Povrchové úpravy sanity

Povrchové úpravy sanity

Kategorie: KOUPELNY

Glazura a povrchová úprava sanity může mít mnoho podob a kvalit. V každém případě záleží na její hladkosti. Čím hladší povrch, tím snadnější udržování čistoty umyvadla, WC nebo sprchového koutu.



Povrchové úpravy se používají nejen na keramiku, ale i na skleněné části sprchových zástěn a koutů.

Princip glazury

Princip glazury je jasný. Standardní skleněné nebo keramické povrchy jsou hladké jen na první pohled, ve skutečnosti je jejich struktura porézní. V pórech se může usazovat nečistota, bakterie, vodní kámen nebo rez. Proto se povrchy ošetřují nátěrem, který se pak za vysokých teplot přímo na keramice nebo sklu vypaluje. Nátěr má různé chemické složení, různou tloušťku, vypaluje se každý svojí specifickou konkrétní vysokou teplotou a poté vykazuje i různé vlastnosti.

povrchová úprava sanity

KeraTect Keramag

Glazura KeraTect je trvale vypálená při cca 1200 °C, při výpalu se chová jako roztavené sklo a je odolná proti stárnutí. Její životnost je garantována zárukou 30 let.

Jak už bylo řečeno, i nový povrch standardně povrchově ošetřené sanity je hladký pouze zdánlivě. Ve skutečnosti je složen z výstupků a prohlubní, v nichž se snadněji zachytí nečistota (drsnost Ra ≈ 0.04 µm). Po patnácti letech užívání se standardně ošetřená sanita ještě více zdrsní (drsnost až 1.5 µm) a usazené nečistoty změní barvu keramiky na zažloutlou, zašlou. S povrchovou úpravou KeraTect Keramag je sanita bez výstupků a prohlubní, nečistoty tedy nemají šanci se usadit (drsnost Ra < 0.01 µm). I po patnácti letech je sanita ošetřená technologií KeraTect beze změny – glazura je stálobarevná a udržuje si zářivý lesk.

Tloušťka glazury KeraTect je méně než 10 nm. Hydrofilní povrch zaručuje stejnoměrné rozprostření vody. Glazuru KeraTect nelze poškodit žádnými čistidly a je k dispozici pouze u značky Keramag.

Reflex KOLO

Povrchová úprava Reflex KOLO má jiné složení a je temperována při 300 °C. Tloušťka této povrchové úpravy je 0,2 mm. Záruka na povrch Reflex KOLO jsou 2 roky až 5 let.

Kapky vody na standardních površích se chovají přirozeně – rozdělí se na malé kapky, které více či méně pravidelně pokryjí celý povrch skla (keramiky). Hladký nátěr Reflex KOLO způsobí, že se malé kapky shlukují do větších kapek, protože nátěr vodu odpuzuje. Na čištění povrchu ošetřeného nátěrem Reflex KOLO stačí použít suchý hadřík nebo houbu, dokonce i slabou vrstvu mastnoty nebo vodního kamene lze odstranit snadno bez použití čisticích prostředků.

Reflex KOLO zaručuje vysokou mechanickou i chemickou stálost, která může být ovšem v případě nesprávné údržby narušena – je třeba čistit dle návodu na údržbu. Reflex KOLO je nabízena ve středním segmentu pouze pro keramiku a sklo značky KOLO.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl