Vytápění elektrikou - odpovědi - I.díl

Vytápění elektrikou - odpovědi - I.díl

Kategorie: VYTÁPĚNÍ ELEKTRIKOU

Zde najdete odpovědi na otázky našich čtenářů na téma „ vytápění elektrikou “, tak jak na ně odpovídal energetický auditor.

Dotaz:

Dobry den,

mela bych prosbu,zda byste nam nemohl pomoci v rozhodnuti.Mame zajem o koupi bytu 70m čtverečních ve 3.patře noveho bytoveho domu.Investor rozhodl o vybudovani topeni elektrickymi primotopy.Po nevoli ostatnich zajemcu,rozhodl o topeni akumulackama.Nam se ani jedna z nabizenych variant nezda.Investor je naklonen k jakekoliv uprave akorat my nevime jaky druh topeni zvolit.Plyn bohuzel neni zaveden.Ptali jsme se nekolika lidi ,kteri maji topeni primotopy, ale nedostali jsme moc kladne odpovedi.Nejcastejsi odpovedi,kdyz pominu finance bylo , ze je to takove divne teplo.Moc vas prosim o radu a odpoved. Dekuji Zachova.

 

Odpověď: 

 

Dobrý den,

Přímotopy nejsou jen divné teplo. Někdy taky nedostatečné. 2 x 2 hodiny denně je vysoký tarif a netopí se. Přímotopy nemají akumulaci, mnohdy je v domě zima. Osobně bych doporučovat podlahové teplovodní vytápění. To má obrovskou akumulační schopnost. 6 – 8 hodin. Do podlahovky můžete topit elektrokotlem, automatickým ekol. Kotlem, tepelným čerpadlem, popř. i solárními kolektory.

Podlahové teplovodní topení lze pořídit již od 600,- Kč/m.

Ing. Sýkora

 

 

 

Dotaz:

 

Prosím o Váš názor na vytápění nízkoteplotními sálavými panely ( infračervené záření) v rodinném domě na Vysočině, dům je v rekonstrukci,  je to klasika se zděnými zdmi tl. 50 cm, budou zde plastová okna.

Distributoři ( a 1 výrobce ) slibují úsporu provozních nákladů v porovnání s plynovým vytápěním 30 – 60 %, nemají to ovšem ničím podložené, neuvádí žádnou účinnost či nějaké parametry pro porovnání.

Potřebovala bych poradit a to dost rychle, děkuji za pochopení

S pozdravem  

V. Vaňková   

 

Odpověď:

 

Již jsem viděl podobné domy. Sálavé panely nezvyšují teplotu vzduchu, pouze ohřívají Vás, když na Vás dopadá tepelné záření. Toto vytápění se proto často používá např. pro kostely. Zde je nárazové a krátké vytápění. Např. hodinu denně, 3 x za týden. Je nutno žádat po dealerech reference. Jít si to ověřit. Některé domy, mající tyto panely, instalují dodatečně podlahové otopné systémy, nebo radiátory, nejčastěji s tepelnými čerpadly. úplně spokojeni asi nejsou. Pokud bude dům studený, hrozí, že Vám budou plesnivět věci ve skříni, popř. zdi. Elektřina pro panely je nyní v ceně cca1,59 Kč/kwh, zemní plyn cca 1,15 Kč/kWh. Je možné, že spotřeba tepla je nižší, z důvodu pocitu tepla. Nebude asi ale výrazně nižší.

Ing. Sýkora

 

 

 

Dotaz:

 

V bytě 1+1 o velikosti 41m2 používám olejový radiátor jako přímotop zapojený na tzv.NT. Na stejný proud je zapojena pouze pračka,boiler - a tento radiátor. Topíme max.5 měsíců v roce.

 

Průměrná spotřeba v měsíci, kdy topíme je 1070 kWh. Při vyúčtování elektřiny za min.rok mi však přišel nedoplatek na 8400kWh - což by znamenalo,že máme topení zapnuté takřka celoročně. Elektroměr je prý v pořádku, stejně spotřebiče.(dle vyjádření odborníka)

Jak zjistit a odstranit závadu?

 

 

Odpověď:

 

Pro  přesnější posouzení je to příliš málo údajů , ale pokusím se o malý rozbor. Průměrná 3 členná domácnost, která používá  elektřinu k  běžné spotřebě, vaření a ohřevu TUV spotřebuje přibližně 3500 kWh energie za rok. Záleží na spotřebě   teplé vody, četnosti praní atd. 

Dále předpokládám,že používáte radiátor o výkonu 2 kW. Pro velikost  vašeho bytu  bude v provozu průměrně  minimálně 14 hodin denně. Tj. 2x14x30x5=4200 kWh za topení po dobu 5 měsíců. Celková spotřeba pak může být 7700 kWh. To už se blíží vámi udávané hodnotě 8400kW.

Pro přesnější rozbor je potřeba vědět spoustu dalších údajů ( výkony spotřebičů, typ sazby stavy elektroměru, poloha bytu atd.) .Lze  je zaslat  na adresu:  star.vk@atlas.cz.

Ing. Staněk ,  fy Kodek

 

Dotaz:

 

Jak srovnat ekonomicky provoz el.kotle a akumulačního topení.Co srovnávat případně kde to najít.

Děkuji Plášil 

 

Odpověď:

 

Akumulační topení, po zvednutí ceny z cca 0,89 Kč/kWh na 1,28 Kč /kWh ztratilo smysl. Přímotop je v ceně 1,3 - 1,6 Kč /kWh. Kontaktujte např. mejlem Vašeho dodavatele elektřiny. S pozdravem Ing. Sýkora

 

Dotaz:

 

Dobrý den,

 

Chci se na Vás zeptat ohledne topeni v rodinném domku. Co byste doporučil k vytápění domku, na plyn nebo na elektřinu. My u domku nemáme přípojku na plyn. A elektřinu používáme na ohřev teplé vody a sporák na vaření. A dlouho přemýšlím jaké vytápění mám dát, a nakonec topenář mě řekl, že by nám stačil topení na elektřinu. A doporučil mi elektrokotel zn. Porotherm. Říkal mi, že je lepší než elektrokotel zn. Dakon. Je pravda, kdybych si nechal namontovat elektrokotel na vytápění, tak bych měl 20 hodin nízkého tarifu?

Ptal jsem se lidí, kteří mají vytápění na elektriku v rodinném domku a říkali mi, že jsou spokojení, a že neplatí dost.

Mohli byste mi poradit. Děkuji. S pozdravem P. Č.

 

Odpověď:

 

Ano, budete -  li mít elektrokotel, budete mít 20 hodin denně levnou sazbu elektřiny. Topení elektrokotlem + spotřeba elektřiny bývá obdobná jako topení zemním plynem + spotřebba tentokráte dražší elektřiny. Topení elektřinou se u menších rodinných domků bát nemusíte. U větších - kolem 200 m čtverečních zateplených domů  a od 150 m čtverečních podlahové plochy u nezateplených domků, bych doporučoval tepelné čerpadlo. Minimálně vzduch voda. Cca 180 000,- Kč na klíč. Nebo automatický ekologický kotel. Cca 90 000,- Kč na klíč. Doporučuji i dva solární kolektory - teplo zdarma. Na ohřev teplé vody.

 

 

Další odpovědi na téma vytápění najdete v rubrice:

Energetický auditor radí 

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl