Krb s akumulační obestavbou

Krb s akumulační obestavbou

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Krb by chtěl mít v obýváku každý. Je to estetický doplněk bydlení. Má několik funkcí.



Oheň

Je to televize. Údajně je to dáno tím, že tisíce let lidstvo pořádalo slavnosti u ohně. U ohně se každý cítí dobře. Sledování plamenů ohně uklidňuje, doplňuje vás optimizmem.

Plameny taktéž šíří tepelné záření. Každý rád vyhledává teplý radiátor, rádi se o něj opřete. V minulosti lidé rádi spali na peci. Pec měla vlastně perfektní tepelně akumulační vlastnosti. Držela teplo.

Nu a jsme u jádra věci. Zatímco na hradě měli dřeva dost, a mohli používat otevřené krby s účinností 5–10 %, v podhradí museli chalupníci dřevem šetřit. I dnes, na Ukrajině jsou lidé, bydlící v "lesích", kteří se ale ke dřevu nedostanou. V zimě moc netopí, mají vysokou úmrtnost dětí.

Uzavřené krby

Dnes se již u nás užívají krby uzavřené. Ty mohou mít účinnost i 60–80 %. Mohou mít ale tu nepříjemnou vlastnost, že rychle přetopí "obývák", a topení v nich je vlastně nepříjemné. Třeba tehdy, pokud obestavba krbu je jen sádrokarton. 

Krb s akumulační obestavbou

Téměř nulový dům

Přesně opačně to vyřešil majitel tohoto betonového pasivního, téměř nulového domu. V domě má elektrické podlahové topení, které do Vánoc vůbec ještě nezapnul. Dům mu vytápí rekuperace s teplovodním výměníkem tepelného čerpadla vzduch vzduch. Občas zatopí v krbu. Těžká krbová obestavba zajistí akumulaci tepla a sálá teplo ještě dlouho po vyhasnutí ohně. Náklady na provoz domu jsou již dnes minimální.

Na zahradě má kořenovou čističku, přesto že v obci je centrální kanalizace. Za vodu ani za kanalizaci tedy neplatí. Mohl by ještě žádat další dotace, 50 000,- Kč na teplovodní solár a až 100 000,- Kč na fotovoltaiku. Dotaci a energetickou optimalizaci domu zajistili odborníci z firmy Master energy. Stavba domu proběhla svépomocí.

Musíte uznat, že je zde mnohem vyšší kvalita a vyšší užitné vlastnosti, než u realizací odborných krbařských firem. Kvalita tedy není vždy o ceně. Kvalita je o informacích.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Jak na stavbu nulového domu
Dotace na novostavby
Přehled dotací na fotovoltaiku
Mýtus teplé podlahy


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 zajímalo by mne, jak ukotvil  - Autor: Lojza Topič 29. 12. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl