Vynakládáte efektivně peníze za teplo ve vaší domácnosti? - IV.

Vynakládáte efektivně peníze za teplo ve vaší domácnosti? - IV.

Kategorie: RŮZNÉ

Je ekonomicky výhodnější pořídit tepelné čerpadlo vzduch-voda nebo solární panely ? Tepelná čerpadla poháněná zemním plynem? Jak topit kanalizací?

Dotaz:

  

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, zda je ekonomicky výhodnější pořídit tepelné čerpadlo vzduch-voda nebo solární panely ? Jedná se o starší domek po celkové rekonstrukci (zateplení okna, střecha) dosud vytápěn přímotopy. Jako náhradní zdroj tepla uvažuji v obou případech o elektrokotli, zařízení by mělo sloužit k topení a ohřevu TUV. Střechu pro solární panely mám otočenou k jihu, sklon 45st, pro tepelné čerpadlo přichází v úvahu pouze vzduch-voda (dům na skále s malým pozemkem).

 

Děkuji za odpověď

 

Dům je po rekonstrukci, tedy tepelná ztráta by měla být cca 10 - 12 kW. Pokud si pořídíte 12 - 16 kW tepelné čerpadlo vzduch voda, nebudete elektrokotel vůbec potřebovat. Bude spíše záložní. Jaké budou náklady ? Zeptejme se uživatelů.

 

 

Odpověď:

 

Mám tepelné čerpadlo vzduch/voda 15,7 kW. Dům je velký - 2 bytové jednotky. Nezateplený, stará okna, staré radiátory.  Celková spotřeba elektřiny pro tepelné čerpadlo včetně dvou elektro sporáků je asi 13 500 Kč / rok. Nadmořská výška 650 m, zima. ( Moravská sibiř - údolí otočené pouze k severu, někdy se topí i v červnu). Tep Elektrokotlem přitápím pouze 2 - 5 dnů v roce. Investice 180 000,- Kč minus dotace 60 000,- Kč. Pan F.  Horní Lideč

 

Váš dům je zateplený pane Kubín, náklady na vytápění budou tedy nižší.

 

3 solární kolektory by Vám pouze denně ohřály 300 l teplé vody. Jen málo je přebytků tepla pro přitápění v solárních systémech. Investice 110 až 120

000,- Kč.

 

Tedy, mnohem větší úspory přinese tepelné čerpadlo.

 

Dotaz:

 

 

Dobrý den, mám dotaz: zabývá se někdo v ČR projektováním a montáží tepelných čerpadel s kompresorem poháněným spalovacím motorem na zemní plyn?

 

I. Zachar

Odpověď:

 

 

Zemní plyn  by bylo energeticky velmi zajímavé médium. 1 kWh cca 0,6 až 0,85 Kč. A minimální paušály - cca 80 Kč měsíčně. Ing. Guzek z Prahy se pokoušel dovážet tato tepelné čerpadla z Itálie. Cena byla cca 300 000,- Kč . Zemní plyn pohání spalovací motor, na stejné hřídeli je kompresor scroll. Nevýhody : servis nutný jako u spalovacího motoru. "častá" výměna svíček, oleje, filtrů,

           rozvodového řemenu,...

           nízký topný faktor - cca 2 až 3.

Myslím, že se i přes masívní úporná školení dealerů a projektantů nic neprodalo. Další kampaň již ustala, již 2 roky se o těchto tepelných čerpadlech nemluví. Ing. Sýkora

 

  

 

Dotaz:

 

Dobrý den, 

měl bych dotaz k tomuto článku: "Netopte plynem, topte kanály."  Funguje toto už někde v naší republice? Zajímalo by mě totiž koho oslovit z důvodu schválení a povolení.

 

S pozdravem
P. Brychta

 

Odpověď:

 

Oslovte stavební úřad. Věc : Souhlas. 

Stavební úřad souhlasí s  instalací zemního sběrače pro tepelné čerpadlo  vedle roury kanalizace a nemá námitek. 

Pokud Vám toto podepíše, není problém.  

Pokud jsou kanály v komunikacích ( pod chodníkem), bylo by dobré stejné povolení získat i z obecního nebo Městského úřadu. 

Sběrač u kanálového potrubí má i pan Vašek od Svitav. Včera jsem byl u něj na rodinném domku osobně. Je velmi spokojen s teplem kanálového sběrače.   Kanál je na jeho pozemku, nikoho nežádal.

Zkušenosti s realizací těchto  kanálových sběračů má ST KODEK s.r.o. p. Petrůj.

 

S pozdravem Ing. Sýkora

 

 

Vypracoval ing. Pavel Sýkora, energetický auditor

zdroj:www.kodek.cz 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl