Oválná trubka podlahového topení

Oválná trubka podlahového topení

Kategorie: TEPLO DOMOVA

„Budoucnost patří oválu“, říká slogan. Jde o patentovanou zahraniční novinku, která již dorazila i do našich zeměpisných šířek.



Tak jak energie zdražují, tak je nutno uplatňovat nové technologické poznatky. Úspornější a účinnější technologie.

Proč oválná trubka?

Podlahové topení dnes již začíná být standard. Projektuje se a instaluje téměř v každé novostavbě. Je úsporné, spoří cca 30 % energií, ať již topíte čímkoliv. U tepelných čerpadel a solárních systémů navíc zvyšuje účinnost, těchto zdrojů.

Oválná trubka podlahového topení

A nyní k principu. Patentovaná oválná trubka má mnohem nižší přenos tepla do podlahy, tedy směrem dolů a mnohem vyšší do boku. Je to dáno tvarem, ale i tloušťkou stěny. Nahoře a dole je tloušťka stěny 3 mm, do boků jen 2 mm. Tedy, dochází ke směřování vyzářené energie. Směřování tepla. V důsledku toho postačuje teplota topné vody kolem + 25 °C.

Vyzařování tepla tedy není rovnoměrné, jako o běžné kruhové podlahové trubky. Běžná kruhová podlahová trubka pak způsobuje tepelnou nerovnoměrnost podlahové krytiny. U trubky podlaha hřeje více, vedle trubky pak méně.

Oválná trubka podlahového topení

U oválné trubky je teplo podlahové krytiny mnohem rovnoměrnější. Díky tvaru má velmi nízký poloměr ohybu, což se projeví při montáži. Snadno se pak instaluje menší rozteč trubky. Má lepší tepelný kontakt s teplonosnou hmotou podlahového topení, než kruhová trubka. Dochází tedy k lepší tepelné pohodě. Lepšímu přenosu tepla přes podlahovou krytinu do vytápěného interiéru. A poklesu teploty topné vody, tedy zvýšení účinnosti tepelného čerpadla.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.kodek.cz

Související články:
Speciální 6 vrstvá podlahová trubka zvyšující výkon tepelných čerpadel
Inteligentní dům – vyhodnocení energetických úspor
 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 + 25 °C ? Topný faktor tepelného čerpadla 8 ?  - Autor: levněji topit, účinněji 7. 7. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl