Vybíráme krbová kamna

Vybíráme krbová kamna

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Krbová kamna jsou velice levným způsobem vytápění, se svým osobitým kouzlem a atmosférou, kterou vám žádný jiný způsob vytápění nedokáže tak kvalitně a efektivně dopřát.



Krbová kamna vás zbaví strachu z ročního vyúčtování topné sezóny, stanete se nezávislými na externím dodavateli, zatopíte si, kdy budete chtít a navíc svůj interiér doplníte o netradiční designový prvek. A o romantické večery za zvuků praskajícího dřeva a pozorování tančících plamínků máte také postaráno. Jak ale vybrat krbová kamna tak, abyste byli spokojeni a užívali si naplno všech jejich schopností?

Výkon kamen není pouhé číslo

První věcí, která by vás při výběru krbových kamen měla zajímat, je správná volba výkonu. Jedině tak si zajistíte kvalitní a efektivní vytápění požadovaného prostoru. Při výpočtu výkonu je třeba zohlednit velikost vytápěného prostoru, izolaci domu a kvalitu vytápění. Jiný výkon kamen bude potřeba pro starší chalupu, jiný pro novostavbu. S výpočtem je nejlépe obrátit se na odborníka, zajistíte si tak následný správný výběr kamen. Pokud vyberete kamna s nižším výkonem, než je skutečná tepelná potřeba, budete se snažit vymáčknout z nich maximum, na což ale nejsou uzpůsobená a zkrátíte tak značně jejich životnost. Naopak kamna silnější, než je potřeba, nebudete využívat na maximum, následkem bude zanášení kouřovodů, špinění skla a potřeba častějšího větrání, protože místnost bude stále přetopená.

Pro orientační výpočet můžete použít jednoduchý vzorec. Potřebujete znát objem vytápěné místnosti v m³ (získáte snadno vynásobením užitné plochy v m² s výškou stropu) a zohlednit průměrnou tepelnou ztrátu. Ta se průměrně uvádí 1 kW výkonu u starších domů na 20m³ místnosti, nebo 40m³ u novostavby.

Pokud tedy máte byt o objemu 100m³ v novostavbě, výpočet potřebného výkonu provedete vydělením 100:40=2,5. Pro svůj byt pak vybírejte kamna s jmenovitým výkonem 2,5kW.

„Krbová kamna vám efektivně, levně a ekologicky dopřejí tolik žádané a příjemné teplo, pokud jejich výběr nepodceníte. Budou vám sloužit kvalitně a spolehlivě několik desítek let, neváhejte tedy při jejich koupi požádat o radu a obraťte se na seriózní prodejce, kteří vám jistě ochotně a profesionálně s výběrem pomohou. Vybírat můžete navíc i z krbových kamen v akci a získat tak kamna levněji nebo s nějakým doplňkem v podobě například krbového nářadí zdarma“, dodává Tomáš Sádecký, specialista na krbová kamna z internetového portálu GIVE.cz.

Vybíráme krbová kamna

Jak často budeme v kamnech topit

Výrobci krbových kamen dobře vědí, že ne každý chce kamna využívat jako hlavní zdroj vytápění - například celého rodinného domu včetně ohřevu vody. A tak v nabídce naleznete kamna určená jako hlavní zdroj vytápění, ale také kamna k doplňkovému či občasnému vytápění například na chalupě, v zahradní chatce, nebo jen k přitopení v zimních měsících pro teplo a pravou rodinnou atmosféru a pohodu.

Vybíráme krbová kamna

Známe účel krbových kamen, stačí vybrat systém vytápění

Systém vytápění rozděluje kamna na způsob, jakým vyhřívají své okolí a jak je teplo rozváděno.
Sálavé vytápění – jednoplášťová kamna vynikají schopností rychle ohřát své okolí. Dokáží však vyhřát jen menší prostor, proto jsou ideální spíše k příležitostnému topení, například na chalupu či chatu
Teplovzdušné vytápění – pracuje na principu cirkulace vzduchu v místnosti a k jeho proudění mu pomáhají ventilátory a kamna tak dokáží místnost vyhřát velice rychle. Díky rozvodům lze vytápět i další místnosti, nevýhodou je ale vyšší prašnost a vysoušení vzduchu, které cirkulací vzduchu vzniká.
Teplovodní vytápění – je díky výměníku výbornou volbou k vytápění více místností, i celého rodinného domu. Snadno se napojí na stávající radiátory a dokáží i ohřívat vodu do akumulační nádrže či bojleru.

Vybíráme krbová kamna

Otázky, které si položte před samotným nákupem

Už víte, že výkon hraje hlavní roli, i to, zda kamna chcete využívat jen jako kouzlo romantických večerů, nebo budou vaším hlavním zdrojem soukromého tepla. Nabízí se pár otázek, na které byste si měli odpovědět, a které vám mnohem lépe usnadní výběr a zajistí dokonalá kamna na míru všem vašim potřebám a požadavkům.

  • Čím chcete topit – dřevem, ekobriketami, peletami či uhlím a také kam otop uskladníte
  • Kam kamna umístíte – která místnost bude ta vyvolená, okolí kamen je třeba uzpůsobit jejich bezpečnému provozu
  • Jaký průměr má komín – napojení kamen a komín by měly mít ideálně stejný průměr
  • Má komín dostatečný tah – důležitý faktor pro správnou funkci kamen (tah změří kominík)
  • Jaký je pro vás rozhodující použitý materiál – zda chcete kamna například plechová, která rychle místnost vyhřejí, ale rychle vychladnou, nebo raději akumulační (kachlová, litinová), která se dlouho nahřívají, ale dokonale odevzdávají teplo ještě dlouho po dohoření ohně
  • Až poslední otázkou celého výběru by měl být design kamen – a to vás potěšíme i uklidníme zároveň. Opravdu je z čeho vybírat a váš interiér bude díky kamnům jedinečný a originální

 Vybíráme krbová kamna


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Krbová kamna - Autor: Tomáš 21. 3. 2020

     



bydleti.cz


Životní styl