Kouzla a čáry se světly se stávají skutečností.

Kouzla a čáry se světly se stávají skutečností.

Kategorie: OSVĚTLENÍ

Technologie LED (Light Emitting Diode – světlo vyzařující dioda) jako taková je známá již několik desítek let. Avšak v posledních letech dosáhl světelný výkon těchto unikátních zdrojů takových parametrů, kdy přínosy začaly převažovat nad nevýhodami, a světelná řešení založená na bázi LED se stala plnohodnotnou náhradou klasických zdrojů světla.

V současnosti již je možné vyrobit LED produkty, které jsou osazené kvalitními, vysoce svítivými diodami, a mají stejný tvar jako běžně používané světelné zdroje. Tyto produkty pak mají ve srovnání s kompaktními zářivkami, klasickými či halogenovými žárovkami řadu výhod a lze je tak použít pro celkové osvětlení v současných instalacích jako například v domácnostech, pohostinství či módních obchodech. LED navíc přináší něco, co můžeme v oblasti osvětlování považovat za naprostou revoluci, a sice možnost jednoduše a účinně měnit barvu vyzařovaného světla.

osvetleni-led-009.jpg

„Možnost barevného osvětlení nám otevírá brány do nového světa. Do světa, kde už nevládne jenom světlo a tma, ale kde barvy vytvářejí prostředí příjemné a přirozené, kde okolí reaguje na naše potřeby, na naši přítomnost, či dokonce na naši náladu. Pomocí LED technologií dáváme uživatelům možnost, aby ovlivňovali prostředí, ve kterém žijí a pomocí světla ho přizpůsobovali svým potřebám,“ říká Filip Müller, Key Account Manager SSL solutions. „Tato technologie nachází využití v řadě oblastí, od architektury přes zábavní průmysl až po uplatnění v medicíně, kde je prokázáno, že vhodně zvolené nebo přizpůsobitelné osvětlení má pozitivní vliv na léčbu“.

Možnost měnit barvu světla je však jen jednou z výjimečných vlastností technologie LED, která posiluje svou pozici jak v oblasti interiérového tak i exteriérového osvětlení. Příkladem může být připravovaný projekt plaveckého bazénu v Pardubicích, na kterém společnost Philips intenzivně spolupracuje. Součástí vybavení interiéru jsou barevná LED podvodní svítidla instalovaná ve vířivkách, vlnobití či divoké vodě, duhový vodopád, UFO s LED displejem s nízkým rozlišením a další. V interiéru bazénu nalezneme také několik interaktivních LED řešení, mezi které patří bazénky barevně reagující na teplotu vody, stůl s LED dlaždicemi, které detekují položení předmětu, nebo barevně nasvícené sloupy v brouzdališti, které budou moci ovládat samotné děti.

V exteriérovém osvětlení pronikají technologie LED stále víc do osvětlování veřejných prostor, kde se sází zejména na design a osvětlení městské architektury. LED řešení společnosti Philips již stály za realizací několika zajímavých projektů veřejného osvětlení, jako například cesta u parku Portheimka v Praze nebo ze zahraničí cyklostezka v Amsterodamu či obytná zóna v Tilburgu (Holandsko).

osvetleni-led-009a.jpg

Díky neustálému vývoji a zlepšování parametrů lze očekávat, že se LED technologie uplatní v brzké době více i v osvětlení veřejných komunikací, kde zatím díky svojí vysoké účinnosti drží prvenství vysokotlaké výbojové zdroje. Jako jednu z novinek plánuje příští rok Philips uvést na trh unikátní svítidlo "G-LED" pro osvětlení všech druhů komunikací od nejmenších až po dálnice.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl