Trendy v koupelnách

Trendy v koupelnách

Kategorie: KOUPELNY

cipro

cipro click here

Co je „trendy“ v sanitární keramice, bateriích a koupelnovém nábytku?



Sanitární keramika

Z trendů panuje největší volnost jednoznačně v oblasti sanitární keramiky. Různorodost tvarů i materiálů je ohromující. Společné je jim to, že se sanitární keramika stává dominantním prvkem koupelen. Vany opouští kouty a rohy místností a přesouvají se do centra dění. Umyvadla a klozety jim při tom zdatně sekundují.

Barvy a materiály v koupelnách

„Dávno neplatí, že je umyvadlo bílé a vana z akrylátu. Do popředí se tlačí nové barvy i materiály. Prim sice hraje i nadále keramika, na popularitě však výrazně získává litý mramor vyrobený ze směsi pryskyřice a mletého dolomitu. Novinkou je Matt Solid - materiál původně používaný na výrobu luxusních kuchyňských pracovních desek, který charakterizuje extrémní odolnost a nekonečná tvarová variabilita,“ vyjmenovává trendy Karel Novotný, vedoucí oddělení designu společnosti SIKO KOUPELNY. Materiál Matt Solid má i tu výhodu, že je celoprobarvený, což v případě poškození, například nárazem ostrého předmětu, umožňuje defekt leštěním zcela a jednoduše odstranit. Díky této vlastnosti je rovněž možné povrch snadno a bez poškození čistit i abrazivními prostředky. Příznivci netradičních interiérů zase svou koupelnu rádi doplní designovými kamennými umyvadly. Ta zaujmou především příjemnými přírodními barvami a jemným minerálním mramorováním.

trendy v koupelnách

Vany

Vany kromě relaxační funkce nabízejí i plnohodnotné sprchování. To je zajištěno jednak širokou nabídkou vanových zástěn, které zabraňují vodě proniknout do prostoru koupelny, a také tvarem, který se této multifunkčnosti přizpůsobuje. Trendem je rovněž vana jako solitérní prvek místnosti, čemuž je přizpůsoben nejen její tvar, ale i vzhled. Do retro koupelen se hodí vany s dobovými prvky, do moderních zase ty puristických tvarů z netradičních materiálů.

Sprchové kouty

Již nemusíme plánovat koupelnu podle prostoru nejvhodnějšího pro sprchový kout, ale sprchový kout podle koupelny. „Trend je jednoznačný, materiály dosáhly takového stupně propracovanosti, že je možné sprchové kouty přizpůsobit tvaru místnosti,“ vysvětluje Karel Novotný. Rovněž údržba je díky dokonalosti materiálu minimální. Zatímco v prostorově menších koupelnách je časté zkombinování funkce vany a sprchového koutu, abychom dosáhli co největší úspory místa a zároveň komfortu, velké koupelny se vyznačují opravdu prostornými sprchovými kouty. Pasé v těchto koupelnách začínají být sprchové vaničky, hitem jsou vyspádované kouty, které beze spár přecházejí do zbytku místnosti, výjimkou již nejsou ani kouty zcela bez zástěn.

Umyvadla, toalety a bidety

Důraz na pohodlí a relaxační funkci koupelny panuje i v oblasti umyvadel. Do velkých koupelen se hodí dvojumyvadla, která šetří čas a zvyšují uživatelský komfort. V prostorově menších koupelnách si díky novým technologiím a materiálům můžeme přizpůsobit umyvadlo prostoru. Řezatelná umyvadla lze jednoduše zkrátit na přesně požadovaný rozměr a tak je zasadit do niky či jiného přesně vymezeného prostoru. „Ať velkým či malým umyvadlům je společná úprava maximálně usnadňující údržbu a zamezující usazování nečistot, zabraňující přilnutí vody a vodního kamene a zachovávající lesk,“ doplňuje Novotný. Totéž platí i pro toalety, bidety a čím dál častější pisoáry. Z barev převažuje bílá, výjimkou však není ani kontrastní černá, nebo přírodní odstíny kamene. Tvar sanitární keramiky nehraje roli – výrobci nabízejí sladěné série kulatých, hranatých i atypických tvarů a samozřejmě i rozměrů.

Baterie

U baterií mnohdy na první pohled není zřejmé, zda-li se jedná o umělecký artefakt nebo o skutečně funkční kousek. Výrobci kladou důraz nejen na perfektní vzhled, ale i na technické detaily. „Termostatické baterie se stávají standardem. Jsou čím dál více vyhledávány nejen díky komfortu používání, ale hlavně z důvodu úspory vody a energie. Dalším plusem pro termostatické baterie je bezpečnost. Především rodiny s dětmi ocení bezpečnostní dětskou pojistku proti opaření. Výjimkou již nejsou ani luxusní baterie, u kterých je možné předvolit si oblíbenou teplotu a průtok vody. Své vlastní nastavení si poté uživatel vyvolá jednoduše, stisknutím tlačítka. Baterie si je přitom schopna zapamatovat nastavení až tří uživatelů,“ vysvětluje Karel Novotný.

Koupelnový nábytek

Největší proměnou jednoznačně prochází nábytek. „Nevzhledným skříňkám, jejichž jediným účelem bylo pojmutí co nejvíce ručníků a nezbytných koupelnových drobností, odzvonilo. Dnešní nábytek pojme spoustu věcí, vypadá nádherně a ještě ke všemu se dobře udržuje,“ říká Karel Novotný. Nechybí pojezdy pro dokonalý přehled o obsahu skříňky, kolečka pro snadný přesun pro potřeby úklidu ani dekory ladící s obklady. Zejména dekor dřeva je velmi elegantní a často umí pozvednout koupelnu ještě o několik úrovní výše.

trendy v koupelnách

Koupelnové doplňky

V oblasti doplňků se také prosazuje důraz na technická vylepšení. Zrcadla bývají doplněna kvalitním osvětlením, uživatelský komfort zejména pro ženy nabízí například zrcadla se zabudovaným kosmetickým zrcátkem nabízejícím až trojnásobné zvětšení. V oblasti koupelnového textilu je nabídka nepřeberná, textilní předložky či ručníky se nabízejí ve stejných barevných kombinacích jako obklady a dlažby. Oblíbený motiv obkladu je tak možné mít i na ručníku či osušce a to hned v několika barvách. Na své si přijdou i děti. Holčičky jistě ocení třeba mýdlenku s designem kočičky Hello Kitty.

V nových koupelnách se již nesetkáme ani s nevzhlednými radiátory ale spíše s vytříbenými designovými kousky, které kromě usušení ručníků a prohřátí prostoru poskytnou i estetický zážitek.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl