Vytápění plynem - odpovědi - I.díl

Vytápění plynem - odpovědi - I.díl

Kategorie: VYTÁPĚNÍ PLYNEM

Zde najdete odpovědi na otázky našich čtenářů na téma „ vytápění plynem “, tak jak na ně odpovídal energetický auditor.

 

 

Dotaz:

 

Dobrý den.

vlastním 100 let starý typický vesnický domek v Polabí, tzn. několik místností za sebou (špatně vytopitelný ?). Uvažuji o celoročním bydlení v něm a chtěla bych trochu vylepšit komfort, alespoň co se tepla týče. V domku je ze 70. let etážové topení - kotlík na tuhá paliva a v každé místnosti 1 radiátor, malé čerpadlo, tlusté trubky na zdech (nahoře a dole), zdi jsou 45 cm silné. celková plocha místností je kolem 60 m2, izolace není, domek má půdu, v koupelně el.bojler, kombinovaný na ohřev z kotlíku, pokud se topí. Na hranici pozemku je zavedena plynová přípojka. Můžete mi, prosím, poradit, jestli se mám "vrhnout"do plynu, či nakombinovat el. dotápění v kombinaci se stávajícím nebo uvažovat o tepelném čerpadle (jaká by to byla investice ?). Pracuji, je tedy pro mě v zimě důležitý návrat do alespoň trochu zatepleného obydlí. Děkuji za informace - poradu. Jitka Dvořáková

 

 

 

Odpověď:

 

Zemní plyn bych nevolil. Zemní plyn je z hlediska mezinárodního vydíratelná komodita, jak nám při nedávné návštěvě prezident Putin naznačil. Rusko má zájem začít prodávat zemní plyn i do Číny a Indie. Jeho cena tak zřejmě nadále poroste. Plynofikace by vás vyšla cca na 50 - 70 000,- Kč. Doporučil bych automatický ekol. kotel. Pořízení cca 90 - 100 000,- Kč, cena tepla 3 x menší než zemní plyn, zapaluje se 1 x za rok, přikládá 1 x za 3 dny. Pokud jste někde, kde je možné snadno vykopat studnu, volil bych tepelné čerpadlo voda - voda. Topení ze studny. Investice cca 250 000,- Kč . Výhodou je velmi levná elektrická energie pro celý dům. Tlusté trubky - rozvody, jsou pro tepelné čerpadlo výhodou. Akumulují.

 

Ing. Sýkora

 

 

Dotaz:

 

 

Dobry den,

mela bych na Vás dotaz ohledne vytápěni mého nove koupeného bytu, kde se nacházejí staré už nevyhovující tzv. vafky. Potřebovala bych nove vyřešit nejen otázku vytápěni, ale budu pořizovat i novou kuchyni a zejména spotřebiče (sporák). Můžete mi poradit i v tomto ohledu?

Byt je o velikosti 50 m. Není možné pořídit plynový kotel, protože není vyvložkovaný komín. Dole v dome se nachází kotel na teplou vodu, který zásobuje 10 bytu, který by mel byt poměrně funkční. Bylo by dobře pořídit do bytu vlastni elektricky kotel, nebo je lepe pořídit jen el. radiátory? Nebo existuje novější varianta vafek, které by byly v tomto případě vhodnou variantou?  Uvazoval jsem i o podlahovém topení, ale protože chci nechat položit dřevenou podlahu nevím, jestli by to bylo výhodné. Můžete mi, prosím, poradit nejen s vhodnou variantou, ale propočíst i případně průměrné roční náklady na vytápěni jednotlivých variant? Případně bych poslala i podrobnějši informace a popis bytu.

Mnohokrát dekuji.

S pozdravem  I. A.

 

Odpověď

 

Dobrý den,

 

v daném případě bych volil plynový turbokotel. Tento nepotřebuje vložkovaný komín nerezí. Jeho komín prochází zdí. Mezikrižím, kolem komína si nasává vzduch pro vytápění. Na uvedenou plynofikaci bude vhodné zpracovat projekt.  Tyto turbokotle umí i připravovat teplou vodu průtokově. Chcete - li dřevěnou podlahu, pak jedině radiátory. 

Jaký je centrální kotel ve sklepě ?

Je možná i další varianta. Pokud by to byl automatický ekol. kotel na tuhá paliva, jeho teplo je 3 x levnější, než zemní plyn. Pak by bylo dobré napojit na tento kotel všechny byty s radiátory. Tyto radiátory lze osadit měřiči tepla, pro přesné rozúčtování tepla. Cca 170,- Kč/ radiátor. K porovnání variant by bylo nutno znát tepelnou ztrátu objektu.

 

 

 

 

 

Dotaz:

 

Dobrý den,

obracím se na vás s dotazem na topení v bytě 2+1. Jelikož je tam staré topení na plyn, které se mě vůbec nelíbý a taky jeho plynové rozvody nejsou žádná sláva. Chtěl bych toto změnit. Pokud už budu dělat nějaké nové topení samozřejmě chci abych protopil co nejméně! Jako velmi zajímavá možnost se mi jeví topení v podlaze. Nevím ovšem kolik toto stojí a jestli je možné na tom ušetřit oproti klasickým plynovým kamnům. Můžete mi poradit co bych měl zvolit za vytápění s co možná nějvětší ůsporou místa a taky energie?

Děkuji

 

Odpověď:

 

Podle popisu tam zřejmě máte "WAVKY". Plynový topidla pod okny.  Podlahovým topením snížíte náklady na vytápění cca o 30 %, ve srovnání s radiátory. Nevýhodou je stavební váška podlahového topení. Počítejme cca 3 cm polystyren, minimálně 2 cm,  potrubí 17 mm. Nad potrubím by mělo být 4,5 cm betonu.

Jako krytina je idální dlažba, v 80 % případů se ale používá plovoucí podlaha. Používají se i parkety.  Podlahový otopný systém lze objednat u firmy ( 700 - 1000,- Kč/m čvereční) nebo realizovat i svépomocí. Viz dřívější články.

Nebudete - li moci dosáhnout výšky podlahy, lze použít i radiátory. Ideální jsou deskové KORADO.

ST Kodek má výprodej starších modelů nepoužitých plynových kotlů JUNKERS, včetně přípravy teplé vody.  Závěsný kotel na zeď.

Ing. Sýkora

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl