy lze různě natáčet a směrovat. Pokud můžeme tok světla usměrňovat, výrazně se zvýší užitná hodnota svítidla, které neoslňuje a naopak může na pracovní plochu dopadat více světla než u lampy, která je statická a nelze ji jakkoliv naklánět a modifikovat tak požadovaný tok světla. Pohyb různých částí lampy zajišťuje většinou soustava kloubů a čepů. Této vlastnosti asi nejvíce využijeme u lamp kancelářských, kdy jsou situace, jenž potřebujeme rozptýlené světlo po co největším ploše celého stolu a naopak mohou nastat okamžiky, kdy nutně potřebujeme kvalitně osvítit pouze malou část pracovního prostoru.

U pokojových stojacích lamp této vlastnosti využijeme také – někdy nám vyhovuje více světla a jindy máme raději úzce směrované světlo, které vytváří intimní atmosféru a náladu.

Lampy a lampičky

Materiálové provedení

Lampy lze dále rozdělovat dle provedení respektive materiálů tato svítidla vyráběna. Většinou se jedná o moderní a bezúdržbové materiály, které velmi dobře doplňují ostatní bytové či kancelářské doplňky. Moderní stolní kancelářská lampa totiž dost často tvoří dominantu na pracovním stole například u manažera či vedoucího pracovníka a tak nepřímo říká o svém majiteli, jak vnímá design a funkčnost osvětlení.

Světelné zdroje do lamp

Další velkou změnou, kterou prošly současné lampy a lampičky jsou typy světelných zdrojů, kterými jsou tato svítidla osazena. Jistě si každý z nás pamatuje doby, kdy u všech svítidel byl jednotný závit E27 a světelným zdrojem byla obyčejná žárovka. Rozdílem pak byl většinou je doporučený výkon žárovky, tradičně 40W.

U moderních stolních lamp toto samozřejmě neplatí. V současné době je na trhu několik desítek typů různých světelných zdrojů, které se liší tvarem, výkonem, spotřebou či životností. Použití úsporných zářivek vedlo nejen k razantnímu snížení spotřeby elektrické energie, ale vzhledem k tvaru těchto zdrojů došlo také k změnám tvaru svítidel. Důležitým parametrem u použití světelného zdroje v lampách je také teplota zdroje - obyčejná žárovka vyzařovala 95% energie do prostoru v okolí svítidla ve formě tepla. Stínidla proto musela být konstruována tak, aby toto teplo mohlo odejít a svítidlo samo se extremně nezahřívalo. Moderní světelné zdroje vydávají minimum tepla a proto si konstruktéři mohou dovolit různorodé tvary a koneckonců i materiály, ze kterých svítidla navrhnou a poté vyrobí.

Výhodou moderních úsporných zdrojů je také fakt, že jsou vyráběna v různých teplotách chromatičnosti, tedy lze si zvolit, zdali Vám například v kanceláři vyhovuje spíše světlo teplé ( blížící se barvě světla z obyčejné žárovky), nebo barvě světla studené ( barva chladná, tzv. Studená s reálným podáním barev). Velkou výhodou některých moderních úsporných zdrojů ve stolních lampách či stojacích lamp je také možnost stmívání, což jistě oceníte hlavně v domácím prostředí.

Vysoce moderní lampy s moderními zdroji

Úplně posledním výkřikem módy v konstrukci stolních lamp jsou pak stolní lampy řady LEDINO od firmy Philips. Zdrojem světla jsou power LED diody. Tyto lampy mají ultra moderní design, příkon kolem cca 7W a životnost 20 let. Pravděpodobně nikdo z nás neplánuje míti doma tuto lampu 20 let, ale pokud výrobce Philips je ochoten tuto vlastnost umístit do popisu svítidla, znamená to jen jedno – svítidlo je maximálně kvalitní, s minimálními provozními náklady a životností, kterou žádný konkurenční výrobek nemá.

Každý má jiné nároky a požadavky, nicméně i u tohoto druhu osvětlení interiéru si i dnes může každý přijít na své a být plně uspokojen. Stolní i stojací lampy ovlivňují náš život a setkáváme se s nimi denně. Věnujte proto jejich výběru dostatek času. Jen pak budete spokojeni a dostatek kvalitního světla Vám pak bude odměnou.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům

Tak jako u ostatních svítidel, tak i u lamp a lampiček došlo v posledních letech k výrazným změnám.
Lampy a lampičky
Tak jako u ostatních svítidel, tak i u lamp a lampiček došlo v posledních letech k výrazným změnám.
Lampy a lampičky
Tak jako u ostatních svítidel, tak i u lamp a lampiček došlo v posledních letech k výrazným změnám.
Lampy a lampičky


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl