Ohřev teplé vody fotovoltaikou. Bojler s fotovoltaikou.

Ohřev teplé vody fotovoltaikou. Bojler s fotovoltaikou.

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Ohřev teplé vody do bojleru fotovoltaikou se využívá již dávno. Ovšem v době, kdy fotovoltaický panel byl v ceně 16 - 20 000,- Kč bylo nutno tento systém dotovat. Dnes, kdy cena panelů, dle kurzu koruny, padá i pod 3000,- Kč, je tento systém výhodný i bez dotací, podpory obnovitelných zdrojů, zeleného bonusu a jiných prebend.



Doba se mění. Dříve všichni jezdili " na služební cesty na koni", později na rekreace ROH vlakem, dnes horský hotel bez parkoviště pro auta nemůže existovat. A dříve či později, bude pár fotovoltaických panelů na každé střeše.

V čem se liší fotovoltaický solární systém od termosolárního systému? Fotovoltaický systém je mnohem jednodušší. Obsahuje jen fotovoltaické panely, umístěné na konstrukci, přívodní kabeláž a bojler s elektrickou spirálou na nízké stejnosměrné napětí.

Tedy, je zde velmi málo komponent, ani instalační firmy nemají co zkazit. Je to tedy jednoduchý spolehlivý systém i pro instalaci svépomocí. Fotovoltaika potřebuje ke stejnému tepelnému výkonu větší plochu, než termosolární kolektory, ale celkově není dražší. Pokud připojíme k fotovoltaice baterii - akumulátor, získáme energetickou soběstačnost pro pozdější využití vyrobené elektřiny. Třeba svícení v noci.

Můžeme připojit i elektroniku a získat 230 V pro napájení běžných elektrických odporových spirál v bojlerech, nebo domácích spotřebičů. Ing. Heinrich má k dispozici celoroční měření fotovoltaické elektrárny na střeše zděného pasivního domu z cihel, bez zateplení. Elektřina z fotovoltaiky, cca 2 kWp, je využívána i pro vytápění. Naměřené hodnoty energií, vlhkostí a teplot jsou velmi zajímavé, včetně celoročních teplot na fasádě, ve zdivu, v podzemí pod domem…

Ohřev teplé vody fotovoltaikou. Bojler s fotovoltaikou.

Vyrobenou elektřinu lze tedy i přímo využít k vytápění. Techničtí fandové mohou systém doplnit o malé tepelné čerpadlo celoročně poháněné fotovoltaikou. A získají tak násobič vyrobené elektřiny. Takové tepelné čerpadlo potřebuje pro ohřev vody v bojleru, místo 11 kWh jen cca 2 kWh. A není drahé. Včetně nerezového bojleru již kolem 35 000,-. Kč od firmy Master energy.

Jak vidíte, nové technologie nám přináší zjednodušení života, obrovské snížení spotřeby energií, ale nejsou drahé. Právě naopak. Za posledních 10 let došlo k obrovskému pokroku ve stavebnictví, ale i topenařině a energetice.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 To vypadá zajímavě. Přámo panel napojit  - Autor: Franěk 11. 4. 2015
 finanční bublina frakování plynu - Autor: Fra 20. 5. 2015
 Solární panely - Autor: dol 10. 6. 2015

     



bydleti.cz


Životní styl