Solární kolektory. Vyhozené peníze nebo užitek?

Solární kolektory. Vyhozené peníze nebo užitek?

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Záleží, jak je systém realizovaný. Pokud jej dělala firma, která nemá zkušenosti, mohou to být i ty nejdražší, nejkvalitnější solární kolektory ale mnoho radosti investorovi systém neudělá.



Jako energetický auditor se dostávám k mnoha realizovaným systémům. Vypracovávám na ně posudky a energetické audity. Je mi někdy až líto, když vidím, jakých zásadních chyb se realizační firmy dopouštějí.  Ale opravdu se strašně liší výsledky realizací. Někdo má na střeše 3 solární kolektory a má tepla tolik, že v létě jeden zakrývá dekou. Soused má stejné solární kolektory, a nemá dostatek  teplé vody ani v létě. Je to o zkušenostech.

 

Zrovna včera na přednášce v Českých Budějovicích  mi jeden posluchač  říkal, že má na střeše 2 solární kolektory. Stěžoval si na malou účinnost.   Malý výkon jsem mu zdůvodnil konstrukcí kolektoru. Jeho kolektory mají perfektní dílenské provedení, slovenský výrobek, ale lisované spoje. Ty časem teplem povolí, mnoho tepla nepřenesou. A dnes mne čekal na stole posudek. Kdybych se k tomu dostal před realizací, rozhodně bych to nedoporučil. Peníze , téměř 130 000,- Kč lze investovat do energetických úspor až 10 krát výhodněji, než takto :

 

Novostavba RDSolární vytápění novostavba.jpg

 

Letos kolaudovaná, má tepelnou ztrátu 14,5 kW. Zaplatí za energie :

 

Zemní plyn         33 350 kWh    31 618,- Kč

Elektřina              4 500 kWh    17 820,- Kč

Příprava TUV        4 380 kWh     4 152,-  Kč   

 

Celkem :             42 230 kWh    53 590,- Kč

 

Solární systém stál 130.000,- Kč a  dodá 2250 kWh ( 8,099GJ) ročně v ceně 2 133 Kč. V tomto případě není velký užitek investovaných peněz. Přesto, že kolektory jsou nejúčinnější, které znám, a akci realizovala firma s velkou reklamou.    

 

Ono je to jako s tepelnými čerpadly. Solární kolektory mají některé velké nadnárodní firmy, které vyrábějí špičkové plynové kotle, jako doplnění sortimentu. Je to značjka, není to kvalita a účinnost. Zákazník si může vybrat, za stejné peníze mít kvalitní velkoplošné měděné solární kolektory s akumulační nádobou a vysoce účinnými  měděnými    výměníky bez značky. I když je to bez značky, takový systém dá hodně tepla. Nebo značkový kolektor, daleko menší plocha, obyčejné ocelové trubky, žádná měď. Ale značkové. Ale to moc tepla nedá. Ovšem má značku. Lidé se v dané problematice neorientují, věří drahé značce. Pak vznikají fámy typu v ČR se solární kolektory nevyplatí, je zde málo slunečních dnů apod.

 

Jen těžko tento investor bude věřit článku Solární vytápění.   Ale je to tak. Za „poloviční“  peníze mohl mít minimálně 2 x více tepla. 

  

Kvalita je o informacích. Koupím – li tu nejdražší technologii, systém vůbec nemusí být nejúčinnější. Využijte dotací na solární kolektory s garancí 35000 Kč, viz Solární kolektory s garancí získání 35000 Kč

 

Autor: Ing. Sýkora Pavel*

zdroj: www.kodek.cz
www.eurokolektory.cz

 

 

Související články:

Solární kolektory ZADARMO

Energie zadarmo - solární kolektory pro celoroční provoz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Solární kolektory. Vyhozené pe - Autor: Otakar Hobza 9. 11. 2007
 Solární kolektory. Vyhozené pe - Autor: Honza 24. 3. 2008
 Solární kolektory.  - Autor:  taky Honza 10. 3. 2009
 slunecni kolektor Viessmann -  - Autor:  Tomáš Jindra 22. 4. 2009
 znate nejake weby? - Autor: Viktor 3. 2. 2010
 Solární kolektory-vyhozené peníze. - Autor: Jirka 6. 8. 2010
 www.solarnirevoluce.cz - Autor: Michal 28. 3. 2013
 Solární kolektory? Rozhodně užitek! - Autor: Josef 16. 7. 2013
 25.8. mne oslovil člověk, co má dělat, že mu  - Autor: netopí soláry 30. 8. 2014

     



bydleti.cz


Životní styl