Koupelna pro seniory

Koupelna pro seniory

Kategorie: KOUPELNY

Koupelnové desatero (nejen) pro seniory…Aneb bezpečná koupelna pro každý věk



Co se úrazů týká, koupelna je jedním z nejrizikovějších místností v bytě. Od určitého věku bychom měli myslet nejen na krizi středního věku, ale také na to, že naše stabilita a odolnost vůči pádu se bude snižovat. Plánování přestavby koupelny, aby vyhovovala i po padesátce, se jeví v kontextu následujícího koupelnového desatera jako nevyhnutelné.

Nejčastější příčinou úrazu v koupelně je uklouznutí nebo nepřekonání určité překážky, například okraje vany. „Většinou jde o úrazy dolních končetin, to znamená podvrtnutí, ale i zlomeniny, které zas nejsou tak vzácné, právě proto, že pád bývá nekoordinovaný a na tvrdý podklad. Takže právě zlomeniny hrozí. Mohou to být i zlomeniny horních končetin, poranění hrudníku, žeber nebo i páteře a hlavy,“ varuje MUDr. Vladimír Medek, člen výboru České společnosti pro ortopedii a traumatologii.

Jaké jsou tedy zásady bezpečnosti v koupelně?

Ve spolupráci se společností Sanitec jsme pro vás připravili toto koupelnové desatero:

1. Pořízení bezpečné, popřípadě bezbariérové koupelny, nezáleží ani tak na věku jako na zdravotním stavu a pohybové způsobilosti konkrétního člověka. I lidé mladšího věku jsou vlivem sedavého zaměstnání, obezity a nezdravého životního stylu méně pohybově zdatní. Takže úraz v koupelně hrozí v každém věku. Věk, který je považován za rizikovější z hlediska pravděpodobnosti zranění, je od 50. až 55. roku.

2. Podpůrné prvky, například madla, jsou v koupelně zásadní i pro nehandicapované uživatele. Je důležité mít možnost se v koupelně přidržet stabilní, ergonomické a dobře uchycené opěry například při překonávání okraje vany.

Koupelna pro seniory

3. Z bezpečnostního hlediska je lepší sprchový kout než vana. Při vstupu i výstupu ze sprchového koutu odpadá nutnost překonávat překážky. Navíc je možné do sprchového koutu umístit sedátko (může být sklopné) i madla.

4. Vaničku sprchového koutu lze osadit do jedné roviny s podlahou. Pro vyšší bezpečnost vybírejte vaničky s protiskluzovou úpravou.

5. K některým vanám je možné přikoupit madlo – z vany se pak lépe vstává nejen seniorům a nemocným lidem, ale i těhotným, obézním nebo lidem s problémy pohybového ústrojí.

6. Důležitá je také hygiena a vůně v koupelně. Mikroby a bakterie, které se množí ve WC míse, pomáhají odstraňovat tablety, které se vhazují přímo do WC nádržky. Pro seniory a handicapované osoby je vhodné pohodlnější vhazování tablet otvorem ve WC tlačítku.

7. S vyšším věkem ubývá sil k cídění umyvadel, van, záchodů i skel sprchových koutů. Vybírejte proto sanitu s takovým povrchem, který odpuzuje vodu a tím i zabraňuje usazování nečistot a vodního kamene.

8. Starší nebo pohybově handicapovaný člověk se špatně zvedá z nízkého WC, proto je vhodné myslet i na vhodnou výšku WC, která by měla být minimálně 46 cm.

9. Pro stabilnější sezení na WC a pro bezpečnější dosed, především z vozíku, ze kterého se na WC nasedá ze strany, jsou vhodné ocelové klouby WC sedátka a délka klozetu od stěny 70 cm.

10. WC prkénko při neopatrném manipulování může ohrozit prudkým pádem z výšky prsty, proto je dobré vybrat na trhu WC prkénko s automatickým pozvolným sklápěním.

„Při navrhování vybavení koupelen bereme v potaz také potřeby osob se sníženou pohyblivostí. Nabízíme výrobky, které umožňují koupelnu kompletně vybavit s přihlédnutím k jejich potřebám. Najdete u nás jak modul speciálně přizpůsobený pro použití madel pro handicapované osoby, tak klozetové mísy, madla a další potřebné příslušenství, díky kterému se vaše koupelna stane příznivější pro starší nebo handicapované osoby,“ říká Veronika Menšíková, marketingová manažerka společnosti Sanitec.

Koupelna pro seniory
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl