Plusový dům neboli aktivní dům

Plusový dům neboli aktivní dům

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Nejdříve byly nezateplené domy. Před nimi možná tak ještě stany, a jeskyně, ať jsme přesní. Pak zateplené domy, pak nízkoenergetické domy, pak pasivní domy, nulové domy a nyní plusové domy (aktivní domy).



Solární vytápění novostavba.jpgPlusový dům (aktivní dům) je takový, který více energie vyrobí pro potřeby dalších, než sám spotřebuje. Základem je dokonalá tepelná izolace bez tepelných mostu, říkají Rakušané.

 

V mnohem teplejším Horním Rakousku (zde je mnohem více slunečních dnů, než v Jižních Čechách) se za plusový dům považuje např.  pasivní dům, který má velmi nízkou spotřebu energie na vytápění a větrání. Má např. kotel na peletky   Kondenzacní peletový kotel ÖKOFEN s regulovatelným  výkonem 3 až 10 kW . Dodavatelem peletek z biomasy je ropná firma Shell). Dále má  16 m2  slunečních kolektoru. Dum dodává teplou vodu ještě dvěma vedlejším rodinným domům. Elektřinu vyrábí 45 m2  fotovoltaických monokrystalických panelu rovněž umístěných  na střeše, přebytek je dodáván do sítě.

 

Tato formulace plusového domu se mi nelíbí. To by znamenalo, že plusová dům je každý dům, který má na střeše více než 3 solární kolektory. Protože solární kolektory  vždy v létě dávají přebytek teplé vody. Popř. každý dům s fotovoltaikou. Vyrábí a dodává elektřinu do sítě. V Německu je obvyklé, že si 2, nebo 3 rodinné domy koupí společně kogeneraci (malý motor na zemní plyn). Vyrobenou elektřinu pak prodávají do sítě. To by znamenalo, že dům, ve kterém je kogenerace, je plusový dům.

 

Finančně plusový dům

 

Takový dům snadno pořídíte z běžného rodinného domu. Jak? Snadno. Bez zateplení, bez výměny oken. Tím, že do domu pořídíte tepelné čerpadlo s vyšší účinností. Nemusí být drahé. Musí být účinné. Třeba měděné hlubinné vrty. Počítejme tak 300 000,- Kč. Vzduch voda nedoporučuji. I to nejdražší tepelné čerpadlo vzduch voda má v zimě sníženou účinnost, a navíc musí odtávat. K tomu fotovoltaiku. Cca 300.000,- Kč. Výsledek bude ohromující.

 

Pokud Váš dům před investicí dal za energie cca 100.000,- Kč ( elektřina + zemní plyn), po instalaci se dostanete zde:

 

Tepelné čerpadlo sníží náklady na energie ze 100.000,- Kč na 26.000,- Kč. Fotovoltaika ročně vyprodukuje elektřinu za cca 30.000,- Kč. Tedy budete míz zisk cca 4.000,- kč.

 

Budete se těšit na vyúčtování elektřiny. To je důvod, proč se nyní „roztrhnul pytel s instalacemi fotovoltaiky“. Výhodná ekonomika, účinnost + zvýšení DPH na 9 %. Toto je řešení Vašeho důchodu. Stále více lidí, ruší důchodové připojištění a peníze dává do tepelných čerpadel. Zajímavé, že?

 

Návratnost investice:

 

Je výborná. Do 6 let!  Nebál bych se vzít si na tuto investici půjčku, nebo hypotéku. Na splátkách bych 1. rok zaplatil cca  50.000,- Kč. Ale úspora na nákladech za energie by byla  104.000,- Kč , tedy Zisk již 1. rok   54.000,- Kč. Nejedná se tedy o investici. Ale o přesměrování peněz, které Vám stejně utíkají komínem. Úspory z investice však mohou být ještě vyšší. Pokud si pořídíte tepelné čerpadlo voda – voda, budete mít ještě vodu zdarma. To je dalších 12.000 – 25.000,- Kč ročně u nákladů běžného rodinného domu.  Velmi zajímavá ekonomika, že?

 

Dotace mohou návratnost ještě výrazně zkrátit. Na fotovoltaiku může získat občan 50 % max.  210.000,- kč, na tepelné čerpadlo 30 %, max. 50.000,- Kč

 

Autor: Ing. Sýkora KODEK

zdroj:www.studnyvrty.cz, www.kodek.cz

 

Související články:

Šetřím energií

Měděné hlubinné vrty

Teplá voda zdarma

Nízkoenergetický dům bez zateplení

Energeticky úsporný rodinný dům na Zlínsku

Penzijní připojištění jinak

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Aktivní dům je perfektní věc.  - Autor: jak 5. 12. 2007
 Plusový dům příjmy za elektřin - Autor: Ing. Sýkora 6. 12. 2007
 Do 5 let, dům který neprodukuj - Autor: jouda 6. 12. 2007

     



bydleti.cz


Životní styl