Jak vyměnit umyvadlo

Jak vyměnit umyvadlo

Kategorie: KOUPELNY

Umyvadlo je skrytým srdcem každé koupelny. Je místem, kde si myjeme ruce, holíme se nebo líčíme. Co ale dělat, když nám staré umyvadlo nevyhovuje? Nejlepší a nejefektivnější je jeho výměna, která je velice jednoduchá.



Upevnění umyvadla se provádí pomocí speciální sady, která obsahuje závěsné šrouby, hmoždinky, kovové i plastové podložky, nedoporučujeme tedy namontovat umyvadlo s běžnými hmoždinkami a šrouby. Pro vytvoření otvorů na hmoždinky použijte vrták z tvrdého kovu. Pokud vrtáte do dlaždic, pracujte bez příklepu a volte pomalé otáčky. Příraz případně zapněte, až se dostanete na zdivo tak, abyste vyvrtali otvor do hloubky na hmoždinky minimálně v délce 85 mm. Nyní je nutné našroubovat oba závěsné šrouby vidlicovým klíčem do hmoždinek větším závitem tak, aby byl metrický závit při nasazeném klíči ještě vidět. Poté nasaďte umyvadlo na oba závěsné šrouby a požádejte někoho dalšího, aby ho přidržel. Na závěsné šrouby navlečte plastové podložky, pak kovové podložky a nakonec matice. Střídavě je utahujte vidlicovým klíčem, přičemž se vyvarujte pnutí. Pokud je umyvadlo nainstalované, zatmelte ho nebo zasilikonujte na straně u stěny, aby se za něj nedostala voda. Nakonec je nutné namontovat vodovodní baterie.

Výměna umyvadla

Výměna umyvadla

Nejprve instalujte na otvor pro kohoutek na horní straně umyvadla těsnicí kroužek a na něj nasaďte baterii s oběma připojovacími trubicemi. Ze spodní strany nasaďte na závit armatury těsnicí kroužek i krycí matici a pevně ji utáhněte. Je-li matice těžko přístupná, použijte maticový klíč na hlavní kohout. Umožní vám díky své úzké a dlouhé konstrukci snadné utažení či povolení této matice. Pochromované připojovací trubky nyní ohněte tak, aby bylo možné je přesně svisle nasadit na rohové ventily. Trubky však nelámejte, mohly by prasknout a netěsnit. Zkrácení trubek na přesnou délku proveďte pilkou na železo nebo řezákem trubek. Otvory rohových ventilů při řezání zašroubujte, aby se do nich nedostaly piliny. Oba konce trubek nyní zasuňte do rohových ventilů a utáhněte stlačitelným šroubovým spojením.

Horní část odpadního ventilu podložte těsnicím kroužkem a zasuňte ho shora do odpadního otvoru umyvadla. Spodní část ventilu (otvor pro excentrické táhlo směřuje dozadu) nasaďte na horní část a zašroubujte. Nyní můžete nasadit sifon na odpadní trubku a spojit ji s odpadním ventilem. Všechny šrouby pevně utáhněte. Táhlo excentrické soupravy spojte s kloubovou spojkou a nastavte tak, aby se zátka odpadu těsně zavírala a dobře otvírala. A kompletní montáž je hotová.

Pro lepší design koupelny, doporučujeme pořídit si kvalitní barevně sladěné doplňky, případně je možné vyměnit vanu, sprchový kout nebo toaletní mísu.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl